Cristinel Ţâmpuval, a bukaresti Kegyelmek Nagyasszonya-plébániatemplom káplánjával beszélgetett a Nyugati Jelen című régiós napilap munkatársa.

Cristinel Ţâmpuval, a bukaresti Kegyelmek Nagyasszonya-plébániatemplom káplánjával beszélgetett a Nyugati Jelen című régiós napilap munkatársa.

A káplán elmondta, hogy a plébániához tartozó gyermekeknek minden évben szerveznek közösségépítő, illetve ismeretterjesztő célú kirándulást. Ezúttal bukaresti magyar és román katolikus, illetve más felekezetű gyermekekkel érkeztek erdélyi körútjukon Aradra.

A Kegyelmek Nagyasszonya-plébániatemplomban minden vasárnap négy nyelven – magyarul, románul, németül és lengyelül – tartanak szentmisét. Magyarul minden vasárnap 9 órakor, illetve szerdánként 18 órakor kezdődik a szentmise. A templomba járó magyar közösségnek élő hite van, bekapcsolódnak a plébánia életébe, jól lehet velük kommunikálni. A magyar nyelvű szentmiséken a templom szinte tele van, azaz közel 200-250-en vannak – tette hozzá Cristinel Ţâmpu, a magyar elsőáldozásról pedig elmondta: ebben az évben nem volt, de tavaly tízen, míg két évvel ezelőtt tizenheten részesültek első szentáldozásban. Idén azért nem volt, mert Antal Pál plébános kétévenként szervez elsőáldozást. A román és a magyar közösségnek külön tartják a felkészítőt és az elsőáldozást.

A magyar közösség többsége idős, 60-80 év közötti, ők járnak rendszeresen templomba. Fiatalok is vannak, de nem igazán tartják a kapcsolatot a plébániával. Cristinel Ţâmpu viszont a házszentelések alkalmával minden évben felkeresi a nyilvántartásukban lévő fiatal katolikusokat is. A templom előcsarnokában feltüntetett program szerint, a januárban elkezdett házszentelés márciusig is eltart, hiszen a hívek szétszóródva élnek Bukarestben. Tavaly 182, idén 193 családot látogatott meg. A meglátogatott családoknak nagyjából a fele egyedül élő, idős ember. A nyilvántartásukban mintegy négyszáz magyar katolikus szerepel.

Magyar bérmálás legutóbb két éve volt, amikor öt fiatal részesült a szentségben. Többen is lehettek volna, de olyanok is vannak, akik halogatják a bérmálkozást. Abban reménykednek, hogy a következő bérmálásig meg tudják győzni a halogatókat is, ezért tíz-tizenöt bérmálkozóra számítanak.

A plébánián minden hétvégén hittanórákat szerveznek a gyerekeknek, kóruspróbákat tartanak. Az ilyen alkalmakon vegyesen vesznek részt magyarok és románok. „Mindnyájan katolikusok vagyunk, a szeretetnek kell összetartania bennünket. Én elégedett vagyok azzal, ahogy a román többség elfogadja a magyarokat. A magyarok jólneveltek, becsületesek, vendégszeretők, befogadók, látogatják a templomot, a szentségekhez járulnak, amit a románok igen megbecsülnek. Természetesen én nem politikai, hanem vallási megközelítésben mondok róluk véleményt, ami nem biztos, hogy egyezik a bukaresti átlagember véleményével" – állapította meg Cristinel Ţâmpu.

A káplán Gödöllőn tanult meg magyarul, ahol magyarul érettségizett, majd Jászvásáron kezdte el a szemináriumot, amit a spanyolországi Toledóban fejezett be. A spanyol városban diakónussá, majd Jászvásáron pappá szentelték. Most a bukaresti magyar és lengyel közösséget szolgálja, de spanyol nyelven is mutat be szentmisét.

Magyar Kurír

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük