Az információs pavilonAz információs pavilon

2009. július 2-án zajlott az a tájékoztató a Dohány utcai Zsidó Múzeumban, melyen bejelentették, az Új Magyarország Fejlesztési terv keretében a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) és a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH)  által alkotott konzorcium  40 millió Ft  támogatást nyert el a Közép-Magyarországi Regionális Operatív Program pályázatán.   

  Az információs pavilonAz információs pavilon

2009. július 2-án zajlott az a tájékoztató a Dohány utcai Zsidó Múzeumban, melyen bejelentették, az Új Magyarország Fejlesztési terv keretében a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) és a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH)  által alkotott konzorcium  40 millió Ft  támogatást nyert el a Közép-Magyarországi Regionális Operatív Program pályázatán.   

Steiner Pál, a fővárosi MSZP frakcióvezetője emlékeztetett, évente 20 millió turista fordul meg Budapesten. Ebből legalább százezren Európa egyik legjelentősebb zsinagógáját kívánják megtekinteni. Több tízezren a kegyeletüket róják le a holocaust budapesti áldozatai előtt.

A most épülő látványliftA most épülő látványliftA most induló projekt teljes költségvetése meghaladja az 58 millió forintot, megvalósulásával ezen a helyen komplex, kultúrát kínáló attrakció, látványosság jöjjön létre. A korábbi zsidónegyed kapujának XXI. századi színvonalra fejlesztésével európai színvonalú lehet az itt tett látogatás.  A fejlesztési program az „akadálymentesítést" segíti, az épületben való közlekedés és az emberek, magyar és magyar közötti közlekedés értelmében is.  A felújítás segíti az emlékek felidézését s egyben az emberek közötti közeledést.

A lift utcaszintjeA lift utcaszintjeZoltai Gusztáv, a Mazsihisz ügyvezető igazgatója elmondta,  a Zsidó negyed kapuja  fejlesztési program a szervezet  első olyan pályázata,  amely meg is valósulhat.   A támogatási szerződés aláírására márciusban került sor a Mazsihisz és a Pro regio Nonprofit Közhasznú Kft. között, a munkálatok nagy részét 2009.  augusztus 26-ra, amikor a megkezdődik a Zsidó Nyári Fesztivál, szeretnék befejezni.  

A Jewinform logojaA Jewinform logojaMilyen konkrét munkák kezdődnek Budapest második leglátogatottabb kulturális és turisztikai célpontjánál, a Dohány utcai zsinagógánál? Nyáron megépül az új információs pavilon, a Jewinform, a látogatók, turisták itt kapnak majd tájékoztatást, ősztől az eddig lift nélküli épületben megépül egy 13 személyes panoráma-felvonó, ezzel lehet megközelíteni a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár felső szinteken elhelyezkedő termeit, akadálymentesen.

-általános akadálymentesítésre is sor kerül az egész épületben a mozgáskorlátozottak érdekében,

-a hallássérültek tájékoztatásának eszközeit un. indukciós hurkok beépítésével szolgálják ki,

-a vakok számára Braille-írású tájékoztató táblákat helyeznek el,

-felújítják az Emánuel emlékfát, oly módon, hogy a mozgássérültek is megközelíthessék,

-hang-beolvasáson alapuló, un. audio-guide rendszert építenek ki a közönség tájékoztatására,

-teljesen megújul a Holokauszt-terem és fokozatosan átrendezik a többi múzeum-részt is,

-a műtárgy-állományt digitalizálják,

-új, állandó kiállítást rendeznek be a 150 éves zsinagógában is.

Az építési beruházásokra, nyílt közbeszerzési eljárás során meghirdetett pályázatot a HOBI-X Fővállalkozási és Kereskedelmi Kft. nyerte el a jogot. A zsinagóga és a múzeum a munkálatok alatt folyamatosan és zavartalanul üzemel a hét hat napján, szombaton zárva tart.  A programot a Mazsihisz és a BZSH szakembereiből álló projekt-végrehajtási egység váltja valóra.  Vadas Vera, a BZSH által működtetett Zsidó Információs és Kulturális Központ (ZSIKK) vezetője a múzeumot érintő további terveket ismertetett.

Weboldal tervekWeboldal tervek
Az átépítés után a múzeumban lehetőség nyílik rendezvények, előadások tartására is, erre építve, konferencia szervezésén dolgoznak, melynek témája az európai zsidónegyedekhez (Prága, Krakkó, Budapest) kapcsolódik. Budapest központtal létre kívánják hozni a Zsidó Kulturális Fesztiválok Nemzetközi Szövetségét. Utalva az általa gondozott Zsidó nyári fesztiválra, mely 1998-as indulása óta tízszeresre növelte látogatói, húszszorosra produkciói számát, kifejezte meggyőződését, hogy a zsidó szó használata ma már a kultúra jelzője.

A Dohány utcai  épület Európa legnagyobb és legszebb zsinagógája,  a Zsidó Múzeum pedig Herzl Tivadar szülőháza, erről a világban, de még az idelátogató izraeliek közül is kevesen tudnak.

A  Jewinform Budapest  pavilon turisztikai, kulturális és zsidó tematikájú információkkal szolgál majd a múzeum árkádjai alatt.  A pavilon külvilág, a tér felé nyitott lesz, tehát nem csak a múzeum közönsége, de bárki számára használhatóan működik.  A Budapesti Turisztikai Hivatallal közelmúltban aláírt megállapodás alapján a nonprofit információs iroda a zsidó tematikájú információk mellett nemzeti információs szolgáltatást is nyújt. A múzeumhoz tartozó Wesselényi utcai épületben az eddig raktárként használt helyiségek felhasználásával kielégítő kapacitású mellékhelyiségeket alakítanak ki. A közeljövőben látogatható lesz a Jewinform honlapja is, amelyen kezdetben magyarul és angolul jelenik meg a tájékoztatás, de fordítóprogram segítségével további nyelveken is élvezhető lesz.

A ZSIKK történetéről

A Zsidó Idegenforgalmi és Kulturális Központ 1997-es indulása első volt a történelmi egyházak hasonló kezdeményezései között, a Budapesti Zsidó Hitközség gondozásában.

Jelentős turisztikai kezdeményezése volt a Zsidó Nyári fesztivál életrehívása 1998-ban, amely dinamikus fejlődéssel  látogatói számát 10 év alatt  tízszeresre emelte, s húszszorosra növelt produkció-számával kiváló pozíciót vívott ki a nemzetközi fesztiválok sorában.

A  ZSIKK maga elé tűzött feladata:   a zsidó kultúra közvetítése, világsztárok felléptetése, fiatal művészek bemutatása, a magyar zsidó kultúra exportja külföldre, nyitottság minden irányban,  nem utolsó sorban a „zsidó" szó használatának újrahangolása, mint a kultúra jelzője.

A Dohány utcai zsinagóga és a Zsidó Múzeum, mint turisztikai célpont

Európa legnagyobb és legszebb zsinagógája és a Zsidó Múzeum, Herzl Tivadar szülőháza, színvonalas állandó – és a zsidó kultúra sokszínűségének megfelelő időszaki kiállításokkal várja a látogatókat.  

A zsinagóga közelgő 150. születésnapja alkalmából új, állandó tárlatot rendeznek be, felölelve a Zsidónegyed és a Dohány utcai környezetet történetét is. A Dohány utcai zsinagóga és a Zsidó Múzeum látogatottságának fejlődése jóval meghaladja Budapest turizmusának fejlődési ütemét,-2002-ben 68  ezer,2008-ban 176 ezer látogatója volt.

Szolgáltatásainak  színvonalában ugrásszerű fejlődés tapasztalható.  Felmérések szerint Budapest második leglátogatottabb turisztikai célpontja. Naponta 10,  a hitközség által akkreditált  tárlatvezető vezet 7 nyelven óránként induló túrát az idelátogató turistáknak.

A Magyar Turizmus Zrt.  2009-et  a Kulturális Turizmus évének címezte.  Kutatásai szerint három kiemelten fontos tényező befolyásolja egy turisztikai célpont látogatottságát:  

a tiszta mellékhelyiség, a kulturált természeti környezet és a vendégszerető személyzet. Ennek kell megfelelnie minden fejlesztésnek… A 150 éves Dohány utcai zsinagóga turisztikai fejlesztése is ezt az utat követi, így vett részt  az Új Magyarország Nemzeti Fejlesztési Terv „A turisztikai fogadóképesség javítása" c. pályázatán, nyerte el a 40 millió forint támogatást, megvalósítva az épületkomplexum fizikai és infokommunikációs akadálymentesítését, s fent említett további fejlesztéseket. 

Az új információs pont létesítésével új információs pont jön létre a történelmi Zsidónegyed kapujaként. A vendégszerető személyzet 4 nyelven (angol, német, francia, héber) várja a látogatókat.

A Budapest központjában, jó közlekedési lehetőséggel bíró információs hely közelében akadálymentes parkolót alakítanak ki, s magában a pavilonban (a fentiek szerint) közvetlen ügyfélszolgálat ismerteti a Zsidónegyed és az országos turisztikai kinálatát ( szálláshelyek, programgazdák, Tourinform irodák, nemzeti képviseletek…stb). A Jewinform tehát együttműködik a nemzeti Tourinform hálózattal.  1981-ben indult az első Tourinform iroda, 2008-ban már több mint 150 működött országszerte.  A BZSH ambíciózus terve valósulhat meg a 2009 szeptember 20-tól,  a zsinagóga árkádsorában megnyíló a Jewinform információs központtal.

A  ZSIKK – Jewinform turisztikai marketing feladatok ellátására, kiadványok készitésére készül, turisztikai kiállításokon rendezvényeken, eseményeken kíván résztvenni a Mazsihisz-BZSH képviseletében.

Az Erzsébetvárosi Önkormányzattal együttműködve, részt kíván venni a Zsidónegyed idegenforgalmi fejlesztésének koordinálásában, turisztikai értekeinek feltárásában, számbavételében. Kapcsolatot kíván tartani a helyi és országos médiával.  Közreműködik szakmai  delegációk, médiumok fogadásaban, programjainak megszervezésében bonyolitásában. Kezdeményező, koordináló szerepet vállal helyi rendezvények, események létrejöttében, szervezésében.

A  Jewinform pavilon arculata  és weboldala:

Logoja:   I betű mint egységes nemzetközi jelzés, a Dávid csillaggal, valamint a stilizált héber betűkkel díszítve.Az információs pont kialakítása a környezetbe illeszkedő, wlan csatlakozási pontokkal, internetes elérhetőséggel.

A Jewinform weboldal prioritásai; legyen 

-könnyen kezelhető,

-felhasználóbarát,

-gyors,

-látványos,

-információ orientált,

-tartalmazzon sok felhasználható hirdetési és információ-közlési felületet.

A központ látogatottsága, az általa kínált programok száma évről-évre 10 %-os növekedést enged előrejelezni, melyet mindenkor befolyásolhatnak a nemzetközi turizmust érintő változások.  A most induló projekt új munkahelyeket is teremt, az első évben két főt foglalkoztatnak, a további években pedig várhatóan 4-5 fővel bővülhet a szakemberek létszáma.  Valamennyi szolgáltatás legkésőbb 2010. januárjában lesz elérhető.

A tájékoztatón bemutatták a Magyar Zsidó Múzeum új igazgatóját, dr. Peremiczky Szilviát , akit a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége június 1-jével nevezett ki.

http://www.jewinform.hu/  (még nem elérhető)

http://www.proregio.hu/

http://www.szombat.org/?l1=news&l2=plug_news&l3=showNews&id=1818

Harmat Lajos

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük