2023.május.29. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Sztornózzunk szabályosan

4 perc olvasás
  <span class="inline left"><a href="/node/12958"><img class="image thumbnail" src="/files/images/paragrap1.thumbnail_0.jpg" border="0" width="92" height="100" /></a></span> <p>A 2008. január 1-jén életbe lépett „új áfa törvény" számtalan olyan változtatást tartalmaz a bizonylatolásra vonatkozóan, amelyeket még a számviteli szakemberek sem értelmeznek egységesen. Kiemelkedett ezek közül a stornó és helyesbítő számlák elnevezésével és adattartalmával kapcsolatos kérdések köre, ami rengeteg félreértést és bizonytalanságot okozott a rEVOLUTION ügyfelei számára. </p><p>

  paragrap1.thumbnail 0

A 2008. január 1-jén életbe lépett „új áfa törvény" számtalan olyan változtatást tartalmaz a bizonylatolásra vonatkozóan, amelyeket még a számviteli szakemberek sem értelmeznek egységesen. Kiemelkedett ezek közül a stornó és helyesbítő számlák elnevezésével és adattartalmával kapcsolatos kérdések köre, ami rengeteg félreértést és bizonytalanságot okozott a rEVOLUTION ügyfelei számára.

  paragrap1.thumbnail 0

A 2008. január 1-jén életbe lépett „új áfa törvény" számtalan olyan változtatást tartalmaz a bizonylatolásra vonatkozóan, amelyeket még a számviteli szakemberek sem értelmeznek egységesen. Kiemelkedett ezek közül a stornó és helyesbítő számlák elnevezésével és adattartalmával kapcsolatos kérdések köre, ami rengeteg félreértést és bizonytalanságot okozott a rEVOLUTION ügyfelei számára.

 

A rEVOL Express programcsalád és az Iroda++ integrált ügyviteli rendszer terméktámogatási szolgáltatása természetesen ezen változásokat is követte, így az ügyfelek aggodalma alaptalan volt, azonban a Helpdesk munkatársaknak az eddigi 5 hónap alatt közel 1000 alkalommal kellett eloszlatniuk a félreértéseket és megnyugtatni a bizonylataik megfelelősége miatt aggódó ügyfeleket.

A rEVOLUTION Helpdesk munkatársainak visszajelzése alapján főleg a kisebb, egy-két főt foglalkoztató cégek bizonytalanok a változásokkal kapcsolatban, ők azok, akik elsősorban a szoftverfejlesztő cégtől várják az útmutatást. Az ügyfelek legnagyobb része a stornó és helyesbítő bizonylatok kiállításával kapcsolatban kereste meg a rEVOLUTION-t:

„Szerencsére ebben az esetben túlzott volt az aggodalom, kivételesen ugyanis a törvény a korábbinál enyhébb követelményeket fogalmaz meg a stornó és a helyesbítő számlák kiállításával kapcsolatban. A legfontosabb tudnivaló, hogy a törvény nem tartalmaz sem előírást, sem tiltást ezen számlák elnevezésével kapcsolatban, csupán a minimális adattartalomról rendelkezik. Vagyis a 170.§ szerint a bizonylatok megnevezése továbbra is lehet "Helyesbítő számla" vagy "Stornó számla", nem kötelező ezeket „Számlával egy tekintet alá eső okirat"-nak nevezni. Hogy ügyfeleinket megnyugtassuk, a rEVOL Express 5.2 verziótól a stornó és helyesbítő számlák fejlécén a megnevezés alatt azért szerepel a „Számlával egy tekintet alá eső okirat" felirat is. – mondta Kőrös Bernadett, a rEVOLUTION termékmenedzsere. „Nagy kihívást okozott ugyanakkor az, ha egy ügyfél azért keresett meg bennünket, mert programjainkkal kiállított, szabályos számláit az elnevezésre vonatkozó szabály téves értelmezése miatt vevői nem akarták befogadni. Emiatt is többszáz igazolást kellett kiadnunk ügyfeleink részére."

A terméktámogatásról

A rEVOLUTION-nél jelenleg közel 4000 ügyfél rendelkezik érvényes terméktámogatással, ők azok, akiknek biztos nem kell végigböngészni a törvényt, és nyomon követni a változásokat, mert ezt megteszi helyettük a számlázóprogram készítője. A kiállított bizonylatok így biztosan megfelelnek a törvényi követelményeknek, és erről igazolást is kapnak. A cég tapasztalatai szerint az ügyfelek 60 százaléka hosszabbítja meg évről évre a terméktámogatási szolgáltatást, ami igen kedvező arány azt figyelembe véve, hogy a tapasztalatok szerint évente megszűnik a vállalkozások 15-20%-a. Különösen hasznos a terméktámogatás Magyarországon, ahol a nemzetközi átlaghoz képest kiemelkedően gyakran változnak az ügyvitelt érintő törvények. Ezt mutatja az a tapasztalat is, hogy a rEVOLUTION ügyviteli és vállalatirányítási rendszereit használó ügyfeleknél már közel 90% a terméktámogatást folyamatosan igénybe vevő ügyfelek aránya, szemben a nemzetközi felmérésekben látott 50% körüli átlaggal.

A rEVOLUTION-nél a szoftverekhez járó terméktámogatás a vevőnek nem jelent többletköltséget a vásárláskor, hiszen az első évben ingyenesen vehető igénybe, majd újabb egy évre térítés ellenében meg hosszabbítható. A cég korábban is támogatta új ügyfeleit ingyenes segítségnyújtással, 2007-ben ezt a szolgáltatását bővítette ki egyéves időszakra, kiegészítve az ingyenesen elérhető frissítésekkel, hibajavításokkal és új funkciókkal.

Az adott paragrafus pontos leírása:

A 2007. évi CXXVII. (új) Áfa tv. 170.§-a
Számlával egy tekintet alá eső okirat minimális adattartalma

A számlával egy tekintet alá esik minden olyan okirat is, amely kétséget kizáróan az adott számlára hivatkozva, annak adattartalmát módosítja.
Az okirat kötelező adattartalma a következő:
a) az okirat kibocsátásának kelte;
b) az okirat sorszáma, amely az okiratot kétséget kizáróan azonosítja;
c) hivatkozás arra a számlára, amelynek adattartalmát az okirat módosítja;
d) az okirat kibocsátójának és címzettjének neve és címe, valamint bármelyikük adószáma, ha azt a számla eredetileg is tartalmazta;
e) a számla adatának megnevezése, amelyet a módosítás érint, valamint a módosítás természete, illetőleg annak számszerű hatása, ha ilyen van.
okiratra a továbbiakban az áfa-törvény számlára vonatkozó rendelkezéseit kell alkalmazni.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.