2023.január.30. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Új templom épülhet a főváros XI. kerületében

3 perc olvasás
<p><span class="inline left"><a href="/node/20865"><img class="image thumbnail" src="/files/images/kep.thumbnail_46.jpg" border="0" width="100" height="66" /></a></span>A kerület önkormányzata térítésmentesen 99 évre használatba adott egy telket a Budapest-Lágymányos Szent Adalbert Plébániának templomépítés céljából.</p><p>

kep.thumbnail 46A kerület önkormányzata térítésmentesen 99 évre használatba adott egy telket a Budapest-Lágymányos Szent Adalbert Plébániának templomépítés céljából.

kep.thumbnail 46A kerület önkormányzata térítésmentesen 99 évre használatba adott egy telket a Budapest-Lágymányos Szent Adalbert Plébániának templomépítés céljából.

A Fehérvári út és az Etele út sarkán álló 2743 négyzetméteres telek átadásáról szóló használati szerződést Musits Antal érdemes esperes-plébános és Molnár Gyula, a XI. kerület polgármestere írta alá az Újbudai Polgármesteri Hivatalban, Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek pedig az ehhez kapcsolódó jóváhagyó nyilatkozatot írta alá.

Erdő Péter bíboros köszönetet mondott Molnár Gyula polgármesternek az együttműködésért, s egyúttal szólt az egyház társadalomban betöltött szerepéről is. „Sokat beszélünk erről, de az egyház tényleges társadalmi szerepe a gyakorlatban mutatkozik meg: az, hogy nemcsak tagjai, hanem építői is vagyunk a társadalomnak. Ahol templom épül, ott közösség is épül – tette hozzá a bíboros -, a közösségi élet pedig nem áll meg az egyházközség határainál. Meg kell szólítanunk az egyháztól távol lévő embereket is, ahogy azt a városmisszió során is tettük. Erdő Péter a lisszaboni pátriárka szavait idézve hangsúlyozta: ez a misszió bátor, de nem agresszív, és többek közt az is a célja, hogy élhetővé, emberibbé tegye a várost.

Musits Antal közleménye szerint a Lágymányosi Szent Adalbert Plébánia 1928. december 2-i választmányi ülésén merült fel először hivatalosan a templomépítés gondolata. Erre a célra 1929-ben a kormányzat engedélyezte a gyűjtést. 1930-ban lett önálló egyházközség a kápolnaegyesületből. Mint írta, kápolnát az egyházközség 1933-ban a Galvani úton, kultúrházat pedig 1935-ben a Fehérvári úton épített. 1940. január 1-jén plébániai rangra emelték az egyházközséget. A rendszerváltás után 1994-ben megalakult a plébánia Szent Adalbert Misszió Alapítványa, amely beindította a cserkészetet, az idősek Boldog Gizella körét, és határon túli gyermekeket támogatott. 1997-ben elkezdte működését a Szent Erzsébet térítésmentes fogászati rendelőjük.

Az önkormányzat képviselőtestülete 2008. június 19-i rendes nyilvános ülésén 33 igen szavazattal, 2 ellenszavazattal és 3 tartózkodással szavazta meg a szerződés aláírását.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.