2024.június.17. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Concerto Budapest Szimfonikus koncertek 2012. októberében

5 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/65175"><img class="image image-preview" src="/files/images/C%20(3)_0.jpg" border="0" width="434" height="611" /></a></span>A héten folytatódik a<strong> </strong>Concerto Budapest Szimfonikus Zenekar bérletsorozata, ezúttal 2012. október 11-én a Karajan bérlet második előadására kerül sor. Októberben még két alkalommal hallhatjuk a zenekart, mégpedig a Magyar Nemzeti Múzeum családi koncertjén, majd a Szereti Ön Mendelssohnt? sorozat nyitányán.</p> <p><strong> </strong>

c%20(3) 0A héten folytatódik a Concerto Budapest Szimfonikus Zenekar bérletsorozata, ezúttal 2012. október 11-én a Karajan bérlet második előadására kerül sor. Októberben még két alkalommal hallhatjuk a zenekart, mégpedig a Magyar Nemzeti Múzeum családi koncertjén, majd a Szereti Ön Mendelssohnt? sorozat nyitányán.

 

c%20(3) 0A héten folytatódik a Concerto Budapest Szimfonikus Zenekar bérletsorozata, ezúttal 2012. október 11-én a Karajan bérlet második előadására kerül sor. Októberben még két alkalommal hallhatjuk a zenekart, mégpedig a Magyar Nemzeti Múzeum családi koncertjén, majd a Szereti Ön Mendelssohnt? sorozat nyitányán.

 

2012. október 11. csütörtök 19:30 – Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Karajan bérlet II.

Dvořák est 

– Karnevál nyitány, op.92

– g-moll zongoraverseny, op. 33.

– VIII. Szimfónia op.88. 

 

Vezényel: Vásáry Tamás

Közreműködik: Nicolas Namoradze 

 

Karnevál nyitány op.92

Az 1891-ben komponált három koncertnyitányt (A természetben, Karnevál, Othello) nem színpadi mű elé szánta a komponista; a sorozatot Dvořák zenei triptichonként képzelte el, s Természet, élet és szerelem alcímmel látta el.  A Karnevál Dvořák amerikai útja előtti búcsúhangversenyén, 1892. április 28-án a prágai Rudolfinumban hangzott el először a cseh Nemzeti Színház Zenekarának előadásában, a szerző vezényletével. Brahms a következőképpen nyilatkozott a formáját tekintve gyors-lassú-gyors szakaszokból álló műről: „Boldog zene! A hangverseny-rendezők hálásak lehetnek érte!"

 

g-moll zongoraverseny op. 33. 

1876 nyarán komponálta Dvořák egyetlen zongoraversenyét Karel Slavkovsky zongoraművész számára, aki 1878. március 24-én Prágában mutatta be a művet. A zongoraverseny stílusában Beethoven versenyműveinek hatása fedezhető fel. Koncertáló szólama rendkívül bonyolult és igényes, ezért ritkán szólal meg hangversenyeken. Mindamellett nem éppen mutatós, ahogyan a komponista is fogalmazott: „Képtelen vagyok egy virtuóz számára írni versenyművet; más dolgokra kell gondolnom." Az első tételt, amely szonátaformában íródott, dallamos, szemlélődő lassú tétel követi, a finálé pedig humoros, capriccio-szerű szonátarondó. 

 

VIII. szimfónia op.88.

1889 novemberében két és fél hónap alatt fejezte be Dvořák másik legismertebb és leggyakrabban játszott szimfóniáját (amit csak az ezt követő opus, az „Újvilág" alcímű IX. szimfónia szárnyalt túl népszerűségében), amelyet a Cseh Akadémiának ajánlott. A szimfónia rengeteget merít a cseh népzenéből, ezt valószínűleg a komponálás helyszínének, a vidéki Vysoká nyugalmának is köszönheti. A VII. szimfónia vad romantikájához képest sokkal letisztultabb zenei világgal, a lírai hangvétel túlsúlyával találkozunk ebben a műben. Dvořák maga dirigálta az ősbemutatót Prágában, 1890. február 2-án.

 

Nicolas Namoradze

1992 augusztusában született Grúzia fővárosában, Tbilisziben. Zongorázni hét éves korában kezdett Budapesten. Nicolas 10 éves volt, amikor Tbilisziben első hangversenyét adta, azóta rendszeresen fellép Budapest jelentős koncerttermeiben, de játszott Ausztriában, Németországban és Olaszországban is. 2004 óta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kivételes Tehetségek Előképző Tagozatán folytatja tanulmányait Kemenes András, Esztó Zsuzsa és Wagner Rita tanítványaként. 2007-ben kitüntetéssel lett az angliai Royal Schools of Music tagja.

 

2012. október 14. vasárnap 11:00 – Magyar Nemzeti Múzeum

Dzsopatán és Gasztonfild I. előadás

 

Családi koncert:

– Egri csillagok – hősiesség és a forró szurok

 

Művészeti vezető: Lakatos György

Közreműködik: a Concerto Budapest és az Excanto Együttes

….tulajdonképpen az a legfontosabb, hogy jól érezzük magunkat, Gyermekek, Szülők, Nagyszülők, Tanár Úr is… én is. Csodálatos Zenéket hallgatunk, játszunk, mesélünk, rejtvényt fejtünk, olykor egymás szemébe nézünk, sokat nevetünk, és lehet, hogy néha sírunk. Csillagok leszünk és szurkot öntünk, pecázunk és libát hajtunk, valakit jól elfenekelünk, de a cipőkenőcsöt meg nem esszük…    

török korabeli zenék, népdalok,Tinódi Lantos Sebestyén, Mozart, Farkas, Lajtha, Kovács….

 

2012. október 26. péntek 19:00 – Fesztivál Színház 

Szereti Ön Mendelssohnt? I.

Barátkozás Mendelssohn művészetével zenében, beszédben, játékban

 

I. Tündérmesék

 

Nyitány a Szentivánéji álomhoz, Op. 21 

Rondo capriccioso, op. 14 

e-moll Hegedűverseny, op. 64 – II-III. tétel  

A szép Meluzina meséje, op. 32 – nyitány   

Részletek a Szentivánéji álom kísérőzenéből, op. 61:

– Scherzo – Notturno – Nászinduló

– Esz-dúr oktett, op. 20 – Scherzo (kamarazenei változat) 

– Esz-dúr oktett, op. 20 – Scherzo (zenekari változat) 

 

Házigazda: Batta András

Közreműködik: Gyöngyösi Ivett – zongora, Somogyi Barnabás – hegedű, Concerto Budapest 

Vezényel: Keller András 

 

A 19. század Mozartjának is nevezték e sokoldalú, nem csak a zene múzsája által elkényeztetett géniuszt, Goethe barátját, Bach legnagyobb művének felfedezőjét, a német felvilágosodás egyik legjelentősebb gondolkodója, Moses Mendelssohn unokáját…

A tavalyi Beethoven-sorozat sikerén felbuzdulva járunk-kelünk négy hangversenyen keresztül Mendelssohn zenéjének tájain, elidőzve az őt megihlető meséknél, utazásoknál, költeményeknél s az általa forgatott Biblia lapjainál. A sorozat első előadásán – mintegy három órában – e tündéri tehetség tündéri hangja szólal meg.

 

http://hu.concertobudapest.hu/

 

Lantai József

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.