2023.február.06. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Újabb országban fizethetik UTA kártyával az útdíjat a magyar fuvarozók

4 perc olvasás

uta.jpgHorvátországgal bővült, Szlovéniában egyszerűsödött az UTA kártyával való útdíj fizetés. A nemzetközi fuvarfeladatokat ellátó hazai teher- és személyszállító vállalkozások számára fontos új országgal együtt 26-ra nőtt azon országok száma, amelyben nemcsak tankolhat, de az útdíjat is olcsóbban és készpénzmentesen fizetheti az üzemanyag- és szervizkártya szolgáltató cég 89.000 európai, köztük több száz magyar partnere.

 

A hazai fuvarozók számára fontos változás az is, hogy Szlovéniában április 1-től új autópályadíj-rendszer váltja fel a jelenlegit, amelyben az UTA kártyával – a korábbiakhoz hasonlóan – utólagos útdíj fizetésre is lehetőség lesz.

 

Magyarországon (KSH) mintegy 19.000 közúti teher- és árufuvarozással, valamint személyszállítással foglalkozó vállalakozás működik. Az UTA nemzetközi útdíj és üzemanyagkártya szolgáltató adatai szerint ezen vállalkozások 40%-a, azaz mintegy 7.600 cég teljesít nemzetközi fuvarfeladatokat.

 

E vállalakozások számára jelent mostantól könnyebbséget az, hogy Horvátország is bekerült az UTA nemzetközi üzemanyag- és szervizkártya szolgáltató hálózatába, így az UTA kártyával immár itt is kiváltható az útdíj utólagos elszámolásra szolgáló (ENC) fedélzeti egység.

 

Ugyancsak fontos változás, hogy Szlovéniában április 1-től a fuvarozóknak már nem szükséges az autópálya üzemeltető által kibocsátott (Dars) kártyát kiváltaniuk és azzal a fizetőkapuknál fizetni az útdíjat. Az új rendszerben lehetőség nyílik arra, hogy UTA kártyával kiváltsák az útdíj utólagos elszámolását lehetővé tévő (DarsGo) fedélzeti egységet, amely révén az útdíj elszámolása az UTA rendszerén keresztül automatikussá válik és az fuvar során, az összes többi országban keletkezett útdíjjal együtt egy összesítő számlára kerül.

 

„1.125 km, illetve 606 km a díjköteles gyorsforgalmi úthálózatával Horvátország és Szlovénia megkerülhetetlen tranzitországok az olaszországi, dél-franciaországi, illetve a nyugat-balkáni országokba fuvarfeladatokat teljesítő magyar teher- és személyszállító vállalkozások számára” – mondta Réthy Kinga, az UTA Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója.

 

Az üzemanyag és útdíjak összege jelentős megtakarítási potenciált jelent a fuvarozó vállalkozások számára. Az UTA kártya használatával ezek a cégek az üzemanyag árából akár 4 cent/liter, az útdíjak összegéből pedig átlagosan 0,7%-os kedvezményt is realizálhatnak. Az UTA számításai szerint egy átlagos, 10 darab, 40 tonnás kamionból álló flottával rendelkező vállalkozás, amelynek gépjárművei havonta autónként mintegy 10.000 km-t futnak, a kártyával használatával évente mintegy 14.000 euró (az üzemanyagból kb. 12.300 euró, az útdíjból kb. 1.100 euró), azaz mintegy 4.250.000 forint megtakarítást is realizálhat, ami éves üzemanyag és útdíj költségeinek közel 3%-át jelenti.

 

Horvátországgal együtt, az UTA üzemanyag- és szervizkártyát immár 40 országban és ezerrel több, összesen 55.000 elfogadóhelyen használhatják a fuvarozók az útjuk során felmerült üzemanyag és szerviz, 26 országban pedig út-, alagút- és híd díjak rendezésére. A jelentős kedvezményeket és egyszerű ÁFA visszaigénylést biztosító szolgáltatás népszerűégét jelzi, hogy az elmúlt év során 690.000-ről 760.000-re nőtt a kibocsátott kártyák száma, amelyeket Európában 89.000 vállalkozás használ. Ezen vállalkozások számára további pozitív fejlemény az, hogy az UTA, az üzemanyag és szervizkártya szolgáltatók közül elsőként, 2018. tavaszán egy olyan útdíj elszámolási megoldást vezet be, amely minden európai országban egy fedélzeti egységgel teszi lehetővé az útdíj elszámolást.

 

Az UTA (UTA – Union Tank GmbH) a személy- és áruszállító vállalkozások részére kibocsátott üzemanyag- és szervizkártyák piacának egyik vezető szereplője. Egész Európát lefedő termékeivel és szolgáltatásaival több mint 50 éve biztosítja a gépjárművek márkáktól független, készpénzmentes kiszolgálását útközben. Az UTA 40 európai országban több mint 54.000 elfogadóhellyel az ágazat egyik vezető vállalkozása.

 

http://www.uta.com/tankkarte/tindex/hu_standorte_HU.htm

 

Lantai József

EZ IS ÉRDEKELHETI

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.