2024.június.20. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Vasárnap kezdõdik a nyári idõszámítás hajnali kettõ órakor három órára kell állítani az idõmérõ készségeinket

5 perc olvasás
<p style="margin: 0cm 0cm 0pt" class="MsoNormal"><font face="Times New Roman" size="3" color="#000000"><span class="inline left"><a href="/node/282"><img class="image thumbnail" src="/files/images/clockanim3.gif" border="0" alt="Ingaóra" title="Ingaóra" width="50" height="98" /></a></span>Mint már annyi éve most is (2007) március 25-én vasárnap hajnali kettõ órakor három órára kell állítani az órák mutatóit. Elkezdõdik a nyári idõszámítás. Ezzel egy órat törölnek életünkbõl adminisztratív úton, amit majd összel visszakapunk. Az átállás azt Eu-ban egységesen mindenhol most történik.</font></p><p style="margin: 0cm 0cm 0pt" class="MsoNormal">

ingaóraMint már annyi éve most is (2007) március 25-én vasárnap hajnali kettõ órakor három órára kell állítani az órák mutatóit. Elkezdõdik a nyári idõszámítás. Ezzel egy órat törölnek életünkbõl adminisztratív úton, amit majd összel visszakapunk. Az átállás azt Eu-ban egységesen mindenhol most történik.

ingaóraMint már annyi éve most is (2007) március 25-én vasárnap hajnali kettõ órakor három órára kell állítani az órák mutatóit. Elkezdõdik a nyári idõszámítás. Ezzel egy órat törölnek életünkbõl adminisztratív úton, amit majd összel visszakapunk. Az átállás azt Eu-ban egységesen mindenhol most történik.

 

 

A MÁV téjékoztatása szerint öt belföldi járatukat  érinti az óraátállítás. A hajnali kettõ és három óra között indítani tervezett személyvonatokat az óraigazítás után, hajnali három órakor indítják.

  

A változások a Füzesabonyból Budapestre, a Somoskõújfaluról Hatvanba és a Ceglédrõl Szolnokra közlekedõ járatokat érinti. Szintén hajnali háromkor indul a Dombrádról Herminatanyára, illetve a Lajosmizsérõl Budapestre közlekedõ szerelvény. A változás két nemzetközi járatot is érintett: a Dacia és a Beograd expressz mindkét irányban egy-egy órás késéssel közlekedik várhatóan.

  

ingaóra

A T-mobil nál használt rádiótelefonok automatikusan átállnak, ha képesek a szolgáltatói idõ korrekció felhasználására. A mobiltelefonok elterjedésével egyre kevesebben hordanak karórát, hiszen a telefon órája és naptára bármikor könnyedén elérhetõ. Sõt, a T-Mobile hálózatán az arra alkalmas készülékek esetén ezentúl az is garantálható, hogy a kijelzõn biztosan a pontos idõ legyen látható. A korszerû mobilhálózatok ugyanis – amennyiben az ügyfél ezt a készülékben engedélyezi – képesek folyamatosan frissíteni a mobil óráját és a dátumot is.

 

  A T-Mobile új hálózati kijelzés és pontos idõ (NITZ: Network Identity and Time Zone) funkciója a mobilkészülékeken a szolgáltatói név (T-Mobile H) kijelzése mellett a dátum és a pontos idõ korrekcióját teszi lehetõvé. A szolgáltatás az ország egész területén a T-Mobile teljes hálózatán (legyen az GSM vagy 3G/HSDPA) elérhetõ. A szolgáltatás a NITZ funkciót támogató készülékekkel vehetõ igénybe, a készülék tulajdonosának mindössze be kell kapcsolnia a dátum/idõ automatikus frissítési opciót. Ennek módja természetesen mobiltelefononként változik.   A szinkronizáláshoz a megbízható háttér, a garantált pontosság elengedhetetlen. Éppen ezért a T-Mobile minden kapcsolóközpontjának központi óráját naponta automatikusan ellenõrzi. Az óra szinkronizálása a legmodernebb eszközökkel, 2 db GPS alapú idõszerverrel történik, és ezeknek a GPS órajelekhez viszonyított pontossága 10 000 évenként 1 másodpercnyi eltéréssel szinte tökéletesnek mondható.

A NITZ frissítés során három összetevõ segít a pontos idõ meghatározásában. Az elsõ a világidõ (GMT), második az idõzóna, a harmadik pedig a nyári/téli idõszámítás. A most bevezetett szolgáltatás a T-Mobile elõfizetõkön kívül az országba érkezõ és a T-Mobile hálózatot választó vendégek számára is hasznos lehetõség a készülék órájának automatikus frissítésére.

ingaóraA nyári idõszámítás rövid története

Ai idei idõszak befejezése október utolsó szombatjáról vasárnapra virradó éjszaka, 3 óra. Az idõszámítás-váltást hagyományosan az energiatakarékosság igényével indokolják.

Az elsõ ötlete már Benjamin Franklin amerikai feltalálótól származik, aki felvetette, hogy a fényhez kellene  alkalmazni az idõszámítást, mert így a világosban töltött az a mesterséges fény nélküli lét órái meghosszabbodnak.

A tényleges megvalósítása azaz az óra-reform háborús idõk terméke. 1916-ban Amerikában vezették be rendeletileg elõször ezt az alternatív, csillagászati diõtõl független – nyári – idõszámítást. A példát ezután több európai állam, így Magyarország is átvette. A két idõszámításos rendszer egészen 1918-ig, a háború végéig mûködött.

1919-ben azonban megszüntették, mint a háborús idõk emlékét, s csak 1941-ben vették elõ újra. Akkor viszont az órákat nem is engedték visszatekerni: 1942 szeptemberéig folyamatosan maradt a nyári idõszámítás.

1943-ban és 1944-ben már március végén, illetve április elején beköszöntött az óra szerinti nyár, a következõ két évben viszont nem állították át az idõmérõt. 1947 és 1949 között megint nyári-téli rend szerint forogtak a mutatók. 1950-tõl 1953-ig ismét csak egyféle (téli, azaz normális, a csillagászati idõ szerinti) idõszámítás létezett. 1954-tõl 1956-ig újra hozzáigazították az órákat a Naphoz, azután egészen 1980-ig a hagyományos idõszámítás maradt érvényben. 1980 áprilisa óta élvezhetjük ismét az óraigazítás bosszúságait.

A legutóbbi reformra 1996-ban került sor: akkor – már az EU-direktiva alapján – szeptemberrõl október végére tolódott a téli idõszámítás kezdete.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.