2022.december.10. szombat.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

180 ÉVES A MAGYAR LÓVERSENYSPORT

13 perc olvasás
<p> <span class="inline left"><a href="/node/3331"><img class="image thumbnail" src="/files/images/derby.thumbnail.jpg" border="0" alt="Derby Foto:Steiner Gábor" title="Derby Foto:Steiner Gábor" width="68" height="100" /></a><span style="width: 66px" class="caption"><strong>Derby Foto:Steiner Gábor</strong></span></span>2007. július 8-án, vasárnap futják a Magyar Derbyt, mely a legjobb hároméves telivérek erõpróbája. A gyõztes és helyezett lovak tulajdonosai 11 millió forintos összdíjazásban részesülnek, ami még izgalmasabbá teszi ezt a különleges sporteseményt. A versenynap 14:00 órakor kezdõdik

 derby foto:steiner gáborDerby Foto:Steiner Gábor2007. július 8-án, vasárnap futják a Magyar Derbyt, mely a legjobb hároméves telivérek erõpróbája. A gyõztes és helyezett lovak tulajdonosai 11 millió forintos összdíjazásban részesülnek, ami még izgalmasabbá teszi ezt a különleges sporteseményt. A versenynap 14:00 órakor kezdõdik

 derby foto:steiner gáborDerby Foto:Steiner Gábor2007. július 8-án, vasárnap futják a Magyar Derbyt, mely a legjobb hároméves telivérek erõpróbája. A gyõztes és helyezett lovak tulajdonosai 11 millió forintos összdíjazásban részesülnek, ami még izgalmasabbá teszi ezt a különleges sporteseményt. A versenynap 14:00 órakor kezdõdik

A ?legnagyobb" magyar Széchenyi István kezdeményezésére 180 évvel ezelõtt rendeztek elõször lóversenyt hazánkban, így a kontinensen az elsõk között futottak a telivérek a zöld gyepen.

Csupán néhány évtizedet kellett várni és már jöttek is az egyre komolyabb nemzetközi sikerek. Az 1870-es években pályára lép Kincsem a csodakanca, aki 54 versenyében nem talál legyõzõre, így belép a halhatatlanok klubjába. A mai napig szinte hihetetlen, hogy egészen Angliáig eljutott és nyert Goodwod-ban. Nem véletlen, hogy szobra azonnal a bejáratnál fogadja a látogatókat Newmarketben a lóverseny múzeumban.

Kortársa Kisbér szintén véghez viszi a csodát, egyetlen magyar telivérként gyõz a világ leghíresebb galopp futamában az Epsom Derby-ben.

Ilyen elõzmények után nem meglepõ, hogy Batthyány Elemér kezdeményezésre a fõváros szomszédságában Alagon az angol Newmarket mintájára a századfordulóra  tréningparadicsom nõ ki a homokból. A régió legjobb versenylovai rendre itt készülnek a klasszikus futamokra, a lóállomány minõsége és mennyisége is folyamatosan nõ.

Az elsõ világháború megtöri a lendületet, a harmincas évekre azonban újra magára talál a sportág, lovaink és szakembereink ismét Európa élvonalába küzdik fel magukat. Közben 1925-ben megépül a mai Kincsem Park, ami korlátlan lehetõségeket biztosít a versenyszervezésre. A sok klasszis telivér közül nehéz neveket kiemelni, azonban Pázmán, Patiance, Tokió, Rascal és az elsõ magyar Tripple Crown nyerõ Try Well neve mellett nem mehetünk el szótlanul.

A lovasoknál azonban vitathatatlanul Janek Géza viszi a prímet. A félelmetes képességû lovas még Angliában is maradandót alkot, és hosszú idõre megalapozza a magyar zsokék jó hírét. A második világégés szinte teljesen lenullázza hazánkban a lóversenyt, ráadásul 1956-ban az itthon maradt három krekk zsoké, Kállai Pál, Bocskai Pál és Alafi Péter egyszerre disszidál a magyar galopp sport eddigi egyik legvitatottabb futama után. Bécsben váratlanul vereséget szenved a korszak kimagasló alakja Imi, honfitársától Roppanttól.

Érdekesség Kállai 1978-ban visszatér és élete utolsó napjáig 2006. októberig versenyez, amivel megdönt minden rekordot, hiszen Õ az egyetlen aktív zsoké 73 éves korában. Legendás alakja megihlet számos újságírót, így Kállai állandó szereplõ a médiában.

A háború után a sok nehézség ellenére a közönség kitart a lóverseny mellett, sõt a helyzetet tovább javítja 1963-ban az aranyszõrû táltos Imperiál, aki egy személyben ismertté teszi mindenki számára a sportágat és még Amerikába is eljut. Amikor itthon pályára lép a közönség áhítattal nézi minden mozdulatát, gyõzelmei után hõsként ünneplik.

Utána egyre fogynak a nemzetközi sikerek, majd az 1990-es években egy új korszakban, új importokkal, példádul Ryan's Gift-tel ismét megjelenünk Nyugat Európában.

Az ügetõn fél évszázaddal késõbb indult el az élet és ott az 1920-as években Baka jutott a legmagasabbra nemzetközi szinten. Európa rekordja után egyetlen hazai ügetõlóként eljut a tengerentúlra, és ott sem vall szégyent.  Ebben a szakágban is látványos fejlõdést tapasztalhattunk a 30-as években, többek között ekkor épült a Kerepesi úti pálya, amely 2004-ig szolgálta a magyar ügetõsportot. A maga idejében roppant modernek számító versenypálya emlékezetes küzdelmek színtere, legendás pesti találkahely, amely még a filmeseket is megihlette, itt játszódik ugyanis az elmúlt évtizedek egyik legsikeresebb magyar játékfilmje a ?Sose halunk meg". 

A világháború után itt is gyorsan gyarapodott az állomány, miután Bródy János elsõ osztályú lovakat importált a tengerentúlról. Ebbõl a korszakból Kabala és Api a felejthetetlen hõsök, de nem szabad kihagynunk Butterfly-t sem, aki 2002-ben 14,3- al örökre megdönti a régi pálya rekordját.   

A rendszerváltás után új alapokon, a nehézségek ellenére folyamatosan próbál megújulni a lóversenysport, aminek leglátványosabb eredménye a két éve átadott modern kombinált versenypálya, ami újabb rajongókat szerezhet a sportágnak.

          

A DERBY

Mióta futnak Derbyt?

1780-ban Angliában Lord Derby és egy másik úriember fogadást kötött, hogy melyiküknek gyorsabb a lova. A megegyezés szerint a gyõztes viszi a kitûzött trófeát, viszont a vesztesrõl nevezik el a minden évben megrendezendõ versenyt. Lord Derby lova alulmaradt a megmérettetésben, cserébe viszont gazdája egy világhíressé vált sporteseménynek lett a névadója.

Kik indulhatnak a Derbyben?

A több mint kétszáz éves szabályok ma is változatlanok. A másfél angol mérföldes távon (2400 méter) kizárólag 3 éves angol telivér mének és kancák futhatnak. Ebbõl következik, hogy az RTL Klub- 85. Magyar Derby mezõnye egyszeri és megismételhetetlen, hiszen jövõre ezek a lovak már nem indulhatnak a Derbyben, helyüket átadják a most felnövõ korosztálynak.

Milyen az angol telivér lófajta?

Ezek a csodálatos négylábúak egy közel 400 éves szisztematikus tenyésztés eredményei. A világ hivatalos galopp versenyeiben csak olyan telivérek indulhatnak, melyek õsei megtalálhatók az Angliában vezetett Telivér Méneskönyvben (General Stud Book). Minden telivér versenyzést szervezõ ország köteles a területén született angol telivér õsökkel rendelkezõ ivadékokat az ország hivatalos telivér ménes­könyvébe bevezetni. A galopp versenyeken csak az ily módon hivatalosan regisztrált egyedek futhatnak.

Van-e ellenfele ezeknek a versenylovaknak?

Az angol telivér lófajta évszázadokon keresztül a világ galopp versenyein bizonyította gyorsaságát és állóképességét. A tenyésztésbe rendszeresen a pályákon komoly eredményeket elért egyedek kerültek, és kerülhetnek ma is. Ennek a tudatos tenyésztésnek az eredménye, hogy a galopp versenyekben az angol telivér lófajtának ma már nincs ellenfele. Hiába neveznénk be más fajtájú lovat bármilyen galopp versenybe, gyorsaságban biztosan alulmaradna.

Milyen ruházat illik a Derby ünnepnapjához?

A világ minden versenypályáján, ahol futnak Derbyt, az a lószeretõ közönség és a lovak ünnepe. Ebbõl következõen az alkalomhoz illõ öltözetben jelennek meg a lóversenyrajongók, ezzel is emelve a különleges esemény rangját. A nagy lóverseny-hagyományokkal rendelkezõ országokban (Nagy-Britannia, Írország, Franciaország, USA) a Derby napján minimális öltözködési szabályok érvényesek, így a rövidnadrág, farmer, sportruházat nem megengedett, és az ing, nyakkendõ használata kötelezõ. A hölgyek elegáns ruhájukhoz rendszerint valami különleges kalapot viselnek. Angliában az urak ilyenkor frakkban és cilinderben parádéznak. Ez az össznépi "jelmezbál" ápolja a történelmi hagyományokat, és megadja a "Derby Day" alaphangulatát, remélhetõleg egyre inkább hazánkban is.

Mi tartozik hozzá egy igazi Derby-hez?

Természetesen a fogadás! Nem múlhat el egyetlen Derby futam sem a kisebb-nagyobb összegû fogadások nélkül. A nagy mezõny alapos megfontolásra készteti a játékoskedvû közönséget, de találat esetén magas osztalékot eredményezhet. Kezdõknek mindenképpen a tét-hely játékot javasoljuk, ahol a nyerõ lovat kell eltalálni, de ha csak második-harmadik lesz, akkor sincs vész. Egy futamban több lovat is játszhatunk tétre-helyre, így növelhetjük esélyünket, és akár három lóval is nyerhetünk! (Egy tét-hely játék ára alaptéttel: 2×200=400 Ft) A magasabb nyeremény reményében természetesen megpróbálkozhatunk a befutó vagy a hármasbefutó játékkal is.

A Derby futamához továbbá hozzátartozik a jó hangulat, a pezsgõ, a hûsítõ sör és valami könnyû, jéghideg koktél, amelyet minden lóversenypálya elõszeretettel kínál a vendégeknek. Szerencsére a tavaly újjáépített Kincsem Park méltó környezetet biztosít a kellemes szórakozáshoz és Magyarországon újra éled a lóversenyzés, a "turf" hagyománya, és mindenki annak fogja tartani, ami valójában a lényege: sport, játék, szórakozás az egész családnak.

Magyar Derby 1921-2006

A Kincsem Park építése miatt Alagon futották az elsõ Magyar Derbyt, 1921-ben. Az elsõ nyerõ Vatinius, Nagy Gézával a nyergében. 1925-ben természetesen a Derby is költözik Pestre és Bajtársé a történelmi gyõzelem. A következõ évben egy nemzetközi klasszis Naplopó a hõs, de Tempó, Cagliostro, Duce, Try Well sem csak itt alkotott maradandót. Utóbbi késõbb a St. Legerben is hazaér, így õ az elsõ Hármas Korona nyerõ hazánkban. Utána több mint négy évtizedes várakozás, mire Bilbao lemásolja a teljesítményét, ezzel szert téve jókora hírnévre.

Persze még így sem ér apja Imperiál nyomába, aki 1963-ban õrületbe kergette az országot, a Derbyn több tízezer ember tombol a pályán. Trénere Aperianov Zakariás nem elégszik meg az aranyszõrû táltos sikereivel, keményen rááll a klasszikus futamra és további 15 trófeát is begyûjt. Teljesítménye világszenzáció, utolérhetetlen rekord. Bilbaót már említettük, de nála állt még Regény, Immer, Íjász, Sky, Gázsi, Királyhágó, Betét, Aszbeszt, Try Star, Torocko, Tabán, Alfonz, Finavon, utoljára pedig 1998-ban Menedzser. Az õsz hajú mesterrel együtt menetelt lovasa, Vas József is, aki kilenc alkalommal ballagott vissza nyerõként a virágos kertbe, 1970 és 1987 között.

A háború utáni évekbõl nem felejthetjük ki Imi nevét, igazi nemzetközi sztár, szinte verhetetlen a pályán, Imperál apjaként utolérhetetlen fedezõmén a ménesben.

A legutóbbi idõbõl három név, a szürke csoda Jeremy, a késõbb Hármas Koronát nyert April Sun és a régi Kincsem Parki utolsó hõse Rodrigo.

2005-ben új fejezet kezdõdött a pálya történetében, az új lelátón 10.000 nézõ örjöngött  a német klasszis Rosenblatt díszelõadását látva.

A sort folytathatnánk napestig, mert a Magyar Derby gyõztesek listáját böngészve szinte minden évrõl elõjön egy felejthetetlen emlék, történet, dráma, öröm és bánat, azaz minden, ami a lóversenyhez tartozik.

A Magyar Derby gyõztesek:

1921 Vatinius 57 kg Nagy G.

1922 Lavandel 57 kg Esch Gy.

1923 Handful 57 kg Takács I.

1924 Oskar Anton 57 kg Shejbal J.

1925 Bajtárs 57 kg Sajdik S.

1926 Naplopó 57 kg Gutai J.

1927 Bûvész 57 kg Gutai J.

1928 Tiszavirág 56 kg Esch Gy.

1929 Rabló 57 kg Esch Gy.

1930 Csákány 57 kg Gutai J.

1931 Starlight 55 kg Carslake

1932 Tempó 57 kg Blackbum

1933 Canada 55 kg Esch Gy.

1934 Cagliostro 57 kg Esch Gy.

1935 Duce 57 kg Csaplár L.

1936 Try Well 57 kg Balogh J.

1937 Fürstenbrauch 57 kg Gutai J.

1938 Alibi 57 kg Esch Gy.

1939 Puczur 57 kg Weissbach M.

1940 Trissotin 57 kg Balogh J.

1941 Kamarás 57 kg Schejbal J.

1942 Botond 57 kg Keszthelyi I.

1943 Raphael 55 kg Klimscha A.

1944 Zsivány 57 kg Papadopulos D.

1945 Nem futották

1946 Nem futották

1947 Minci 55 kg Keszthelyi I.

1948 Róbert Endre 57 kg Szentgyörgyi I.

1949 Lubica 55 kg Szentgyörgyi I.

1950 Gulianar 55 kg Bocskai P.

1951 Szaladin 57 kg Pfendler S.

1952 Tacskó 55 kg Keszthelyi I.

1953 Fero (CZE) 57 kg Havelka J.

1954 Rubint 57 kg Szentgyörgyi I.

1955 Roppant 57 kg Kovács L.II.

1956 Imi 57 kg Bocskai P.

1957 Almáriom 57 kg Keszthelyi I.

1958 Mormota 57 kg Németh Ferenc

1959 Indok 57 kg Krusnyiczky

1960 Hadnagy 57 kg Esch S.

1961 Frappáns 57 kg Barna A.

1962 Babatündér 55 kg Lapusán F.

1963 Imperiál 57 kg Németh F.

1964 Precíz 55 kg Détári S.

1965 Regény 55 kg Németh F.

1966 Nem igaz 57 kg Papp S.  2.32.2

1967 Igkói diák 57 kg Tandari J.  2.33.9

1968 Seebirk  (GDR)57 kg Krusnyiczki M  2.30.0

1969 Nótás kapitány 57 kg Fejes L.  2.37.0

1970 Norbert 57 kg Vas J.  2.31.9

1971 Isztopirin 57 kg Vas J.  2.30.9

1972 Immer 57 kg Hertelendy G.  2.30.2

1973 Anda 54,5 kg Alafi L.  2.32.4

1974 Íjász 57 kg Alafi L. 2.31.4

1975 Sky (GB) 57 kg Alafi L.  2.31.2

1976 Tirán 57 kg Vas J.  2.32.6

1977 Bilbao 57 kg Hertelendy G.  2.33.1

1978 Dimitrij 57 kg Vas J.  2.33.0

1979 Gázsi  (SU)57 kg Vas J.  2.32.5

1980 Aréna 57 kg Tóth J.  2.30.7

1981 Turbó 57 kg Bodnár L.  2.30.0

1982 Királyhágó 57 kg Vas J. 2.29.8

1983 Betét 57 kg Bíró J.  2.33.5

1984 Aszbeszt (SU) 57 kg Gálitzky A.  2.36.9

1985 Bûvölõ 57 kg Vas J.  2.38.3

1986 Try Star (GB) 57 kg Vas J. 2.30.2

1987 Torockó 57 kg Vas J.  2.35.9

1988 Jagelló 57 kg Bodnár L.  2.32.9

1989 Tabán 57 kg Varga Z. 2.32.2

1990 Pendragon 57 kg Tormási Gy.  2.33.9

1991 Jeremy (GB) 57 kg Kállai P. 2.30.4

1992 Alfonz 57 kg J.P. Lopez  2.31.2

1993 Finavon (GB) 57 kg D.Ilic  2.29.3

1994 Sir Khan 57 kg Simon F.  2.27.8

1995 Madhum (IRE) 57 kg S. Mc Cann 2.29.0

1996 Pierro 57 kg Simon F. 2.30.5

1997 Cardinal 57 kg Noska J. 2.32.5

1998 Menedzser 57 kg Bodnár L. 2.31.5

1999 April Sun 57 kg Kovács S. 2.32.1

2000 Rodrigo 57 kg Kállai P. 2.28.7

2001 April Surprise 57 kg Kovács S. 2.33.3

2002 Poggione (GB) 57 kg A. Luce 2.29.4

2003 Rodolfo 57 kg Kerekes K. 2.29.9

2004 King's Honor (GER) 57 kg J. Línek 2.31.8

2005 Rosenblatt (GER) 57 kg P.Heugl 2.30.9

2005 Thunder Groom (GER) 57 kg J. Línek 2.29,6

RTL Klub- 85. Magyar Derby versenynapja, 2007. 07. 08., Kincsem Park

 • – versenynap 14 óra és 19.30 között

      –    10 galopp futam a programon és ügetõ francia lovakkal

 • – RTL- Klub 85. Magyar Derby- 2400 méter, 3 éves méneknek és kancáknak, összdíjazás 11 millió Ft (10 millió Ft versenydíj + 1 millió forint tenyésztési prémium)
 • – Buccaneer Díj- 1600 méter, 3 éves és idõsebb lovaknak, 800.000 Ft
 • – Földmûvelésügyi és Vidékfejlesztési Miniszter Díja- 2800 méter, 4 éves és idõsebb lovaknak, 800.000 Ft
 • – Flandorfer Tamás Emlékverseny- 1200 méter, 3 éves és idõsebb lovaknak, 690.000 Ft
 • – Ügetõverseny francia lovaknak (külön repülõvel érkeznek a lovak és a világhírû hajtók), 1800 méter, 35.000 EUR ((8,7 millió Ft)
 • – a szünetekben látványos programok: ?Kozák Lovas Show" és ugró show világhírû kaszkadõrökkel, Pintér Tamás és Piroch Gábor vezetésével
 • – a Derby mezõnyét az ország legnagyobb lova Jack (Shire fajta) vezeti fel, akinek a futam után is lesz szerepe, de ez legyen meglepetés
 • – A nagyversenyek nyerõit a Borsó lányok kísérik vissza andalúz lovaikkal, ami egyedülálló látványosság a Derby történetében
 • – A gyerekeket ingyenes pónilovaglás és ugráló vár várja
 • – A nézõket kibõvített színvonalas vendéglátás és több óriáskivetítõ várja
 • – A belépõ 1000 Ft, amely 400 Ft értékû fogadó szelvényt tartalmaz (14 év alatt és nyugdíjasoknak ingyenes)
 • – A Derbyrõl 15 percben élõ közvetítést ad az RTL Klub, 17.05-tõl 17.20-ig. A csatorna két riportere a fiatal Szujó Zoltán és a rutinos, a lóversenyhez közel két évtized után visszatérõ Dávid Sándor mellett Pécsi Istvánt hallják majd a nézõk, aki 1994 óta élõben közvetített minden galopp derbyt.
 • – A francia ügetõlovak futamát a francia lóverseny csatorna az Equidia élõben közvetíti, amit egész Európában lehet látni és fogadást is szerveznek rá Franciaországban, ami szintén egyedülálló a magyar lóversenysport történetében

RTL- Klub 85. Magyar Derby

– Start: 17.15

– Táv: 2400 méter

– 3 éves méneknek és kancáknak

– Összdíjazás: 11.000.000 Ft (10 millió Ft versenydíj, 1 millió Ft tenyésztési prémium

– 17 induló

– 2 favorit (Saldenzar (Piotr Krowicki) és Rubinia (Zdenko Smida)

– 4 dobogós esély

I Have A Dream – II. Alagi Díj- a legjobb bolgár zsoké- Stanislav Georgiev

Marcipán– III. Alagi Díj

Proud– II. Magyar Kancadíj- a Németországból hazaszerzõdött lovas Kerekes Károly- Derbynyerõ 2003- Rodolfó

Stamena– III. Magyar Kancadíj- lovasa a legjobb lengyel zsoké Miroslav Pilich

 • – 9 külföldi zsoké a mezõnyben, ami egyedülálló a Derby történetében
 • – Derby nyerõ zsoké a mezõnyben- Kovács Sándor (99- April Sun, 2001- April Surprise), a szlovák Jaroslav Línek (2004- King's Honor, 2006- Thunder Groom), Varga Zoltán (1989- Tabán), Rastislav Juracek- Osztrák Derby 2007- Proud Boris), Kerekes Károly (2003- Rodolfó),
 • – amennyiben nem esik sok esõ, gyors versenyre számíthatunk és megdõlhet Frankly Dancing 2:28,8-as pályarekordja

     

  

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.