2023.szeptember.25. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

VISSZA A JÖVŐBE

6 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/65173"><img class="image image-preview" src="/files/images/Image9_63.jpg" border="0" width="298" height="194" /></a></span><em>A Nyírő Gyula kórház nyílt napon várja az érdeklődőket, akik az eseményen számtalan előadáson, foglakozáson vagy szűrővizsgálaton vehetnek részt, de akár a Pszichiátriai Múzeumot is meglátogathatják. Az esemény apropóján a kórház jövőjéről is szó esik, melyben a pszichiátriai és addiktológiai ellátás színvonalának emelése, valamint a specializált részlegek létrehozása is kulcsszerepet játszik.</em></p> <p> 

image9 63A Nyírő Gyula kórház nyílt napon várja az érdeklődőket, akik az eseményen számtalan előadáson, foglakozáson vagy szűrővizsgálaton vehetnek részt, de akár a Pszichiátriai Múzeumot is meglátogathatják. Az esemény apropóján a kórház jövőjéről is szó esik, melyben a pszichiátriai és addiktológiai ellátás színvonalának emelése, valamint a specializált részlegek létrehozása is kulcsszerepet játszik.

 

image9 63A Nyírő Gyula kórház nyílt napon várja az érdeklődőket, akik az eseményen számtalan előadáson, foglakozáson vagy szűrővizsgálaton vehetnek részt, de akár a Pszichiátriai Múzeumot is meglátogathatják. Az esemény apropóján a kórház jövőjéről is szó esik, melyben a pszichiátriai és addiktológiai ellátás színvonalának emelése, valamint a specializált részlegek létrehozása is kulcsszerepet játszik.

 

A pszichiátriai betegek ellátására építették 1884-ben az Angyalföldi Magyar Királyi Elmebeteg Ápoldát (a későbbi Nyírő Gyula kórházat), a „Lipót" (a későbbi OPNI) tehermentesítése céljából. A II. világháború után Nyírő Gyula pszichiáter professzor és kórházigazgató hozta be a többi orvosi szakmát, amelynek következtében általános kórházi körülmények között tudták ellátni a pszichiátriai betegeket is. Ez modellértékűvé vált a későbbiekben.

 

A Nyírő Gyula kórházban nyitották meg az első addiktológiai osztályt a 80-as évek elején és itt létesült az országban az első, játékszenvedélyekkel küzdő betegek ún. Minnesota modellre épülő terápiás részlege is.

 

Az intézmény tehát kifejezetten mentális betegségekkel élők gyógyítására jött létre, és mint ilyen, mindig is nagy hangsúlyt helyezett a „nyitott kapuk" koncepcióra. E koncepció lényege, hogy a mentális problémákkal élőket ne elszigetelni próbáljuk a társadalomtól, hanem sokkal inkább integrálni őket. A velük való találkozás vagy az ő mindennapjaikba történő bepillantás segít lebontani a meglévő előítéleteket, stigmákat.

 

Mindennek jegyében a Nyírő Gyula Kórház egy napra ismét megnyitja kapuit a lakosság előtt 2012. október 13-án szombaton 9-14 óra között. A „nyílt napon" egészségőrző és betegség megelőző előadásokkal várják az érdeklődőket, csoportos és interaktív foglalkozásokban mutatnak be különleges diétákat, tornákat.

Természetesen dohányzás leszoktatás, alkohol és drogbetegség, megelőzés is szerepel programokban. Bemutatkozik a művészetterápiás stáb, akiknek irányításával személyesen is megtapasztalható a zene, a képzőművészet gyógyító hatása, illetve bemutatják a Pszichiátriai Múzeumot is. Egyes programokhoz előzetes telefonos bejelentkezés szükséges.

 

A TÁVOLABBI JÖVŐRŐL…

 

A mindvégig pszichiátriai dominanciájú kórházban magas színvonalú neurológiai, sebészeti és belgyógyászati ellátás folyt. 2007-ben megszűnt a sebészeti és a szülészet-nőgyógyászati osztály.

 

A Nyírő Gyula Kórházban jelenleg belgyógyászati, neurológiai, intenzív terápiás osztály, valamint pszichiátriai, addiktológiai és elme-belgyógyászati osztály működik. Összesen 681 ágyon folyik betegellátás.

 

Az Észak-Közép-Magyarország térségében a Nyírő Gyula Kórház Pszichiátriai és Addiktológiai osztályai a legmagasabb, a 3. progresszivitási szintre kerültek. Ennek az elvárásnak kell megfelelnie a kórháznak. Nehézséget jelent, hogy az elmúlt évek beruházásaiból kevés jutott ezekre az osztályokra.

 

A fejlesztés célja egyértelműen a pszichiátriai és addiktológiai ellátás színvonalának emelése, megőrizve a neurológiai és belgyógyászati ellátást végző osztályok erősségeit. A 2007-es egészségügyi ellátórendszer struktúra-átalakításának legnagyobb vesztese országosan – és sok szempontból a Nyírő Gyula Kórházban is – a pszichiátria, illetve az addiktológia volt. Annak ellenére nem történtek érzékelhető fejlesztések, hogy mind a pszichiátriai, mind az addiktológiai kórképek gyakorisága elérte a népbetegség szintjét.

 

A jelenlegi kormányzat kezdettől fogva elkötelezett a pszichiátriai és az addiktológia ellátás fejlesztése iránt, amelyet a Semmelweis tervben meg is fogalmazott. Ebbe a koncepcióba illeszkedhet bele a Nyírő Gyula kórház pszichiátriai/addiktológiai profiljának minőségi fejlesztése.

Az adott kereteken belül speciális ambulanciákat és kisebb részlegeket kell létrehozni, amelyek tevékenységi köre vagy nincs jelenleg az országban vagy csak nagyon kevés helyen elérhető. Ilyen terület a terápiarezisztens depresszió, a kényszerbetegség, az anorexia és a bulímia nervosa, a pszichoonkológia, a szexuálmedicina, a játékszenvedély, a hosszabb rehabilitációs kezelést vállaló drogbetegek detoxikálása, a krízisintervenció és a módszerspecifikus pszichoterápiák.

 

Ami a problémás humánerőforrás kérdését illeti, a speciális szakambulanciákra már több magasan kvalifikált kolléga jelentkezett, akik magánpraxisban dolgoznak, de részidőben vállalnának ambuláns tevékenységet.

 

A szomatikus osztályok a jelenlegi tevékenységüket az eddigiekhez hasonló magas szinten folytatnák, de szorosabb lenne az együttműködés a különböző profilú osztályok között. Ennek az együttműködésnek egyik területe a belgyógyászat keretén belül kialakítandó pszichoszomatikus részleg, a másik a pszichiátriai sürgősségi felvételi részleg, ahol a pszichiáternek és a belgyógyásznak egyformán jelentős szerepe lesz.

 

További fejlesztési lehetőség lenne az Országos Pszichiátriai Központ áthelyezése a Nyírő Gyula Kórházba. Előnye, hogy az OPK közvetlen kapcsolatba kerülne a nagy forgalmú betegellátással, és minden tevékenységében (adatgyűjtés- és feldolgozás, módszertan, tudományos munka, jogi kérdések stb.) közelebb kerülne a gyakorlathoz.

 

A tervek szerint egy év alatt bebizonyosodhat, hogy nem stigmatizálandó pszichiátriai giga-intézmény, hanem korszerű, hiánypótló ellátásokat biztosító centrum jön létre, amelyben több szakterület egymással szorosan együttműködik, ahol a pszichiátria és az addiktológia nem epizódszereplő, de nem szorítja háttérbe sem a neurológiát, sem a belgyógyászatot. Ez megteremtheti az Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet kialakításának feltételeit, és további fejlesztésekre is marad még lehetőség.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.