2022.október.07. péntek.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Több fólia, kevesebb hûtés – Nem tükröz de nem is melegszik

3 perc olvasás
  <span class="inline left"><a href="/node/1874"><img class="image thumbnail" src="/files/images/WFchairbywindow.thumbnail.jpg" border="0" alt="Ablakok 1." title="Ablakok 1." width="76" height="100" /></a></span> <p><strong>Napjainkban az energiaárak minden korábbinál magasabbak, miközben az épületek klimatizálása lassan az alapvetõ infrastrukturális követelmények, közé tartozik. Ezen épületek energiafogyasztása a melegedõ idõjárás miatt rohamosan nõ, ami többrétû környezeti terhelést, és felesleges, növekvõ kiadást jelent minden üzemeltetõ számára. </strong></p><p>

  ablakok 1.

Napjainkban az energiaárak minden korábbinál magasabbak, miközben az épületek klimatizálása lassan az alapvetõ infrastrukturális követelmények, közé tartozik. Ezen épületek energiafogyasztása a melegedõ idõjárás miatt rohamosan nõ, ami többrétû környezeti terhelést, és felesleges, növekvõ kiadást jelent minden üzemeltetõ számára.

  ablakok 1.

Napjainkban az energiaárak minden korábbinál magasabbak, miközben az épületek klimatizálása lassan az alapvetõ infrastrukturális követelmények, közé tartozik. Ezen épületek energiafogyasztása a melegedõ idõjárás miatt rohamosan nõ, ami többrétû környezeti terhelést, és felesleges, növekvõ kiadást jelent minden üzemeltetõ számára.

Az ablakfelületek fóliázása azonban megoldhatja ezeket a gondokat. Újdonság, hogy ez már anélkül is kivitelezhetõ, hogy az ablakot tükörré változtatnánk.

Úgy tûnik, a globális felmelegedés eddig csak emlegetett réme az idén már vitathatatlanul érezhetõ lesz. A korszerû eszközökkel emelt épületek falainak és ablakainak hõszigetelése valóban kiváló, a gondot az üvegfelületek hõáteresztõ képessége jelenti.

Bár a modern ablakok, ajtók, üvegfalak, stb. már igen jól benntartják a meleget a fûtési szezonban, ám a fényt és a hõsugarakat beengedik, amelyek felmelegítik az útjába esõ felületeket. Ezek hõsugárzóként fûtik a belsõ teret, miközben a keletkezett hõt sem az ablak, sem a fal nem engedi távozni (üvegházhatás). Így pont az a hátrányuk, ami télen elõnyt jelent. Talán kevesen tudják, de ma már az elnyúló hûtési szezon villanyszámlája akár többszörösen meghaladhatja a téli fûtésszámlát, különösen azon épületeknél – irodák, üzlethelységek -, ahol elsõsorban a melegebb, nappali órákban kell biztosítani a megfelelõ klímát. Ezen kívül a bejövõ, széles spektrumú napfény nem kívánt tükrözõdéseket (monitorok), fakulásokat (iratok, kárpitok, bútorok), és az arra érzékenyeknél bõrgyógyászati problémákat okoz. Az ablakok fóliázása eddig is megoldást jelenthetett ezekre a gondokra, de sokan mégsem alkalmazták, mert eddig a hatékony hõ és UV védelemhez tükrözõdõ, fémes hatású fóliákra volt szükség, melyek, mint egy napszemüveg, a bejövõ látható fényt is elszínezték, és sötétítették a helységet.

ablakok 2.A 3M új, Prestige ablakfóliája épp ezeket, a hatásokat küszöböli ki azzal, hogy megszûri, visszaveri az ablakra esõ, hõért leginkább felelõs infravörös sugarak 97, a fakulásért, bõrproblémákért felelõs UV sugárzásnak pedig több mint 99 százalékát. Eközben szinte teljes mértékben átengedi a látható fényt, és akár víztiszta felületet ad, a fémtartalmú fóliák zavaró tükrözõdése nélkül. A beruházás az épület jellegétõl, tájolásától, az üvegfelületek arányától függõen akár egyetlen hûtési szezon alatt megtérül. Az Ultra Prestige biztonsági és betörésvédelmi kombinált ablakfólia mindemellett még betörésvédelmi feladatokat is ellát, láthatatlan rácsként akadályozva az impulzus szerû betöréseket.

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.