2022.augusztus.08. hétfő.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Visszaerősödött az euro, az EURUSD nem mozdult ki a jelenlegi sávból

2 perc olvasás

index_146.jpgA részvénypiacok számára igen rossz nap volt a hét első kereskedési napja. A jelentősebb észak-amerikai részvényindexek hónapok óta nem estek ekkorát, és őket követte Kína, ahol a fő részvényindex folytatta a lejtmenetet. A devizapiacon viszont alig lehetett észrevenni a részvénypiaci mozgások hatását, és ennek talán az az oka, hogy a hozamok változása minimális volt a részvényindexek drámai mozgása alatt.

 

A hétfői eladási hullám fő kiváltó okának a legtöbben azt a híresztelést tartják, miszerint a Trump-adminisztráció azon dolgozik, hogy ne engedélyezzék Kínának, hogy befektessenek a nemzeti biztonság szempontjából kulcsfontosságú iparágakba, így például a repülőgép-gyártásba vagy a robotikába. Az efféle híreket nyíltan cáfolta Trump több embere is, így a pénzügyminiszter Mnuchin és Trump tanácsadója, Peter Navarro, és ez úgy kellett a piacnak, mint egy mentőöv.

 

Az USDJPY reagált a leginkább a hétfői részvénypiaci mozgásokra, de kedd reggelre itt is megnyugodtak a kedélyek: úgy tűnik, hogy a kereszt most inkább a hozamok változásaira érzékeny, mintsem a kockázati hajlandóság mozgására.

 

Nincs viszont folytatása az EURUSD kapitulációjának, amit június 14-én, az Európai Központi Bank ülése napján produkált. Sőt, a kereszt visszakúszott egy fontos ellenállási szintre, és ha tovább emelkedik, akkor a bikák előjöhetnek a rejtekhelyükről, és további távlatok nyílnak meg fölfelé. Mostanra a korrekció mindenesetre elérte a június 14-i esés 61,8%-át, vagyis egy nevezetes Fibonacci-szintet.

 

A kereskedelmi háború alakulása minden valószínűség szerint meghatározó a dollár gyengélkedése szempontjából. De sok mindennek kellene ahhoz történni, hogy az EURUSD feljebb kússzon és kimozduljon a jelenlegi sávjából, és az 1,2000 szint fölé kerüljön. Ezt jelenleg számos tényező akadályozza – elég csak az Európai Unió létét megkérdőjelező eseményekre gondolni -, így megvan annak az esélye, hogy nyárra beragad a devizapár a jelenlegi sávba.

 

 

John Hardy, Saxo Bank

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.