2024.május.24. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Albacomp – a sportos változat – sportinformatikai rendszereket fejleszt az Albacomp

8 perc olvasás
 <span class="inline left"><a href="/node/12935"><img class="image thumbnail" src="/files/images/tn_3_kozep.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="100" /></a></span> <p>2008.május 14-én  az  Albacomp Zrt.  sajtóbeszélgetésen ismertette;  weboldalt és teljeskörű informatikai szolgáltatásokat nyújt 2008 legnagyobb hazai sporteseményének, az MVM Öttusa Világbajnokságnak. </p><p> 

 tn 3 kozep.thumbnail

2008.május 14-én  az  Albacomp Zrt.  sajtóbeszélgetésen ismertette;  weboldalt és teljeskörű informatikai szolgáltatásokat nyújt 2008 legnagyobb hazai sporteseményének, az MVM Öttusa Világbajnokságnak.

 

 tn 3 kozep.thumbnail

2008.május 14-én  az  Albacomp Zrt.  sajtóbeszélgetésen ismertette;  weboldalt és teljeskörű informatikai szolgáltatásokat nyújt 2008 legnagyobb hazai sporteseményének, az MVM Öttusa Világbajnokságnak.

 

Tájékoztatást adott Mlinárovits Balázs, az Albacomp üzletág-igazgatója, az igazgatóság tagja, Molnár Anna,  az Albacomp K+F, Sport- és egészség-divízió igazgatója és Madaras Ádám, MVM Öttusa Világbajnokság sajtófőnöke.

Az öttusa projekthez kapcsolódóan a cég megbízást kapott a Nemzeti Sportinformációs Rendszer (NSR) kialakítására is, amely a mindenkori központi sportirányítást segíti strukturált adatbázis létrehozásával és üzemeltetésével,  az erre épülő portál oldal kialakításával pedig hozzáférési felületet biztosít a sportvezetés számára.

Az Albacomp új irányvonalát a székesfehérvári számítástechnikai cég sport iránti korábbi elkötelezettsége  indokolja;  folyamatosan támogatja a város kosárlabda csapatát s a közelmúltban több innovatív megoldással igyekezett a sportot és az informatikát közelebb hozni egymáshoz. 

A cégvezetők elmondták, az Albacomp Zrt.  több szakterület (egészségügy, közigazgatás, sport)  szakmai szervezetével együttműködik, hogy az informatika vívmányainak hatékony felhasználásával segítse az  érték-innovációs folyamatokat. 

A sport-informatikai piacban rejlő lehetőségek kiaknázására az Albacomp több projektet is indított, a cégnél meg vannak róla győződve, hogy van igény és kereslet innovatív informatikai megoldásokra, fejlesztésekre, melyekkel az adott sportágak kiaknázatlan erőforrások bevonására is képessé válnak, s ezzel versenyképességük, gazdasági helyzetük is javulhat. 

A sport-piac szegmense folyamatosan bővül, a több ezer sportegyesület és a mintegy 200 ezer igazolt sportoló a civil szféra egyik legjelentősebb képviselőjének számít. Az Albacomp becslése szerint az elmúlt 5-6 évben a piac gazdasági jelentősége tovább bővült és ez a tendencia várható a következő évekre is.  A 2002-es adatok jól illusztrálják a piac nagyságát, hiszen már akkor 7.306 sporthoz kötődő vállalkozás volt Magyarországon, a szektor árbevételét pedig 350 milliárd forintra becsülték, ami a GDP közel 1%-a.  Abban az évben 5.385 sportegyesület működött, ami feltehetően azóta is a hazai civil szektor legnagyobb területe.

Az öttusa vb:

A 2008. május 29. és június 3. között megrendezésre kerülő MVM Öttusa Világbajnokság számára az Albacomp egy modern, minden igényt kielégítő portált, s a Syma csarnokból és a stadion szoborparkból álló helyszínek számára hálózatot fejlesztett. 

(A helyszínek egyedülálló módon kényeztetik a nézőt, több sportág is egyazon helyről megtekinthető, ill. rövid sétával elérhető. )

A kialakított weboldal feladata;  a világbajnokság informatikai centrumaként az azzal kapcsolatos minden elérhető és releváns információ gyűjtése és publikálása az Interneten, ezért megvalósításakor két fő területre összpontosítottak;  az archív és aktuális multimédiás tartalmak megjelenítésére, valamint az események, versenyeredmények valós idejű publikációjára.

Az utóbbi cél érdekében a portál a verseny aktuális adataira alapozva,  az adatokat az un. CARDSYS rendszerből valós időben átvéve, olyan adatbázist épít, amelyből az eredmények megszületésük után néhány másodperccel már az interneten is elérhetők lesznek. 

A lövészet esetében, amely adatfeldolgozás szempontjából speciális igényeket támaszt, az Albacomp által erre a célra továbbfejlesztett szoftverből a rendszer átemeli a lövészet aktuális adatait, és ezek alapján grafikus formában azonnal megjeleníti a céltáblákat, a valóságnak megfelelően elhelyezve rajtuk a találatokat.  A mai sportlövészetben már elektronikus megoldásokkal tartják szemmel az eredményeket, több mikrofon érzékeli a becsapódó lövéseket és ezredmilliméteres pontossággal érzékeli azok helyét a lőlapon, ezek az adatok elektronikusan rögtön továbbításra is kerülnek, így a nézők is rögtön láthatják az eredményeket. 

A tájékoztatón elhangzott, a helyszínre a legtöbb  látogatót, 8-10 ezer nézőt a döntőre várják,  a belépőjegyek árát mérsékelt szinten kívánják tartani, egy-három ezer Ft értékben.

Egyedülálló, világújdonság megoldás:  7 kamerakép és PDA elérés

A megoldás jelszava:  „szerkeszd saját adásodat!"

A valós idejű multimédiás tartalmat a hat kamerából álló, irányított kamerarendszer szolgáltatja.  A hat élő mozgóképből, két korábbi sportoló-szerkesztő egy hetedik képet is kiválaszt, ez a szerkesztett kép alámondással együtt a portálon is megjelenik, így foglalja össze a legérdekesebb pillanatokat. 

A kamerák képét rögzítik; az érdekesnek ítélt jelenetek eseményekhez, sportolókhoz, versenyszámokhoz társítva kerülnek tárolásra, s már az esemény napján, néhány órával rögzítésük után megtekinthetők a portál galériájában. Ugyanitt érhetők el a világbajnokság eseményeiről készült fényképek is.

Kiemelt funkcióként, a megszokott megoldások (hírek, fórum, szavazások, stb.) mellett, a világbajnokság oldalán az eredmények és események megjelenítéséből egy szűkített tudású, PDA felbontásra optimalizált változat is készül.

A kamerák képei 5-10 másodpercenként frissülő adatfolyamban követik egymást a rendelkezésre álló 8 megahetz sávszélességen.

A kamerák, a Magyar Televízió által telepítendő HD berendezésektől eltérően, hagyományos minőségű képet nyújtanak, az Albacomp nem kíván konkurálni a tévés társaságok gyakorlatával, attól eltérő megoldást kínál.

Az Albacomp által telepített hálózatot két szerver szolgálja ki Linuxos sw-rel, Oracle adatbázissal. Az online szolgáltatásban Windows és nyílt forráskódú megoldások is szerepelnek.

Elhangzott;  az öttusában a magyaroknak nagy nemzetközi respektjük van, maga a Nemzetközi Öttusa Szövetség is igazodik a „magyar megoldásokhoz", az Albacomp fenti megoldása is iskolát teremthet.  Az elmúlt év decemberében tartott UPIN konferencián nagy érdeklődés kísérte a magyarok által ismertetett előkészületeket.

A verseny-weboldal magyar helye;  http://www.ottusavb.hu/ , angol nyelvű változata a http://www.pentathlonwch.com/ címen érhető el.

Az Albacomp a Magyar Televízióval megállapodott, a helyszíneken létrehozott saját képeket egymás számára elérhetővé teszik. 

A Nemzeti Sportinformációs Rendszer (NSR)

2007-ben közbeszerzési eljáráson nyerte el az Albacomp az NSR kialakítására meghirdetett tendert.

A folyamatban lévő fejlesztés a központi sportirányítást kívánja segíteni strukturált adatbázis létrehozásával, rugalmasan alakítható lekérdező rendszerrel, valamint egy portállal, amely kommunikációs felületet biztosít a sport iránt érdeklődő nagyközönségnek, a különböző sport-szervezeteknek és a sportvezetésnek.

A Nemzeti Sportinformációs Rendszer így hozzájárulhat a sportirányítás stratégiai tervezéséhez, döntés-hozatalához, a költségvetési tervezéshez, végrehajtáshoz valamint az ellenőrzéshez is.

Az adatszolgáltatók és adatkezelő szervek jól kezelhető, felhasználóbarát felületen keresztül tudják kötelezettségeiket teljesíteni,  a rendszer révén kezelhetik a hatáskörükbe tartozó adatokat, és kialakíthatnak egy  széleskörű nyilvános információs adatbázist, közhasznú, közérdekű információkkal.

Az elkövetkezőkben az Albacomp az NSR koncepcióját, fejlesztési irányait figyelembe véve olyan szolgáltató központ kialakítását tervezi, amely az egymás alá rendelt sportszervezetek rendszerét segíti a mindennapi munkában.  Gördülékenyebbé válhatnak ily módon a sport hazai kedvelői számára nyújtott szolgáltatások; információ-szolgáltatás a sportolási lehetőségekről, az egyes létesítmények szolgáltatásairól,  egyéb közérdekű információk és a sporteseményekről szóló összefoglalók biztosíthatók.

Az elmúlt időszak újdonságai mellett az Albacomp továbbra is szponzorálja saját városának sikersportját.

A vállalat 1992 óta arany fokozatú támogatója a székesfehérvári Alba Regia Sport Klub férfi kosárlabda szakosztályának, a cég nevét viselő Albacomp kosárcsapatnak.

Az Albacomp Zrt. önmagáról: 

A magyarországi informatikai piac egyik legnagyobb múltra visszatekintő vállalata, amely teljes körű megoldást biztosít informatikai eszközök és szolgáltatások területén.  A székesfehérvári székhelyű vállalat a legnagyobb magyar tulajdonban lévő PC- és noteszgép-összeszerelő üzemmel rendelkezik, emellett a hazai rendszerintegrátor cégek élmezőnyének tagja.  A vállalat az IT piac számos más szegmensének jelentős szereplője, így többek között fejlesztő és konzultációs csapatával, saját gyártású szervereivel, érintőképernyős termináljaival, asztali számítógépeivel, operációs rendszerével és országos szervizhálózatával van jelen a hazai és a nemzetközi informatikai porondon.

http://www.albacomp.hu/

http://www.cardsys.hu/

Harmat Lajos

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.