A díjazott borokA díjazott borok 

A Duna Bor Régió első alkalommal adott otthont a Cserszegi Fűszeres országos borversenyének. Az esemény budapesti kihelyezett helyszíne a Duna Borok Kertje volt, mely egy újszerű kezdeményezéssel online tette követhetővé a soltvadkerti borverseny eredményhirdetését.

A díjazott borokA díjazott borok 

A Duna Bor Régió első alkalommal adott otthont a Cserszegi Fűszeres országos borversenyének. Az esemény budapesti kihelyezett helyszíne a Duna Borok Kertje volt, mely egy újszerű kezdeményezéssel online tette követhetővé a soltvadkerti borverseny eredményhirdetését.

A Duna Borrégió pincészetei az elmúlt pár évben komoly szakmai sikereket értek el hazai -Frittmann János soltvadkerti borász kapta meg 2007-ben az „Év Bortermelője" kitüntető címet – és nemzetközi szinten egyaránt. A régió pincészeteiben folyó, elismerésre méltó erőfeszítéseinek köszönhetően mára a Duna Borrégió ismét minőségi borairól ismert. A borvidék egyik jellemző fajtája a Cserszegi Fűszeres fehér bort adó fajta. Mindezek elismeréseként az idei évben Soltvadkert adott otthont a XIV. Cserszegi Fűszeres Országos Borversenynek. A fajta borverseny célja, hogy országos szinten felmérje és reprezentálja a Cserszegi Fűszeres legkiválóbb borászati eredményeit. Mára e borkülönlegesség hungarikumnak tekinthető, melynek legnagyobb termővidékévé épp a Duna borrégió vált, hiszen az alföld talajszerkezete kiválóan alkalmas e keresztezett szőlőfajta termesztésére – az Irsai Olivér és a Piros Tramini szőlőfajták keresztezéséből született a Cserszegi Fűszeres.

Olyannyira szakértőivé váltak a helyi borászok e bor legmagasabb szintű előállításának, hogy Bács-Kiskun Megyének az idei „Megyei Bor" választáson, a fehér bor kategóriában, egy Cserszegi Fűszerest választott a zsűri a megye legjobb borának.

A XIV. alakalommal megrendezésre került országos fajtaversenyre összesen 50 bort neveztek, három kategóriába: forgalmi-, termelői-, illetve muzeális asztali és tájborok. A neves szakemberekből álló zsűri a legkiválóbb három bort díjazta. Az eredményhirdetésre július 3-án délután került sor a Solvadkerti Művelődési Házban. Az esemény főszervezői Soltvadkert Város Önkormányzata, a Soltvadkerti Hegyközség, és a Duna Borrégió Szőlészek és Borászok egyesülete. Az esemény korábban említett budapesti kihelyezett helyszíne a Duna Borok Kertje volt, az online kapcsolat a Nemzeti Bormarketing Program és az AMC támogatásával valósulhatott meg. A győztes és díjazott borok kihirdetését követően a meghívott vendégek ünnepélyes bornyitás és borkóstoló keretében megkóstolhatták a 2009-es év legízletesebb Cserszegi Fűszeres borkülönlegességeit.

 

A cserszegi fűszeres magyar szőlőfajta, melyet Cserszegtomajon (Balaton régió) Bakonyi Károly keresztezte az Irsai Olivér és a Piros Tramini szőlőfajtákból. Közepes növekedésű, bőven termő szőlőfajta, mely – időjárástól függően – szeptember második felében érik. Átlagos 17-20 mustfokot ér el. Fürtjei vállasak, átlagtömege 150-180 gramm, bogyói kicsik, borostyánszínűek, élénk savúak, fűszeres ízűek. A fajtából készülő Cserszegi Fűszeres borkülönlegesség mára igen kedveltté és elterjedtté vált a termelők és fogyasztók körében egyaránt.

 

A 14 főből álló zsűri elnöke Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára volt. A XIV. Cserszegi Fűszeres Országos Bajnokságának végeredménye:

I. helyezett – Kévés József – Soltvadkert – Cserszegi Fűszeres 2008

II. helyezett – Birkás Pincészet – Izsáki Cserszegi Fűszeres – Dűlő Szelekció 2008

III. helyezett – Frittmann Testvérek – Kunsági Cserszegi Fűszeres 2007

www.dunaborokkertje.hu

(Képeink a budapesti helyszínen készültek.)

Kép és szöveg: Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük