Számitógépes kártevõk márciusi top10 KLIKK A KÉPRE!Számitógépes kártevõk márciusi top10 KLIKK A KÉPRE!

A világszerte több millió NOD32 felhasználó adatszolgáltatásán alapuló ThreatSense rendszer statisztikái szerint márciusban az összes vírusfertõzés többségéért trójai kórokozók voltak a felelõsek.

  Számitógépes kártevõk márciusi top10 KLIKK A KÉPRE!Számitógépes kártevõk márciusi top10 KLIKK A KÉPRE!

A világszerte több millió NOD32 felhasználó adatszolgáltatásán alapuló ThreatSense rendszer statisztikái szerint márciusban az összes vírusfertõzés többségéért trójai kórokozók voltak a felelõsek.

A márciusi Top 10-es lista folyamatosan változott a hónap folyamán, elõfordulási gyakoriságban igen kicsi az eltérés az elsõ néhány helyezett között. A legnagyobb fenyegetést egy trójai, a Win32/PSW.Agent.NCC jelentette. A jelszavak megszerzését célzó kórokozó az összes vírusfertõzés két százalékáért volt felelõs.

Az 1,77 százalékot elérõ Win32/Netsky.Q a második helyre kúszott fel. Ez a Netsky.P néven is ismert féreg az e-mailekhez csatolt fájlként, illetve fájlmegosztó hálózatokon keresztül terjed. A Netsky család a malware-ek között így még mindig az egyik leggyakoribb, és ez a jelek szerint ez még jó ideig így is marad.

A lista harmadik helyét 1,69 százalékkal a Win32/TrojanDownloader.Agent.AWF foglalja el. Ez a trójai más vírusokat tölt le különbözõ weboldalakról, amik kihasználhatóvá teszik a számítógépet, melyen elindulnak. Az így kreált botnetek kéretlen reklámleveleket terjesztenek és DDOS támadásokat indítanak.

A negyedik helyen a Win32/Adware.Boran áll. Ez az adware olyan BHO-t, azaz böngészést segítõ objektumokat helyez el az Internet Explorerben, amik hirdetési ablakok felbukkanásáért felelõsek.

Ezt követi egy billentyûzet naplózó képességgel rendelkezõ trójai, a Win32/PSW.QQRob, ami a felhasználó aktivitását figyelve gyûjt jelszavakat és bizalmas adatokat.

A lista második felébe bekerült még az elsõsorban ázsiai felhasználók között terjedõ Win32/Adware.Yisou, a  gazda szerverre visszacsatlakozó Win32/Perlovga vírus, valamint további három trójai, a Win32/Medbot.HF, a Win32/Nuwar.gen és a Win32/BHO.G.

A tapasztalatok alapján elmondható, hogy a legtöbb napjainkban terjedõ vírusnak különféle vonásai, képességei vannak, s többségük gyakran számos változatban is létezik. Ezért az antivírus rendszer gyakori frissítése mellett fontos az is, hogy a számítógépekre installált vírusvédelem proaktív védelmi képességgel rendelkezzen, aminek segítségével még akkor is felismeri az új mutációk jelentõs részét, ha a gyártó által kiadott ellenszerre várni kell néhány órát.

A NOD32 antivírus rendszer gyártója, az Eset Software havonta elkészíti a legelterjedtebb internetes kórokozók top tízes listáját. A vírusstatisztika alapját a vállalat ThreatSense.Net vírusfigyelõ rendszere képezi, amelynek különlegessége, hogy – a NOD32 felhasználók önkéntes adatszolgáltatásának köszönhetõen – az e-mailekben terjedõ  vírusok mellett a böngészés közben a számítógépekre került kórokozókat is listázza.

A NOD32 magyar oldala: http://www.nod32.huA ThreatSense.Net statisztikái: http://www.virusradar.com/  

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük