Állatkert - Házavató

2007. augusztus 16-án avatták fel a Fõvárosi Állat- és Növénykert új állatházát, melyben a délkelet-ázsiai élõvilág egy szeletét ismerheti meg a látogató.  A Xántus János Ház a neves magyar zoológus utazóról és néprajzkutatóról, az Állatkert elsõ igazgatójáról kapta nevét.  Névadója Délkelet-Ázsia kutatójaként hozta közelebb az indonéz szigetvilág élõvilágát a magyarokhoz.

  Állatkert - Házavató

2007. augusztus 16-án avatták fel a Fõvárosi Állat- és Növénykert új állatházát, melyben a délkelet-ázsiai élõvilág egy szeletét ismerheti meg a látogató.  A Xántus János Ház a neves magyar zoológus utazóról és néprajzkutatóról, az Állatkert elsõ igazgatójáról kapta nevét.  Névadója Délkelet-Ázsia kutatójaként hozta közelebb az indonéz szigetvilág élõvilágát a magyarokhoz.

 

Az eseményen megjelent és méltatta az esemény jelentõségét  Mangasi Sihombing, Indonézia magyarországi nagykövete, dr.Persányi Miklós fõigazgató, Illés Mihály, Magyarország indonéziai nagykövete és dr.Demszky Gábor budapesti fõpolgármester.

Állatkert - Házavató  2.A nagykövet emlékeztetett a névadó Xantus János indonéziai elismertségérõl, Borneón és Jáván végzett kiemelkedõ tevékenységérõl. A Xantus Ház megnyitásában való együttmûködéshez hasonlóan, folyamatos kapcsolattartást ígért a jövõre vonatkozóan is.

Persányi Miklós a veszélyeztetett fajok óvására tett jelentõs eseményeként aposztrofálta a ház megnyitását, sok teendõ van még ezzel kapcsolatban világszerte, így nálunk is.  Az Állatkert további tevékenysége illeszkedik ebbe a vonulatba, ígérte.

díszes madarpokdíszes madarpokA fõpolgármester felidézte a XVIII. század során a világot felfedezõ tudósokat, mint Humboldt, Almássy gróf, Printz Gyula, Stein Aurél.  Közéjük sorolható a Délkelet-Ázsiában felfedezõ-gyûjtõmunkát végzõ Xantus János is.

A 12 ezer éve Ázsiáról levált terület elszigetelt élõvilága sok olyan fajt nevelt, melyek gazdagítják Földünk élõvilágát, megóvásukhoz hozzájárulhat a most megnyílt állatház. 

fehérajkú pitonfehérajkú pitonDemszky Gábor az új kormányzati negyed tervezõjének nevét idézte;  Xantus Jánosnak hívják,  a negyednek pedig közvetlen átjárót terveznek az Állatkert felé.

Illés Mihály Indonéziát Délkelet-Ázsia demokráciában élenjáró államának nevezte, mellyel hazánk élénk kapcsolatokat ápol;  ezek sorába illeszkedik a közeljövõben Dzsakartában rendezendõ gazdasági vegyesbizottsági ülés is.

A budapesti állatház a kapcsolatok további erõsítését szolgálja.

jávai langurjávai langurA megnyitót öt autentikus gong-ütés vezette be, hogy elûzze a rosszat a hely felõl…

Az ünnepélyes szalagvágás után a nagykövet a fõigazgatót és a fõpolgármestert indonéz átalvetõ szõttessel,

ulasz-szal ajándékozta meg.  A mutatós népi szõttest a keresztény batak törzs tagjai készítik, motívumai Indonéziában szorosan kötõdnek viselõje személyiségéhez, tulajdonságaihoz, társadalmi pozíciójához…

A megnyitót indonéz zene és táncbemutató kísérte.

királymókuskirálymókusAz egykori madártelelõ felújítására és átépítésére 280 millió Ft-ot költöttek, ebbõl 78 millió a fõváros támogatása.

A háborúban romossá vált az Állatkert eredeti madártelelõje, 1952-ben építették újjá a háborús romokból összehordott dombon, 1999-tõl mûködött bemutatóhelyként.  2006-ban új létesítmények készültek el, melyek kiváltották funkcióit, s lehetõvé tették az épület felújítását, új feladatra való kijelölését.  Az új épületbelsõben  a látogatók besétálhatnak a madarak közé.

Az épületben bemutatott fajok közül különös figyelmet érdemel a veszélyeztetett bali seregély szerepeltetése.

A madár egyedül Bali szigetén honos egy kis területen, néhány éve már tízre csökkent a populáció száma, a faj megmentésére nemzetközi tenyészprogram indult, ehhez csatlakozott állatkertünk is.

Veszély-közeli helyzetben van a bemutatott legnagyobb testû galambfajta,  a nyugati koronásgalamb  is, Új-Guinea szigetén él, csökkenõ populációjáról törzskönyvet vezetnek az európai állatkertek.

Komolyan veszélyezteti az illegális kereskedelem a borneói folyamiteknõst  is.  A teknõsvédelmi kampány során számos állatot koboztak el a délkelt-ázsiai országok hatóságai, egy részük állatkertekben kapott menedékhelyet, a 2005-ben Budapestre került termetes állatot is így foglalták le Hongkongban.

Budapesten még soha nem láthattuk  a jávai langur majmot, az északi mókuscickányt,  az új állatházban õk is megtekinthetõk, számos sikló, hal és madárfaj társaságában.

http://www.zoobudapest.com/

Harmat Lajos

Fotó: Bagosi Zoltán (Fõvárosi Állat és Növénykert)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük