2023.február.02. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

„SZÍVSZ vagy ÉLSZ?!”

6 perc olvasás
 <span class="inline inline-left"><a href="/node/42933"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/szve.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="100" /></a></span> <p>Ma Magyarországon mintegy 2,5 millió ember gyújt rá rendszeresen. A dohányzás okozta egészségkárosodás miatt 19 percenként meghal valaki, évente egy kisvárosnyi lakosságot veszítünk el így...</p><p>

 szve.thumbnail

Ma Magyarországon mintegy 2,5 millió ember gyújt rá rendszeresen. A dohányzás okozta egészségkárosodás miatt 19 percenként meghal valaki, évente egy kisvárosnyi lakosságot veszítünk el így…

 szve.thumbnail

Ma Magyarországon mintegy 2,5 millió ember gyújt rá rendszeresen. A dohányzás okozta egészségkárosodás miatt 19 percenként meghal valaki, évente egy kisvárosnyi lakosságot veszítünk el így…

  

Egy nap a tüdőnk egészségéért

VÁLASSZ: SZÍVSZ vagy ÉLSZ?!

Egész napos előadás sorozat és zenés szórakoztató műsorok

a Millenáris Fogadójában.

2010. szeptember 5. 10 óra

ELŐADÓK:

Dr. Kovács Gábor, tüdőgyógyász

Dohányzás a tüdőrák előszobája

Prof. dr. Simon Tamás, a Magyar Rákellenes Liga elnöke

A rászokás megelőzése, mondj nemet

Dr. Vajer Péter, családorvos

Dohányzás leszokás orvosi támogatással

Prof. dr. Czeizel Endre, genetikus

Örökléstan a dohányzó kismamáknak

Dr. Urbán Róbert, pszichológus

Miért gyújtunk rá mégis

Dr. Pavlik Gábor, sportorvos

Sport vagy cigaretta

Dr. Liszkay Gabriella, onkológus bőrgyógyász

Szépségünk ellensége a cigaretta

Dr. Tóth Emese, szexológus

Orgazmus vagy dohányfüst

Közben RETRO buli:

Karda Bea, Szandi és még sokan mások…

15.30-kor

Záróbuli a Nagyszínpadon

a  FIESZTÁVAL

Szűrővizsgálatok 10 órától!

A következő szűrővizsgálatokon vehet részt és gyűjthet egészségpontokat,

amelyeket értékes ajándékokra válthat be a szervezőknél:

dohányzás leszokás támogatás, COPD-szűrés, szájüreg vizsgálat,

koleszterin-, vércukor-, vérnyomásmérés, testtömeg index, szénmonoxid-mérés,

életmód és táplálkozási tanácsadás, schüssler arcdiagnosztika, szexológiai tanácsadás, útmutatás a kullancsok ellen, elsősegély bemutató, véradás.

Az egész napos rendezvényen koncertek, előadások és szűrővizsgálatok várják az érdeklődőket.

A leszokás az egyik legfontosabb lépés, amellyel megőrizhető vagy visszanyerhető az egészség. A nikotin és a cigarettafüst ártalmai közismertek, aki azonban rabja ennek a rossz szokásnak, nehezen tudja letenni az utolsó szálat.

Miért érdemes leszokni?

Néhány sokkoló tény:

– Nap 1-4 szál cigaretta megháromszorozza a halálos szívbetegség kialakulásának esélyét. A szívinfarktusnak, érelmeszesedésnek, magas vérnyomásnak és az agyvérzésnek is a dohányzás az egyik legfontosabb ismert kockázati tényezője.

– A rák egyes formái jóval gyakoribbak a dohányzók körében. A tüdőrákos betegek többsége rendszeresen rágyújtott betegsége előtt, sőt, van, aki  még a betegágyon sem tud lemondani a napi egy dobozról! A káros szenvedély hozzájárulhat a gége-, a szájüregi és garatrák, sőt, a hasnyálmirigy, hólyag- és méhnyakrák kialakulásához is.

A cigarettafüst több mint 4000 vegyi anyagot tartalmaz. A füst irritálja a légutakat, az állandó fulladásérzés, köhögés rontja a mindennapi teljesítményt. A dohányosoknál jellemző a hörgőgyulladás, a tüdőgyulladás és a középfülgyulladás, ezen felül pedig 33 százalékkal nagyobb az asztma kialakulásának kockázata náluk a nemdohányzókhoz képest.

– Mind a cukorbetegség, mind a füstölgés önmagában is növeli az érelmeszesedés kockázatát. Ha a kettő egymással társul, a következmények még súlyosabbak lehetnek. A 60 éves kor alatt végtag-amputációra kényszerült cukorbetegek döntő többsége cigarettázik.

A dohányzó nőknél nehezebb lehet a teherbeesés, ugyanakkor gyakoribb a vetélés és a koraszülés. A gyermekvárás időszakában az édesanya dohányzása a magzati fejlődés visszamaradását idézheti elő, kisebb lehet az újszülöttek testsúlya, testhossza, fej- és mellkörfogata. 

– Világszerte emberek százezreinek halálát okozza a passzív dohányzás. Egy cigarettázó kolléga mellett eltöltött két óra annyit jelent, mintha négy szál cigarettát szívott volna el a nemdohányzó is. A füstös otthonban élő gyerekek körében is nagyobb a hörgőgyulladás, tüdőgyulladás, középfülgyulladás gyakorisága, mint azoknál a kicsiknél, akik jóval egészségesebben, füstmentes környezetben nőhetnek fel.

– A cigarettázás költséges függőség, hiszen egy rendszeres dohányos évente akár 250-300.000 forintot is elfüstöl.

Az utolsó slukk

Nem kérdés tehát, hogy bármely életkorban, akár több év füstölgés után is érdemes letenni a cigarettát. A Dohányzás Elleni Világnap minden évben felhívja a figyelmet a dohányzás káros hatásaira, a cigarettagyártók üzleti fogásaira, valamint arra, hogy mit tesz a WHO a dohányzás leküzdése érdekében. Arra is rámutat, hogy mit tehetnek az emberek egészségük és a környezet egészségének védelmére, valamint a jövő generációinak történő megőrzése érdekében.

Felmérések szerint a dohányosok nagy része szeretne leszokni. Nyugat Európában és az Egyesült Államokban egyre kínosabb rágyújtani, van, ahol éttermekben, közintézményekben tilos is. A szabályozás itthon is egyre inkább védi a nemdohányzókat. Sok munkahelyre már nem szívesen veszik fel a dohányzó jelentkezőket, hiszen közismert a napi többszöri 10-20 perces szünet miatti munkaidő-veszteség.

Az utóbbi években több új, leszokást segítő gyógyszert is kifejlesztettek. Az orvosok szerint ezek, és az alkalmazott viselkedés-terápia együttesen nyújthatnak hathatós támogatást a dohányzással szemben. Ma a siker reményével kecsegtető legjobb módszer az, hogy ha valaki 3 hónapon keresztül részt vesz egy leszokást támogató  programban és, hogy ha már kialakult a nikotin függőség, akkor valamilyen gyógyszeres segítséget is igénybe vesz.

A füstmentes élet előnyeit már 5 perccel az utolsó  elszívott szál után érezhetjük. 

5 perc múlva: a szív oxigénnel való ellátottsága nő  
20 perc múlva: a pulzusszám és a vérnyomás csökken, a végtagok hőmérséklete emelkedik.  
24 óra múlva: a szívinfarktus veszélye csökken, a szervezet fizikai terhelhetősége nő.  
48 óra múlva: az íz és a szagérzékelés jelentősen javul, a lehelet dohányfüst-szaga megszűnik.  
3 hónap múlva: az agyvérzés veszélye csökken, a köhögés csökken.  
9 hónap múlva: egykori dohányzása már nem veszélyezteti születendő gyermekét.  
1 év múlva: a szívinfarktus és a gyomorfekély veszélye a dohányosokéhoz képest a felére csökken.  
5 év múlva: a tüdőrák valószínűsége a felére csökken.  
10 év múlva: a tüdőrák és más daganatok valószínűsége ugyanaz, mint a nemdohányzók esetén.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.