2023.szeptember.25. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Vihar közeleg a kötvénypiacon?

3 perc olvasás

eurobond.jpgEgyre több okun van arra, hogy esésre számítsunk a kötvénypiacon. Tíz évvel a pénzügyi válság kezdete után már több ország is az élénkítő intézkedések kivezetésén dolgozik. Ebben az Egyesült Államok az első, és az intézkedéseinek minden bizonnyal lesznek következményei a világ kötvénypiacain. A Fed kamatemelései elkerülhetetlenül növelik a kötvények hozamait, és ezzel egy eladási hullám kockázatát.

 

A Fed 2014-ben kezdte meg a mennyiségi lazítás kivezetését, és az ezzel kapcsolatos lépések rendre összhangban voltak a kormányzati kibocsátás csökkentésével – ez egy bizonyos mértékű egyensúlyt biztosított a kereslet és a kínálat között. De több más gazdaságot nézve azt látjuk, hogy vannak a költségeiket növelő kormányok és vannak a központi bankok, amelyek csökkentik a mérlegfőösszegüket. Ez olyan többletkínálatot eredményezhet, ami tovább növeli a kötvénypiac sebezhetőségét.

 

Elkerülhetetlen a kérdés: van-e annyi pénz a piacon, hogy a növekvő kínálat mellett is támaszt találjanak az árak? A kötvénypiaci guruk 3% közelébe várják a 10 éves kincstárjegyek hozamát az Egyesült Államokban az év végére, de ez akár még óvatos becslésnek is minősülhet, ha nincs elég pénz a világban a kínálat bővülésének ellensúlyozására.

 

A kötvénytulajdonosok nem ülhetnek nyugodtan a kötvényeiken, főleg azokon nem, amelyek a leginkább érzékenyek a volatilitás növekedésére. Ezek főleg a feltörekvő piaci kötvények közül kerülnek ki: az ebbe a kategóriába tartozó, dollárban denominált kormány- és vállalati kötvények kamatfelárai (vagyis a megfelelő futamidejű USA állampapírok hozamaihoz mért különbség) 2016 és 2017 folyamán folyamatosan csökkent, és most, 2018 elején, amikor az USA állampapírok hozamai emelkednek, tovább csökken a kamatfelár, meglehetősen atipikus módon. Idén januárban több feltörekvő piaci (dollárban denominált) kötvény került kibocsátásra, mint 2017 januárjában.

 

Ez egyértelműen azt jelzi, hogy még mindig tart a hozamvadászat, és továbbra is megvan a varázsa annak, ha egy kötvénybefektetés az amerikai kincstárjegyek hozamai fölé ígér. A kötvénykibocsátó országok pedig igyekeznek, mert most még valószínűleg kisebb kamattal lehet adósságot kibocsátani, mint később.

 

A nagy mennyiségben dollárban denominált adósságot kibocsátó feltörekvő piaci országok lehetnek az elsők, ahol jelentkezhetnek a gyengülés jelei. Egy amerikai kamatemelés már jelentős hatással lehet a kötvénypiacra, de a kincstárjegy-hozamok emelkedése is elérhet egy olyan szintet, ahol a kötvénytulajdonosok már elkezdik eladni a kockázatosabb eszközeiket.

 

De minden viharban találni menedéket: a rövid lejáratú és a minőségi papírok súlyának növelése is lehet a kockázatok csökkentésének eszköze. A feltörekvő piacokon is találhatók erős nevek, amelyek jó hozamot kínálnak, és igen jó eséllyel túlélnének egy eladási hullámot.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.