A jó szerencse is a rendezők mellé szegődött, mert az előjelzések szerint esős, borongósnak mondott három nap alatt csak egyszer – és akkor sem sokáig – esett az eső. A 11. budapesti SzeptEmberFeszt sikerének így semmi nem állhatta útját. A Népligetbe érkezőket már a bejáratnál bohócok fogadták garantálva a jó hangulatot.

 

 A jó szerencse is a rendezők mellé szegődött, mert az előjelzések szerint esős, borongósnak mondott három nap alatt csak egyszer – és akkor sem sokáig – esett az eső. A 11. budapesti SzeptEmberFeszt sikerének így semmi nem állhatta útját. A Népligetbe érkezőket már a bejáratnál bohócok fogadták garantálva a jó hangulatot.

 Noha vitathatatlan, hogy a rendezvény továbbra is a pörkölt ünnepe, a főzés mellett egy sereg más érdekesség is helyet kapott. A Tuning-találkozó rekord kísérlet is volt egyben, itt jött össze egy helyen a legtöbb „tuning" autó. A kifejezés azt jelenti, hogy a gyári, tehát „szalon" járműveken a szabályoknak megfelelő átalakítást kell végezni. Mértékét bizottság bírálja el. Minden autó külön egyéniség lesz, mely tulajdonosának is tükre. Itt a kor nem, csak a kinézet számít. Az amerikai autók csoportjából 110, a „cult" stílusból mintegy kétszázötven jelent meg.

Magunk mögött hagyva az autókat, mindjárt egy szabályos Vidám Park következett. Mintha a Városligetből minden ide települt volna át. Körhinta, villanyautó, célba dobó és lövő pultok, arcfestés, póniló, szóval minden, ami a gyerekeket szórakoztatni képes. A szervezők gondosságát dicséri, hogy a rendezvény három napja alatt többször is figyelmeztette a szülőket a hangos híradó: ügyeljenek az apróságokra, ne engedjék elkóborolni őket! Ennek ellenére sajnos volt rá példa, hogy az őrszolgálat segítségét kérték néhányan. Szerencsére mindig eredményesen.

 Az egyik legnépszerűbb érdekesség kétségtelenül a rétesvonat volt. Nem más, mint egy ötletesen felöltöztetett alagútkemence, mely óránként – a tölteléktől függően – 4-6 méter hosszú rétest képes megsütni. Itt mindig hosszú sor állt a jegyekért. A fesztivál végén, rögtönzött számvetésnél kiderült: elhasználtak összesen 60 kg. lisztet 6 kiló barackot, 10 kiló túrót, 7 kg. szilvát, ugyanannyi egrest, 15 kiló almát és ki tudja még mennyi más nyersanyagot. Érdemes volt viszont felfigyelni arra, hogy a vattacukor árusok bizony többnyire inkább petrezselymet árultak. Lehet, hogy ha lassan is, de tért nyer nyálunk egy egészségesebb táplálkozás? Vagy csak a rétes mellett a palacsinta lett a másik fő kedvenc. Ennek is volt persze oka. Jelen volt ugyanis Dombrádról Pokol Ernő, a palacsintasütés rekordere, aki korábban egyszer már 24 óra alatt 4699 db palacsintát sütött meg. Itt most egy másik, hitelesített rekordot állított fel. Egy kerek vaslapon 1 méter 92 cm átmérőjű palacsintát sütött.

 A SzeptEmberFeszt-en azért mégis a pörkölt a főszereplő. Főzték is sokan, összesen 77-en. Készült Eszéki tőzsérpörkölt, valójában marhapörkölt, köményes vörösborban áztatott paradicsommal ízesítve. Gyomaendrődről a Rumba Táncklub az osztrák-magyar monarchia idejéből származó recepttel jött. A Császárgulyás bélszínből készült, a hagymán, no és a paprikán kívül majoránna és ecet(!) is volt benne. Nagyon sokan voltak rá kíváncsiak és itt váltották be a kóstolójegyeket, melyekből kétfélét is vásárolhatott a közönség. Ha valaki eldöntötte, mit akar enni, vehetett egész adagra jegyet. Ám valószínűleg jobban járt, aki kóstolókat vett, ebből kettő is kevesebbe került az egészadagosnál.

 A zsűrinek persze nem kellett jegyet vásárolni, elébük hozták a versenyműveket, alig győzték kóstolgatni őket. A tagokat most is a Magyar Gasztronómiai Szövetség adta, több olimpiai és világbajnok szakács is volt köztük. Örömmel állapították meg: hatalmas fejlődést tapasztaltak az évek során. A pörköltnek ma már nem csak három fűszere van, a só, a paprika és a bors, egyre több íz érezhető bennük. A versenyzők bátran nyúlnak a régi korok csak könyvekből ismert fűszereihez, az sem baj, ha nem mindig sikerül tökéletesen eltalálni az arányokat. Ami korábban nehezebben ment, most többeknél szinte tökéletesre sikeredett.

 A rendezvényen a hagyományőrzés érdekes formáival is találkozhattunk. Néhány évvel ezelőtt hivatásos szakácsok hozták létre a Fehérasztal Lovagrendet. Ha nekik szabad, akkor nekünk is – gondolták lelkes „amatőrök" és ők megalakították a Szabadtűzi Lovagrend szervezetét. Ma már Erdélyben, Kovászna megyében is van kapitányságuk. Náluk a lovagság nem örök időre szól, a megszerzett címet meg is kell védeni. Honlapjukon (http://www.szabadtuzirend.hu/) 1500, csak szabadtűzön készíthető étel receptje található. A SzeptEmberFeszten marhalábszár pörköltet készítettek, roséborban áztatott aszalt szilva, gyömbér, méz, fokhagyma ízesítette. Paprika nem volt benne, hiszen azt a reneszánsz konyha még nem ismerte.

A Tiszacsegei Hagyományőrző Néptánc Egyesület is alapos feltűnést keltett. Harmonikaszóval, énekelve, soroglyában vitték a zsűri elé a versenyre nevezett ételeket. Az egyesület 2007-ben alakult meg, a „Csege Napok" alkalmával főztek először – hatalmas sikerrel. Elhatározott szándékuk, hogy a hagyományokhoz ragaszkodva próbálnak új ötleteket vinni az ételkészítésbe. A négy személy által hordozott, szépen megmunkált fatálcán, a soroglyán töltött káposzta, harcsapaprikás, szarvaspörkölt és hortobágyi bivalypörkölt érkezett, tiszacsegei csőrege, új kenyér és pálinka kíséretében a zsűri elé.

A tekintélyes szakácsmesterekből álló bíráló bizottság már a látványtól is – ahogy mondani szokták – „főzve volt", pedig még meg sem kóstolták a később valóban remeknek bizonyuló ételeket. Valamennyien egyetértettek abban: a tálalás az étkezési kultúra elengedhetetlen része. Hogy mennyire, az a délutáni eredményhirdetésen ki is derült. Előbb a szinte megszámlálhatatlan különdíjakat osztották ki, melyekből részesült a legfiatalabb csapat a „Kakaskodók", kakaspörköltjük okán. A legvidámabb csapat, a császárpörköltet főző táncosoké volt, az ő átlag-életkoruk is 15 év körül alakult. A legkülönlegesebb pörkölt díját a Solymári Tájfun struccpörköltje nyerte. A pörköltfőzők bronzérmét Karancslapujtőre vitte a „Duci"csapat, a „túrópörkölt" mangalica orrából készült. Másodikak lettek a Siklósi Gasztrohölgyek lúdpörköltjükkel, az első díjat pedig Tiszacsege kapta, méltán megérdemelten.

 A verseny vasárnap is folytatódott. Ekkor a pörköltfőzők között Vincze Lilla csapata, a „Szinkópa" csülkös körömpörköltje volt a legjobb. A Gasztronómiai Szövetség fontosnak tartja az utánpótlás nevelését is, ezért az idén először meghirdették a szakiskolák főzőversenyét, melyre 11 csapat jelentkezett. Ételeik minőségére jellemző, hogy gyakran felnőtt versenyeken sem készül olyan kitűnő pörkölt, mint amit itt főztek a fiatalok – állapította meg a zsűri. Itt az első helyre a az „Őzgidák" kerültek, Győrből – természetesen gidapörkölttel, öreglebbencs felfújttal. Vasárnap hirdettek eredményt a XI. Magyar Grillbajnokságon is. Nyolc csapat indult, öt kategóriában, így szinte mindenkinek jutott díj.

 Ennyi ízletes, de nehéz étel után már joggal tarthatnánk gyomorrontástól, de szerencsére kéznél volt az ellenszer is. A borosok, sörösök, pálinkások egész utcát foglaltak el. Közülük kettő hívta fel magára leginkább a figyelmet. A Márkházi Pálinkafőző Társaság 2010 márciusában alakult meg Nógrád megyében. Előbb csak a különleges kitöltő-pisztoly látványa állította meg a sétálókat, ám akik kóstolni is mertek, többször visszatértek. Nem véletlenül. A főzde a hagyományos egyszerű és a kisüsti módszer ötvözésével dolgozik, a lepárlóüst fölé még egy külön aromásító oszlopot is szereltek. Különlegességük a „borzag" ismertebb nevén vadbodza, gyalogbodza pálinka. (http://www.markhazipalinka.hu/)

A Rex pálinkák házikóját ugyancsak sokan keresték fel. Először itt is a látvány – a népszerű színész, Rékasi Károly arcképe – volt a fő vonzerő. A magyarázat: egy harmadik társukkal, ő és a felesége, Détár Enikő a tulajdonosai a 2009 májusában alakult, „No 1." Pálinkafőzde Kft-nek, Balatonszárszón. Pálinkáikkal máris több díjat nyertek. A 2010-es Hundeszt-en az Irsai szőlőpálinka aranyérmes lett és a zsűri különdíját is megkapta. Aszútörköly pálinkájuk Gyulán nyert aranyérmet. Összesen 17 féle pálinkát készítenek. A Rex címkéjű palackokat Károly Róbert királyképe díszíti. Az ő felesége, Erzsébet királyné használta először a párlatokat betegsége gyógyítására. Ekkor kapta az „Aqua vitae reginae Hungariae" – a magyar királyné életvize elnevezést.

 Ha már ettünk is, ittunk is és eddig nem ügyeltünk az egészséges életmódra, megtehetjük ezt a SzeptEmberFeszt után! Bemutatta kínálatát a fesztiválon a zalakarosi Hotel Venus, egy igazi wellness hotel. Teljes körű szolgáltatást nyújtanak, a vendégnek a lábát sem kell kitennie a szállodából, mindent megkap helyben. Antik díszítésű római fürdőjük kényelmes kikapcsolódásra ad lehetőséget, melyet csak fokoz a bizánci gőzfürdő, a finn- és az infraszauna. Ételeiket a saját kertjükben termett alapanyagokból, máshol nem ismert zalai ízekkel készítik. A masszázs kozmetika, fodrászat mellett egészen különleges szolgáltatásaik is vannak. Rejtett tulajdonságokat tudhatunk meg párunkról az íráselemzés segítségével és aki elég bátor, jövőprognózist is kérhet a szállodában! (http://www.hotelvenus.hu/)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük