2022.december.10. szombat.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A kézi hírszemlétõl a kulcsszó alapú hírfigyelésig

4 perc olvasás
  <span class="inline left"><a href="/node/4364"><img class="image thumbnail" src="/files/images/hirek.thumbnail.jpg" border="0" alt="www.hirek.hu" title="www.hirek.hu" width="100" height="34" /></a><span style="width: 98px" class="caption"> <p><strong><a href="http://www.hirek.hu/">www.hirek.hu</a></strong></p></span></span><p> Hosszabb szünet után újraindult Magyarország elsõ hírszemlézõ oldala, a Hírek.hu. Az immár Web 2.0-ás technológiát alkalmazó ingyenes szolgáltatás - továbblépve a hírek testre szabásának jelenlegi lehetõségein - egyedülálló módon kulcsszó alapú hírfigyelést is biztosít látogatói számára.</p><p>

  www.hirek.hu

www.hirek.hu

 Hosszabb szünet után újraindult Magyarország elsõ hírszemlézõ oldala, a Hírek.hu. Az immár Web 2.0-ás technológiát alkalmazó ingyenes szolgáltatás – továbblépve a hírek testre szabásának jelenlegi lehetõségein – egyedülálló módon kulcsszó alapú hírfigyelést is biztosít látogatói számára.

  www.hirek.hu

www.hirek.hu

 Hosszabb szünet után újraindult Magyarország elsõ hírszemlézõ oldala, a Hírek.hu. Az immár Web 2.0-ás technológiát alkalmazó ingyenes szolgáltatás – továbblépve a hírek testre szabásának jelenlegi lehetõségein – egyedülálló módon kulcsszó alapú hírfigyelést is biztosít látogatói számára.

7 éve, hazánk elsõ hírböngészõ és hírszemlézõ oldalaként indult útjára a Hírek.hu. Az oldal a látogatók számára az akkor elérhetõ online hírforrásokat szemlézte úgy, hogy a háttérben szerkesztõk válogatták és kategorizálták a fontos és érdekes híreket. 2003-ban mégis megszûnt, az emberi munka jelentõs költségei és a viszonylag alacsony látogatói szám miatt egyszerûen nem érte meg fenntartani az oldalt. Azóta a helyzet jelentõsen megváltozott, hiszen az egyre bõvülõ netes olvasótábor a hírportálok elszaporodásával párhuzamosan az információk tömegével találkozik nap mint nap. Ennek köszönhetõen egyre intenzívebb az igény olyan oldalak iránt, ahol egy helyre lehet összegyûjteni a fontosabb híreket. A rendelkezésre álló korszerû internetes technológiák – így például a WEB 2.0 körébe tartozó megoldások – kiaknázása révén az egyéni információigény mind eredményesebb kielégítése terén is új lehetõségek nyílnak. Ennek megfelelõen a Hírek.hu most jelentõs elõrelépést tett a kulcsszó alapú hírszolgáltatás bevezetésével.

 ?A már hagyományosnak számító, de itthon még kevéssé elterjedt, testre szabható hírszemlézés bevezetése mellett a Hírek.hu abban újít, hogy az olvasók számára biztosítja a kulcsszó alapú hírfigyelést, aminek segítségével teljesen egyedi témacsoportok hozhatók létre" – mondta Trentin Tamás, a Hírek.hu-t üzemeltetõ Hírek Média ügyvezetõje. Így a médiumok rovatstruktúráját tükrözõ klasszikus témakörök – mint például informatika, gazdaság vagy éppen sport – mellett tetszõlegesen szûk, az egyéni információigényt jobban tükrözõ témafigyelést is beállíthatnak az olvasók. Megadhatók például a konkurens cégek- vagy sztár kedvencek nevei, de akár a hobbik köré is – például Forma 1, wellnes, vagy éppen asztrofizika – is felépíthetõ egy-egy hírcsatorna. ?Ennek köszönhetõen a látogatóknak nem kell azzal tölteniük idejüket, hogy a számukra érdektelen hírek között kutassák a leginkább érdekeset. A Hírek.hu – a kulcsszó alapú hírfigyelés révén – átadja az olvasó kezébe a szerkesztés jogát" – mondta Trentin Tamás. ?Így minden internetezõ teljesen egyedi, személyes hírlapot látogathat. Olyan ez, mintha a vásárlók az újságosnál az aktuális egyéni igényeik alapján összevágott lapot vehetnének a kezükbe, ami kizárólag a számukra fontos cikkeket tartalmazza" – tette hozzá az ügyvezetõ.

A szolgáltatást üzemeltetõ Hírek Média a Hírek.hu elindulását online kampány keretében népszerûsíti, melynek központi témáját a közelmúltból származó megdöbbentõ hírek adják.

Szûkös online hírkínálatban pásztázott Magyarország elsõ, 2000 közepén indult hírszemlézõ oldala, a Hírek.hu. A kezdetekkor az összeválogatás folyamata sem automatikusan történt, hanem emberi munka eredményeként. ?Harminc-ötven forrásból dolgoztunk, az online hírszolgáltatók mellett a nyomtatott újságok online verzióiból is linkeltünk be cikkeket, melyek megjelenítését az olvasók már akkor testre szabhatták" – mesél a kezdetekrõl Madarász Krisztina, a Hírek.hu egykori hírszerkesztõje, jelenleg a szintén Hírek Média érdekeltségébe tartozó Egyperces.hu e-mail magazinok szerkesztõje. ?Késõbb megjelentek az elsõ automatizált szemlézõ oldalak, melyek gyakran hibáztak: nem volt ritka például, hogy ugyanaz a hír többször is megjelent, ráadásul sokszor rossz helyen" 2003-ban mégis megszûnt a Hírek.hu. ?Az emberi munka jelentõs költségei miatt egyszerûen nem érte meg fenntartani a portált. Hirdetõi szempontból ugyan nagy volt az érdeklõdés, de az internetezõk még nem voltak felkészülve erre a szolgáltatásra" – magyarázza Madarász Krisztina.

A megújult Hírek.hu a legmodernebb technológiát használja, így nincs szükség arra a szerkesztõi munkára, amit egykor szerkesztõk végeztek. Az olvasók saját maguk szemlézhetik a híreket, és a webes együttmûködést lehetõvé tevõ RSS-csatornáknak köszönhetõen egyetlen oldalra gyûjthetik össze kedvenc magyar és külföldi hírforrásaikat, blogjaikat és online magazinjaikat.

 A Hírek.hu honlapja: http://www.hirek.hu/  

A Hírek Média honlapja: http://www.hirekmedia.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.