2024.június.17. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Színházi ajánló: ÁRMÁNY ÉS SZERELEM – a Pesti Magyar Színházban

2 perc olvasás

armany_es_szerelem.pngFriedrich Schiller Ármány és szerelem című drámáját 2018. február 16-án mutatja be a színház Eperjes Károly, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, a Hyppolit, a lakáj szigorú rendezésében. A folyamatosan zajló próbák egyikébe kukkanthattunk bele. Az egész történet ugyan nem bontakozhatott ki a szemünk előtt, csupán néhány részlete, mégis igen meggyőző a díszlet és a jelmez egy-egy darabja, nem beszélve korunk legjelentősebb művészeinek fellépéséről.

Eperjes Károly úgy dirigálta a legjobb magyar színészeket, hogy az alkalmi néző nem annyira a drámát, hanem inkább a rendezés humorát és a játék összhangját tapasztalhatta meg. A készülődés mindenképpen felcsigázza az érdeklődést a régen játszott darab iránt.

Az mindenképpen kiderült, hogy Schiller 1783-ban (Kabale und Liebe címmel) írt társadalmi drámája a felvilágosodás korának hatására készült, ráadásul közrejátszott a szerző magánéletének tragédiája is. Az ármány a hatalom megszerzéséért folyik, a szerelem pedig egy polgárlány és egy nemes úrfi kapcsolatában jelenik meg. A pénz és a hatalom mindent tönkretesz, az igazi érzéseket is. A nagy olasz zeneszerző, Verdi 1849-ben Luisa Miller címen operát készített belőle. Schiller műve először 1950-ben Vas István, 2009-ben Forgách András fordításában jelent meg. Most az utóbbi változatot fogjuk látni a különleges rendezésben és a nagyszerű színészekkel, akiket érdemes felsorolni: Haumann Péter, Gáspár Kata, Haumann Máté, Takács Géza, Sziládi Hajna és Tóth János Gergely. Meglepő az ajtónállóként alkalmazott törpe alakja, akit előszeretettel foglalkoztattak a barokk és a rokokó korában az előkelő udvarokban.

Kíváncsian várjuk a február 16-i bemutatót!

DOBI ILDIKÓ 

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.