2023.január.29. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Tizennégy uniós támogatással készült filmet mutatnak be Cannes-ban

4 perc olvasás
<p><span class="inline left"><a href="/node/12933"><img class="image preview" src="/files/images/logo_AF.gif" border="0" alt="http://www.festival-cannes.fr/" title="http://www.festival-cannes.fr/" width="150" height="75" /></a><span style="width: 148px" class="caption"><strong><a href="http://www.festival-cannes.fr/">http://www.festival-cannes.fr/</a> </strong></span></span><a name="Heading7" title="Heading7"></a>A ma kezdődő 61. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál válogatásában tizennégy olyan film szerepel, amelyet a MEDIA-program keretében az Európai Unió társfinanszírozási formában összesen több, mint 900 000 euróval támogatott.</p><p> 

http://www.festival-cannes.fr/http://www.festival-cannes.fr/ A ma kezdődő 61. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál válogatásában tizennégy olyan film szerepel, amelyet a MEDIA-program keretében az Európai Unió társfinanszírozási formában összesen több, mint 900 000 euróval támogatott.

 

http://www.festival-cannes.fr/http://www.festival-cannes.fr/ A ma kezdődő 61. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál válogatásában tizennégy olyan film szerepel, amelyet a MEDIA-program keretében az Európai Unió társfinanszírozási formában összesen több, mint 900 000 euróval támogatott.

 

 Az európai filmek markáns jelenléte áll majd a május 19-i cannes-i Európa-nap középpontjában. Ez alkalomból José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke, Viviane Reding, az EU médiaügyekért felelős biztosa, valamint Gilles Jacob, a fesztivál elnöke különös elismeréssel adózik Manoel de Oliveira portugál filmrendezőnek, és megbeszélésre hívja az audiovizuális politikáért felelős uniós minisztereket, amelynek témája a filmszakmán belüli nemzetközi együttműködés lesz. Az idei Európa-nap védnöke Christian Mungiu román filmrendező, a 2007-es Aranypálma-díj nyertese lesz.

Európa büszke lehet pezsgő filmiparának kulturális sokszínűségére és általános vonzerejére" – mondta José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke. „Az olyan európai készítésű filmeket, mint a „La Môme", a „Das Leben der Anderen", a „Belle Toujour"' és a „Kontroll" számos nemzetközi filmfesztiválon bemutatták és több millióan nézték meg: így közvetítik az üzenetet szerte a világon, hogy Európa „egység a sokféleségben".

Viviane Reding, az Európai Unió információs társadalomért és médiaügyekért felelős biztosa így nyilatkozott: „Az európai filmek joggal foglalnak el előkelő helyet a 2008. évi cannes-i fesztivál programjában. Az európai filmgyártóknak ugyanakkor még mindig jelentős kihívásokkal kell szembenézniük Európában és a nemzetközi piacokon. A cannes-i Európa-nap során ezért lehetőségeket keresünk arra, hogy a közös filmgyártás és filmforgalmazás aktívabb elősegítése érdekében kiépüljenek az együttműködésen és kölcsönösségen alapuló nemzetközi partnerségi kapcsolatok."

A május 19-i miniszteri találkozót, amely a „Cinema, Dianying yan, Kino, Chalchitra, Cine: világszintű együttműködés" többnyelvűséget tükröző mottó jegyében zajlik, Barroso elnök nyitja meg. A miniszterek, filmgyártók és a filmipar képviselői azt vitatják meg, hogyan lehet fokozni az audiovizuális területen folyó együttműködést az Európai Unió tagállamai között, valamint élni az EU és a világ egyéb régiói között fennálló új együttműködési és kereskedelmi egyezmények nyújtotta lehetőségekkel. Arra is választ keresnek, hogyan lehet elősegíteni az Európa és más országok filmforgalmazói, moziüzemeltetői és oktatási intézményei közötti közös kezdeményezéseket.

Már 12 ország, köztük az Egyesült Királyság, Franciaország, Lettország, Magyarország, Németország, Portugália és Szlovénia minisztere erősítette meg részvételét. Horvátország, amely a tagjelölt államok között elsőként még az év elején csatlakozott a MEDIA-programhoz (IP/08/450), kulturális minisztere személyében vesz részt a megbeszélésen.

Május 19-én este mutatják be Manoel de Oliveira portugál filmrendező tiszteletére a Douro, Faina, Fluvial (1930) című filmet a Croisette-en. „Alig várom ezt a nagyon különleges kulturális eseményt, annál is inkább, mivel mindig is nagy csodálója voltam Manoel de Oliveira munkásságának, és a film ott játszódik, ahol a gyerekkoromat töltöttem," mondta Barroso, a Bizottság elnöke.

Háttér:

Két, a MEDIA-program által támogatott film már diadalmaskodott az idei Oscar-díjátadón: A pénzhamisítók (Die Fälscher/osztrák-német koprodukció) lett a legjobb külföldi film, a Piaf (La Môme/Franciaország) pedig a legjobb színésznői alakításért és a legjobb sminkért járó díjat nyerte el (IP/08/298). Tavaly 11 uniós támogatású film (IP/07/676) szerepelt a cannes-i filmfesztivál válogatásában.

A MEDIA-programmal kapcsolatos további információk az alábbi címen érhetők el:

http://ec.europa.eu/avpolicy/media/

http://www.festival-cannes.fr/

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.