2024.április.21. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Volt egy PsychArt 24 Művészeti maraton.

4 perc olvasás
 <span class="inline inline-left"><a href="/node/43295"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/a%20(5)22.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="97" /></a></span> <p>187 hivatásos és amatőr művész valamint pszichiátriai betegségekben érintett alkotó ragadott ecsetet péntek déltől szombat délig a Vista Rendezvényközpontban, hogy 24 órán keresztül a PsychArt 24 Művészeti maraton keretében megrajzolják az életvonalakat és töréspontokat.</p><p>

 a%20(5)22.thumbnail

187 hivatásos és amatőr művész valamint pszichiátriai betegségekben érintett alkotó ragadott ecsetet péntek déltől szombat délig a Vista Rendezvényközpontban, hogy 24 órán keresztül a PsychArt 24 Művészeti maraton keretében megrajzolják az életvonalakat és töréspontokat.

 a%20(5)22.thumbnail

187 hivatásos és amatőr művész valamint pszichiátriai betegségekben érintett alkotó ragadott ecsetet péntek déltől szombat délig a Vista Rendezvényközpontban, hogy 24 órán keresztül a PsychArt 24 Művészeti maraton keretében megrajzolják az életvonalakat és töréspontokat.

beke lászló és simon lajosBeke László és Simon LajosAz év legnagyobb szabású művészeti eseményén közel 228 rajz és festmény született. A 24 óra alatt 25 kiló festék és 400 ecset segítette az alkotást. A Budapest Art Brut (BAB) Galéria alkotóközössége, munkatársai, valamint a támogató Lilly Hungária gyógyszergyártó vállalat azért döntött a magyarországi különleges kezdeményezés megszervezése mellett, hogy a művészet kifejező erejét felhasználva bemutassa a pszichiátriai betegségekben érintettek értékeit, eredményesen lépjen fel a betegeket és családtagjaikat gyakran érintő stigmatizáció ellen. Korábban már írtunk a művészet gyógyító erejéről, most ejtsünk néhány szót az art brut művészet fogalmáról, amit sokan tág értelemben szoktak használni. Az agresszív hatású műveket ugyanúgy ide sorolják, mint a pszichiátriai betegek művészetét. Egyes művészettörténészek a primitív népek, a rabok alkotásait, sőt bizonyos gyermekrajzokat is az art brut-ba sorolják. Az art brut irányzat a XX. század második felében, Jean Dubuffet-nek köszönhetően egyre inkább a figyelem középpontjába került, mind a művészetek, mind a pszichiátria területein.

  

a67.thumbnail a%20(1)39.thumbnail a%20(2)33.thumbnail
a%20(3)28.thumbnail a%20(4)23.thumbnail a%20(6)19.thumbnail

A képzőművészek, a művészettörténészek és a kritikusok a művészi értékteremtés oldaláról kezdték vizsgálni a pszichiátriai betegek alkotó tevékenységét. A pszichiátriában eleinte a művészi alkotásokban felismerhető pszichopatológiai tüneteket vizsgálták, majd az alkotó tevékenységet, mint terápiás eszközt kezdték alkalmazni a kreatív és művészetterápia keretében.

A rögtönzött kiállításon, melyen mindenki egyforma eséllyel vett részt Dr. Simon Lajos egyetemi docens, SE Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika, az Art Brut Galéria egyik szakmai vezetője, Beke László művészettörténészt kérte fel a szakmai értékelésre.

 

a%20(7)17.thumbnail a%20(8)16.thumbnail a%20(9)15.thumbnail

„Kedves barátaim! Lehet, hogy Önök közül nem mindenki hivatásos művész, de mindenki alkotó. Az alkotás mindenkit felszabadít. Már jó fél órája járkálok a teremben, nézem a képeket, és minduntalan meglepődöm, mert a legügyetlenebbnek látszó rajz is tele van apró kis csodákkal, meglepetésekkel. Elképzelem, ki lehet az alkotója. Számtalan dolgot lehet beleképzelni a művekbe, le lehet olvasni, hogy nő volt-e vagy férfi, leolvasható, hogy problémák vannak a mindennapi életben és meg akarja festeni vagy le akarja rajzolni őket, vagy meg akar szabadulni tőlük. De az is lehet, hogy egyszerűen csak boldog és valami szépet akar alkotni. Persze, az is előfordult, hogy megkérdeztem az alkotót, és kiderült, hogy tévedtem. Itt rövid idő alatt több mint 200 mű született, és mindegyik nagyon fontos. Valami jót alkottunk együtt, és ezzel a közös élménnyel megyünk tovább – mindenki a maga útján.

 a%20(10)13.thumbnailAzt hiszem, hogy vannak itt olyan szakemberek, akik mindenkinek tudnak segíteni. Nemcsak a lelki problémáik megoldásában, hanem abban is, hogy művészi technikákkal jobban ki tudják fejezni magukat. Köszönöm a Budapesti Art Brut Galériának, hogy ebben a munkában részt vettek" – mondta Beke László.

a%20(11)10.thumbnailA legjobbnak ítélt alkotásokat a Budapest Art Brut Galériában (1087 Budapest, Kőbányai út 22.) 2010. szeptember 21-én nyíló kiállításon mutatják be a nagyközönség részére.

Lantai József

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.