2024.május.20. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Új eljárással kezelik a zöldhályogot a Semmelweis Egyetemen

4 perc olvasás
halyog 4

halyog 1Magyarországon elsőként gyógyítják vágás nélkül, lézersebészeti eljárással a zöldhályogot a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikáján. Az eljárást három éve alkalmazzák egy kutatási program keretében, és eddig 70 beteg látását sikerült megmenteni. Most bárki jelentkezhet az ingyenes, úgynevezett femtoszekundum lézeres glaukóma műtétre, aki elmúlt 40 éves, magyar állampolgár, enyhe látótér károsodása és diagnosztizált látóidegfő-kimélyülése van, de eddig nem kezelték műtéti úton a betegségét.

halyog 5A glaukóma (zöldhályog) fennállásakor a szemnyomás és a látóideg keringése közötti egyensúlybomlás okozza a látásfunkció csökkenését. A látáskárosodást és akár vakságot is okozó szembetegség a 60-70 év feletti lakosság mintegy 10-15 százalékát érinti világszerte. Mivel az életkor előrehaladtával nő az előfordulási gyakorisága, így ma már népbetegségnek számít – mondta el dr. Nagy Zoltán Zsolt egyetemi tanár, a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának igazgatója. Kétfajta glaukóma létezik, az úgynevezett primer, nyitott zugú glaukóma lassú lefolyású, fájdalommentes, alattomosan kezdődik, mivel a látótér széle kezd el beszűkülni, így a betegek nem feltétlenül veszik észre. Ezért fontos, hogy az 50-55 év feletti korosztály évente részt vegyen szemnyomás vizsgálaton. A szűrővizsgálattal ugyanis a betegség kizárható, és a megelőzésnek, illetve a kezelésnek nagy szerepe van a látás fenntartásában. Amikor már látásromlás jelentkezik, abban a fázisban a betegség visszafordíthatatlan – magyarázza a professzor.

halyog 3A másik, zárt zugú fajtája glaukómás rohammal kezdődik. Ekkor nagyon megemelkedik a szemnyomás, ami erős fájdalmat, feszülést okoz a szemben, a halántéktájon pedig fejfájás jelentkezik. Az egyértelmű jelzőtünetek miatt ez jól azonosítható, ám amikor hányinger is társul a tünetekhez, akkor sokszor gyomor-bélrendszeri panaszra gyanakodnak, és nem kerül sor szemészeti vizsgálatra. A roham során 18-20 Hgmm helyett 60-80 Hgmm-re is megemelkedhet a szemnyomás. Ezt rögtön kezelni kell, ellenkező esetben tartós látáscsökkenés vagy vakság is lehet a következménye – figyelmeztet rá a professzor. A glaukóma kezelésére korábban csak pupillaszűkítő, illetve a csarnokvíz termelését csökkentő szemcseppek vagy egy rendkívül invazív, szemmegnyitó műtét (trabekulektómia) állt rendelkezésre, ami sok műtéti kockázattal járt. Most viszont a lézerkezelések kerültek előtérbe. A szemészet mindig úttörő szerepet játszott a lézerek alkalmazásában. Az első lézer használata több mint 60 éves múltra tekint vissza, azóta nincs olyan anatómiai egysége a szemnek, amelyet valamilyen lézerrel ne lehetne kezelni. A korábbi, argon lézerrel végezett műtétek esetén azonban csak átmenetileg, a beavatkozástól számított néhány évig csökkent a szemnyomás – idézte fel dr. Nagy Zoltán Zsolt.

halyog 2A legújabb kezelés, amiben Magyarországnak úttörő szerepe volt, az úgynevezett femtoszekundumos trabekulotómia, ami technikájában megegyezik a korábbi invazív műtéttel, azzal a fontos különbséggel, hogy a szem megnyitása nélkül végzik. Az eljárás legfőbb előnye, hogy speciális képalkotó eszközzel és rendkívül érzékeny kamerarendszerrel kívülről lehet azonosítani a szemen belül a beavatkozás pontos helyét. A kezeléssel tartósan, egyetlen műtéttel, 25-30 százalékkal csökkenthető a szemnyomás, hegesedés nélkül, hiszen lézer pontosságú mikrosebészeti eljárásról van szó. Célja, a szemnyomás csökkentésén túl, hogy a folyamatosan és tartósan használt szemcseppek elhagyhatóak legyenek, mivel az ezekben található tartósítószer hosszabb idő után a szemfelszínt károsítja, égő, csípő, szúró érzést és szemkönnyezést okoz. Dr. Nagy Zoltán Zsolt professzor szerint a klinikán folyó vizsgálatok sikeres befejezését követően – várhatóan mintegy két éven belül – a legtöbb nyitott zugú glaukómás beteg számára elérhető lesz a modern és szövődménymentes műtéti eljárás a Semmelweis Egyetemen.

Az érintetek beutaló nélkül jelentkezhetnek a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának járóbeteg szakrendelésén, (1085 Budapest, Mária u. 39.) Itt áttekintik a korábbi szemészeti leleteiket és elvégzik a szükséges vizsgálatokat. Ezek alapján kiderítik, hogy a beteg részt vehet-e a programban. Időpontot egyeztetni hétfőtől csütörtökig 10-13 óra között a +3620 825 8528 telefonszámon, illetve munkanapokon 14-16 óra között a +3630 200 9995 telefonszámon lehet

(Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.