2022.december.10. szombat.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Változatlan schengeni menetrend

3 perc olvasás
<p><strong><span class="inline left"><a href="/node/1562"><img class="image thumbnail" src="/files/images/eufiatalok.thumbnail.gif" border="0" alt="EU" title="EU" width="100" height="63" /></a></span>Az Európai Tanács megerõsítette azt a menetrendet, amely alapján az új tagállamok szárazföldi és tengeri határain ez év december végén, a repülõtereken pedig jövõ év márciusában megszüntethetik a belsõ határellenõrzéseket.  </strong></p><p>

euAz Európai Tanács megerõsítette azt a menetrendet, amely alapján az új tagállamok szárazföldi és tengeri határain ez év december végén, a repülõtereken pedig jövõ év márciusában megszüntethetik a belsõ határellenõrzéseket. 

euAz Európai Tanács megerõsítette azt a menetrendet, amely alapján az új tagállamok szárazföldi és tengeri határain ez év december végén, a repülõtereken pedig jövõ év márciusában megszüntethetik a belsõ határellenõrzéseket. 

A 27-ek állam- és kormányfõi a csúcstalálkozó második napján elfogadott zárónyilatkozatukban hangsúlyozták, hogy a Schengeni övezet kiszélesítése könnyíteni fogja a polgárok mindennapi életét és ezért továbbra is az EU elsõ számú prioritásai közé tartozik. A zárónyilatkozat üdvözli az ?SIS-1 mindenkinek" elnevezésû projekt megvalósításának elõkészületeit, amelynek keretében a régi, eredetileg 15 tagállamra szabott schengeni információs rendszert (SIS-1.) alkalmassá teszik az újonnan csatlakozott országok befogadására. Az Európai Tanács egyúttal arra buzdította a csatlakozni szándékozó országokat, hogy teljesítsék valamennyi követelményt, ami elvezethet a szárazföldi és a tengeri határokon a belsõ ellenõrzések 2007 december végéig, a reptereken pedig legkésõbb jövõ év márciusáig történõ felszámolásához, ?feltéve, hogy a pályázó országok valamennyi feltételnek megfelelnek". Az állam- és kormányfõk ezzel párhuzamosan arra sürgették az Európai Bizottságot, hogy a korábban rögzített idõkeretben fejezze be a munkát, hogy legkésõbb 2008. decemberéig elkészüljön a Schengeni Információs Rendszer (SIS II) sokkal nagyobb kapacitású második verziója.

A tagországok vezetõi szerint a közelmúltban elfogadott döntés a Prümi Megállapodás legfontosabb részeinek uniós jogi keretbe helyezésérõl hozzájárul majd a határokon átnyúló rendõri együttmûködés intenzívebbé tételéhez. Az Európai Tanács ugyancsak erre való tekintettel fontosnak nevezi az Europol mûveleti képességeinek további megerõsítését és üdvözli a bel- és igazságügyi Tanács döntését az Europol Konvenció Tanácsi határozattá történõ átváltoztatásáról.

A tagállamok vezetõi zárónyilatkozatukban megerõsítették elkötelezettségüket aziránt, hogy az átfogó európai bevándorlási politika részeként 2010 végéig létrejöjjön a közös európai menekültügyi rendszer. Az Európai Tanács idén decemberben az Európai Bizottság idõközi jelentése alapján áttekinti majd az átfogó migrációs politika végrehajtásának állását. A jelentés többek között kitér majd a bevándorlás úgynevezett globális megközelítésének alkalmazásáról az afrikai és a földközi-tengeri térség viszonylatában, és ugyanezen megközelítés elsõ tapasztalataira az EU-val Keleten és Északkeleten határos régiók viszonylatában.

BRUXINFO

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.