A Bécsi Tőzsdepalota (Wiener Börse)A Bécsi Tőzsdepalota (Wiener Börse) 

Határozottan alulteljesít az év eleje óta a Bécsi Értéktőzsde részvényindexe, az ATX.

A Bécsi Tőzsdepalota (Wiener Börse)A Bécsi Tőzsdepalota (Wiener Börse) 

Határozottan alulteljesít az év eleje óta a Bécsi Értéktőzsde részvényindexe, az ATX. A P/BV ráta mélypontra érkezett, a részvények 1300 bázisponttal magasabb megtérülést ígérnek, mint a tízéves államkötvények – állapítja meg a nemzetközi Erste Csoport legújabb elemzése.  Bár az ATX kosarában szereplő vállalatok közvetett módon érintettek a pénzügyi válságban, az árszínvonal igen vonzó. Az Erste favoritjai a Bécsi Értéktőzsdén az Andritz, az EVN, az Intercell, a Post, a Verbund, a Vienna Insurance Group és a Kapsch.

Óriási nyomás alá került az idei év során a pénzügyi válság miatt a Bécsi Értéktőzsde és vele együtt az osztrák börze vezető indexe, az ATX is. Más nemzetközi indexekhez viszonyítva az ATX az év eleje óta határozott visszaesést mutat. A nemzetközi befektetők jelenleg szemlátomást összekapcsolják a világszerte gyengélkedő részvénypiacok jelentette kockázatot a kelet-közép-európai növekedéssel, és ezért elkerülik a térség tőzsdéit is. Ennek megfelelően a kisebb kapitalizációval rendelkező piacok nagy nyomás alá kerültek azok után, hogy a befektetők erőteljesen csökkentették a részvények arányát portfólióikban. Az eredményvárakozásokban már végrehajtott módosítások ellenére az árszintek igen vonzóak. Úgy tűnik, a lefelé mutató trendet semmi sem „veszélyezteti". Ha stabilizáció lép fel, akkor akár még némi – igaz, rövid életű – felfutás is elképzelhető 2008 vége előtt. Az Erste Bank elemzői szerint alapvetően két reális eshetőség áll fenn: az ideiglenes vagy a tartós gazdasági recesszió. Az elemzők mindkét verziónak 50 százalék esélyt adnak.

Általános jelenség, hogy a részvénypiacok történelmi mélypontjaikon vannak, ugyanakkor az is igaz, hogy komoly felülvizsgálat történt a nyereségek és az árbevételek tekintetében. Az euróövezet piacai, úgy tűnik, jobb formában vannak, mint az amerikai tőzsdék, és az európai részvények teljesítményét látszik alátámasztani az eurózóna nagyobb, 780 bázispontos marzsa is, ami a nyereségmegtérülés és a tízéves kötvények hozama közti különbségből adódik. Az Erste Csoport elemzői mindent összevetve idén rövid ideig tartó javulásra számítanak, feltéve, hogy a rendkívül borús befektetői hangulat némiképp – legalább időlegesen – alábbhagy és a piacok stabilizálódnak.

„A sokkal magasabb megtérülési ráták az európai részvények – elsősorban is az osztrák papírok – javára szólnak a tízéves államkötvényekkel szemben. Ausztriában a két instrumentumcsoport közti különbség elképesztően magas, 1300 bázispont annak ellenére, hogy a profitvárakozások ma már alacsonyabb szinteken mozognak. Sajnálatos módon azonban ez jelenleg senkit sem hat meg. Azonban eljön majd még az idő, amikor a befektetők számára ismét fontosak lesznek ezek a szempontok" – jelentette ki Fritz Mostböck, az Erste csoportszintű elemzési osztályának vezetője.

Önmagáért beszél az a tény, hogy az ATX historikusan alacsony, 5-ös PE értéken áll (a 2008-as becsült és a 2009-es szintén becsült eredményekre vetítve). A részvénypiac pedig már további lehetséges eredmény-felülvizsgálatot áraz be ezekben a hetekben. Az Erste Csoport elemzőinek GDP-előrejelzése szerint a nyolc kelet-közép-európai ország 2,1 százalékos növekedést ér el 2009-ben úgy, hogy közben az euróövezet 0,4 százalékkal zsugorodik. „Mindent összevetve ez azt jelenti, hogy a kelet-közép-európai régió gazdasága ugyan visszaesik 2009-ben, ám ez a teljesítmény még mindig erőteljesnek nevezhető az eurózóna átlagához képest" – mondta Fritz Mostböck.

„A jelenlegi nehéz gazdasági és piaci helyzet mellett azt tanácsoljuk a befektetők számára, hogy a részvényválogatás stratégiáját kövessék" – tette hozzá Günther Artner, az Erste kelet-közép-európai elemzési részlegének társvezetője. Mivel a válságnak még nincs vége, a szakember nagyon válogatós részvénypiaci stratégiát javasol, amely a következő részvényeket helyezi előtérbe:

  • Olyan defenzív részvények, amelyek vagy erőteljes korrekción mentek keresztül stabil eredményeik ellenére (például a Verbund, az EVN), vagy magas osztalékot fizetnek (például az Österreichische Post)
  • Olyan növekedési részvények, amelyeknek árfolyama az üzleti ciklustól függetlenül alakul (például az Intercell)
  • Olyan, az energetikára koncentráló ipari részvények, amelyek csak szerény profitcsökkenésről számoltak be (például az Andritz)
  • Olyan egyéb papírok, amelyeket csúnyán megbüntettek a befektetők (például a Vienna Insurance Group, a Kapsch TrafficCom)
  • Erős tőkebázissal rendelkező likvid blue chipek, valamint kevésbé likvid kis- vagy közepes kapitalizációjú papírok, vagy nagyon eladósodott társaságok részvényei.

Az Erste Csoport elemzői csapata a következő esztendőre két forgatókönyvet vázol fel. Az első szerint 2009-ben átmeneti recesszió köszönt be, amely az év végéig tart. A második hosszabb recessziót feltételez, amelynek során a válság átterjed más területekre is. „Az első változatban az árfolyamveszteségek jórészt beárazottak. A befektetői hangulat 2009 folyamán megfordul, amelynek következtében akár 15-20 százalékos felfutás is elképzelhető. A második forgatókönyv szerint az eddig elért árszintek sem lesznek elegendőek a befektetői érdeklődés fenntartásához. A legjobb esetben is nulla, vagy negatív teljesítménnyel kell számolni 2009-re vonatkozóan" – fejezte be Fritz Mostböck.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük