www.boatshow.huwww.boatshow.hu

Egyre jobban saját arculatot kap a Budapest Boat Show. Amikor indult még csak néhány vállalozó egyszerűen összehordta mindazt, amit kínált. Mostazonban itt a szomszédban Bécsben idén először volt hasonló profilú kiállítás, de a legnagyobb még mindig a Düsseldorfban megrendezett Boat. Úgy tűnik ennem a mezőnyben lassan Budapest is magára talál. Pedig nincsen tengerünk, igaz, Ausztriának sincsen.

  www.boatshow.huwww.boatshow.hu

Egyre jobban saját arculatot kap a Budapest Boat Show. Amikor indult még csak néhány vállalozó egyszerűen összehordta mindazt, amit kínált. Mostazonban itt a szomszédban Bécsben idén először volt hasonló profilú kiállítás, de a legnagyobb még mindig a Düsseldorfban megrendezett Boat. Úgy tűnik ennem a mezőnyben lassan Budapest is magára talál. Pedig nincsen tengerünk, igaz, Ausztriának sincsen.

 A Budapest Boat Show 10 ország 121 kiállítójának részvételével, a hazai és külföldi hajóipar meghatározó egyéniségeinek kínálatával, díszvendégként pedig Olaszország bemutatkozásával várja a vízi sportok kedvelőit. A hajószalon látogatói 158 gyönyörű jacht, illetve motoros versenyhajó, a legkülönfélébb vízi sportszerek és sporteszközök, jet-skik, szörfök, hajózáshoz szükséges felszerelések, ruházati cikkek között 9750 négyzetméteren válogathatnak. Itt mind területben, mind a kiállítók számábanvanmég hova fejlődni.

Ismét itt vannak a hazai legjelentősebb hajózási társaságok és hajóépítők is. A Budapest Boat Show szakmai partnerének, a Hajóipari Vállalkozók Egyletének összefogásában pedig minden eddiginél több cég mutatkozik be.

A Budapest Boat Show-n – „szárazon és vízen" egyaránt – ezúttal is változatos programok szórakoztatják a közönséget. A Vízpartyn neves sportolók és művészek, a medencéknél vitorlás modell versenyek, illetve vízi mentőkutyák „várják" a látogatókat.

A Budapest Boat Show nemzetközi elismertségét jelzi, hogy olyan rangos szervezet is bemutatkozása helyszínéül választotta, mint az UCINA, az Olasz Hajógyártók Szövetsége. A szövetség a Genovai Nemzetközi Hajó Kiállítás társszervezője.

Az UCINA összefogásában a kiállítás idei díszvendégeként mutatkozik be Olaszország. Standjukon különleges hajókat, hét gyönyörű CRANCHI és RIVA márkájú motoros jachtot láthat a közönség.

A Cranchi cég családi vállalkozás, 1870 óta készít hajókat. Mára hatalmas hajógyárrá nőtte ki magát, a cég motoros hajói az eredeti kézművesipar igényességét, tradícióját tükrözik. Szakértők szerint a Cranchi motorosok az elegancia, a gyorsaság és a biztonság megtestesítői.

A több száz éves múltra visszatekintő Riva cég jachtjai a minőség és stílus jelképévé, a felső tízezer státusz szimbólumává váltak. Nem véletlenül, hiszen az elegáns motoros jachtok mahagóni teste több-száz lóerős, nyolchengeres motorokat rejtenek. Egyes típusok 42 csomós maximális sebességre is képesek. A Riva gyárban évente csupán százhatvan hajó épül, a megrendelők sorszámot kapnak, körülbelül egy év, mire átvehetik álmaik hajóját. A Riva tulajdonosok klubokat alakítottak, és exkluzív találkozókat szerveznek a világ nagy jacht kikötőiben.

A Budapest Boat Show résztvevőiként jelen vannak a hazai hajózás legrangosabb szervezetei, szövetségei, a Hajóipari Vállalkozók Egylete, a HVE, a Magyar Vitorlás Szövetség, az MVSZ és a Mozgáskorlátozottak Vitorlázó Sportegyesülete, a Sailability HUNGARY.

A HVE a Budapest Boat Show indulása óta tölt be fontos szerepet a kiállítás életében. Az utóbbi három évben pedig – együttműködési szerződéssel megerősítve a partneri viszonyt – hivatalosan is szakmai támogatója a hajószalonnak.

A HVE összefogásában minden idők legnagyobb szabású bemutatóját láthatja a közönség idén. A több mint 1400 négyzetméteren 18 hazai cég számára biztosítanak bemutatkozási lehetőséget, köztük neves magyar hajóépítőknek, hajófelszerelés és ruházati cikk forgalmazóknak, hajó bérbeadóknak és oktatóknak. A kínálatban a látogatók által rég óta hiányolt kishajó kategória is szerepel, a Magyar Vitorlás Szövetség jóvoltából 34 kis vitorlás között válogathatnak az érdeklődők.

A Sailability HUNGARY standján a mozgáskorlátozottak számára kialakított típusokat ismerhetik meg az érdeklődők. Köztük van két olyan paralimpiai osztályhajó is, amelyet most először mutatnak be Magyarországon, a 2,4 mR jelzésű, valamint az a típus, amilyennel Pegan Zoltán világbajnokságot nyert. A bajnok a Budapest Boat Show vendége lesz.

Igazi kuriózum a Budapest Boat Show kínálatában az Első Magyar Veterán Fahajók Egyesületének bemutatója. Standjukon a régi magyar hajóépítő mesterek remekművei „elevenednek meg", az 1930-as és a '60-as évek között készült hajók eredeti formában, felújított állapotban láthatók. A modellek mindegyike működőképes. A jövő hajóépítő mestereinek munkáit pedig Magyarország egyetlen ilyen szakirányú képzést nyújtó intézményének, az Asbóth Sándor Középiskola diákjainak bemutatójából ismerhetik meg a látogatók. A standon kialakított műhelyben a kishajók és csónakok építésének mesterfogásait is láthatják az érdeklődők.

A Budapest Boat Show látogatói Franco Pace világhírű fotóművész képeiből láthatnak különleges válogatást. A alkotások a tengeri hajózás, vitorlázás, a különböző versenyek izgalmas, gyakran veszélyes pillanatait örökítik meg. A hajómakett kiállítás pedig a XVIII. és a XIX. századba kalauzolja a közönséget a híres kereskedelmi vitorlások élethű másai révén.

A Budapest Boat Show vendége lesz Pegan Zoltán is, aki a Kanadában rendezett mozgáskorlátozottak vitorlás világversenyének győztese. A beszélgetés után a Gördülő tánccsoport tart látványos bemutatót, a kerekes székes művészek matróztáncot adnak elő. A színpadon a Vízpartyk alkalmával népszerű élsportolókkal és a vízi sportokat hobbyként űző sztárokkal is találkozhat a közönség. A pódiumbeszélgetéseken többek között Kovács Katalin olimpiai és világbajnok kajakozó, Gál József világkörüli vitorlázó, Koós János, a Koóstoló kapitánya, Kóbor János és B. Tóth László balatoni hajósok mesélik el élményeiket.

A kiállításon "száraz edzést" tarthatnak és bajnokságon vehetnek részt a kajakozás kedvelői. A kajak szimulátorok hasonló erőkifejtést igényelnek, mint az igaziak. A sportoló egy rögzített „székbe" ül, s a tollak nélküli evezővel hozza működésbe a víz ellenállását utánzó lendkereket.

Az idei Budapest Boat Show-n két medence várja a látogatókat. Az „A" pavilon élménymedencéjében a vállalkozó kedvűek navigációs képességüket tehetik próbára, hajómodell versenyen mérkőzhetnek meg a HUNGEXPO és a http://www.hajosok.hu/  Kupáért. A gyerekek a szörfözés és vitorlázás rejtelmeit szakavatott oktatók segítségével ismerhetik meg. A másik medencében pedig mentőkutyás bemutatót láthat a közönség.

A  vásárlátogatás fáradalmait pihenhetik ki, vagy éppen sikeres vásárlásaikat ünnepelhetik meg a látogatók a Budapest Boat Show hangulatos „Tengerész kocsmájában". Itt természetesen nemcsak a felnőtteknek, hanem a fiatalabb korosztálynak is finom falatokat, és italokat kínálnak fel frissítőként.

A hagyományoknak megfelelően a Budapest Boat Show-n idén is elismerésben részesülnek azok a kiállítók, akik rendkívül látványossá tették megjelenésüket, illetve különleges hajó típusokat hoztak a kiállításra. A díjat és az elismerő oklevelet ünnepélyes keretek között veheti át a legszebb stand, a legszebb motoros, valamint a legszebb vitorlás hajó tulajdonosa. A döntést ezúttal is a sztárvendégek, a szakavatott médiaszemélyiségekből, újságírókból álló zsűri hozza meg.

A Budapest Boat Show-ra megvásárolt belépőjegyükkel értékes ajándékokat, nyerhetnek a látogatók. A fődíj ezúttal is egy motoros Jeanneau hajó, amely a Jeanneau Magyarországi Képviselete, az Adex Kft. ajándéka. A további nyeremények sorában a POLA Kayak-Canoe Kft. és a www.hajosok.hu felajánlásával egy POLA – négyszemélyes túra kenu, a Nautical Trading Kft. felajánlásában az Adriai-tengerre főszezonra érvényes  1 hetes hajóbérlés és 3 db éves előfizetés a Yacht Express magazinra szerepel.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük