2014. január 29-én tájékoztatta eredményeiről a szaksajtót a hazai központú, Kanadában, az Egyesült Államokban és Ausztráliában is jelenlévő XAPT, a világ egyik vezető Microsoft Dynamics partnere. A globálisan jegyzett magyar szoftverexportőr XAPT Csoport  50%-al növelte konszolidált árbevételét, s a magyarországi központ több mint 100 fővel bővítette létszámát. Az akvizíció eredményeként a csoportszintű összlétszám már meghaladja a 350 főt, s a kelet-közép európai régióban a vállalat jelentős erősödése várható.

 

2014. január 29-én tájékoztatta eredményeiről a szaksajtót a hazai központú, Kanadában, az Egyesült Államokban és Ausztráliában is jelenlévő XAPT, a világ egyik vezető Microsoft Dynamics partnere. A globálisan jegyzett magyar szoftverexportőr XAPT Csoport  50%-al növelte konszolidált árbevételét, s a magyarországi központ több mint 100 fővel bővítette létszámát. Az akvizíció eredményeként a csoportszintű összlétszám már meghaladja a 350 főt, s a kelet-közép európai régióban a vállalat jelentős erősödése várható.

 

Az LLP Dynamics csoport elmúlt év végi akvizícióját követően az XAPT öt újabb kelet-közép európai országgal bővítette hálózatát. Az üzleti szoftvermegoldásokat fejlesztő vállalatnak 2013-ban az előző évhez képest 50%-al növekedett az árbevétele, így a pénzügyi folyamatok lezárását követően több mint 30 millió eurós IFRS szerint konszolidált árbevétellel zárja a tavalyi évet. Hazai viszonylatban az elmúlt évben 18%-os növekedést sikerült elérni az árbevétel tekintetében, amely jóval meghaladja a tervezettet.  

 

dr. Schvarcz Zoltán, az XAPT Csoport elnöke elmondta, az elmúlt év hazai és világviszonylatban is jelentős változásokat hozott a vállalat számára. A cég szerves növekedése folytatódott, az LLP Dynamics akvizíciója fontos stratégiai mérföldkövet jelentett az XAPT Csoport életében. A konkurens vállalat felvásárlásával jelentősen megerősítették pozíciójukat a kelet-közép európai régióban. Az ausztráliai központú, Hastings Deering vállalattal tavalyelőtt kötött, több 10 millió dollár értékű megbízásuknak folyamatosan eleget tesznek. A rendszer a Microsoft Dynamics AX legfrissebb verzióján, az AX 2012-n alapuló megoldást alkalmaz, melyet egyenesen munkagép-kereskedőknek fejlesztettek ki, ennek fejlesztői,- és tudásközpontja hazánkban van, minden, a terméket illető tevékenység Magyarországon történik. Két másik irodájuk közül az Egyesült Államokban, Miamiban levő értékesítési központ tevékenysége lefedi az amerikai kontinenst, számukra éppen most alakítanak ki új helyen új központot. Az itt működő kollégák más országokba is mennek a bevezetések és az értékesítés kezelésére.   

 Globális működésük során, jelentőségében kiemelkedik a legnagyobb ausztráliai projekthez kapcsolódó éles rendszerindulás, de újabb országokban is feltűnnek idén a vállalat megoldásai. A Caterpillar kereskedőknek kifejlesztett célszoftvert a munkagép-kereskedői piac további szereplőinek is kínálni fogja az XAPT, így ezen a területen is ügyfélkör bővülés várható. Az ausztráliai iroda az ausztrál ügyeken kívül ellátja az új-zélandi és délkelet-ázsiai bevezetések menedzselését végzi. A több országot és több céget lefedő üzletág árbevétele több mint 50%-al, a létszám pedig 55%-al nőtt az elmúlt évben, a 2014-re vonatkozó árbevétel-növekedést 35%-ra prognosztizálják.  

A vállalat több nemzetközi projektjénél várható éles indulás az idei évben. Az ausztráliai és amerikai projektek után újabb országokat hódítanak meg, jelenleg már dél-amerikai (Paraguay-i ) bevezetésen is dolgoznak munkatársaik.

A vállalatcsoportnak öt kontinensen összesen húsz ügyfele van, 260 leányvállalattal, amelyek 24 ezer felhasználó számára szolgáltatnak. (Utóbbi szám az eladott licencek számából adódik.) A cégcsoport teljes IT menedzselése a budapesti irodából történik.  

Az LLP Dynamics a Microsoft hivatalos partnereként a térség öt országában, Csehországban, Szlovákiában, Romániában, Bulgáriában és Magyarországon van jelen. Ezzel a felvásárlással az XAPT megerősítette régiós szakmai vezető helyét, és ebben az övezetben a legnagyobb Microsoft ERP szolgáltatójaként, minden eddiginél nagyobb teljesítményű és hatékonyabb vállalatirányítási megoldásokat nyújt ügyfeleinek.

 A hazai piac a budapesti iroda tevékenységi területe, Magyarországon kívül ide tartozik Közép-Európa, de ide tervezik integrálni az LLP cégeket is. A kezelésébe tartozó üzletág 18%-os árbevétel növekedést, és 47%-os létszám növekedést mutatott fel 2013-ban. 2014-re 24%-os árbevétel növekedést terveznek. Az ügyvezető rámutatott, az XAPT régióbeli jelenlétét akvizícióval kívánják erősíteni.  

A központi iroda a magyar munkatársak mellett különböző országokból jelentkező szakembereket is alkalmaz,akik közös munkanyelve az angol, a dokumentumok pedig két nyelven, angolul és magyarul fogalmazódnak.

Minden munkatárs felvétele egy 8-hetes, magas követelményeket támasztó szaktanfolyam elvégzéséhez kötött,

a hazai szűk keresztmetszetet többnyire a nyelvtudás jelenti, pedig ez alapvető jelentőségű a tevékenységben.

További nehézséget jelent a fejlesztők hiánya, ezen diák gyakornokok és ösztöndíjasok „bevonzásával" próbálnak túllendülni.  

Az egyik legnagyobb piaci konkurens, az LLP Dynamics csoport  idén januárban bejelentett felvásárlását követően az XAPT további, mintegy 4,5 millió eurós árbevétellel jelentkezik ebben a szektorban. A 2014-es évben is  fejlődésre, bővülésre számítanak; magyarországi viszonylatban több mint 20%-os árbevétel növekedéssel kalkulálnak, amelyhez az ügyfélkör további bővülése is elengedhetetlenül szükséges.

Ambrus Zsolt, az XAPT regionális ügyvezető igazgatója a hazai piacról szólva elmondta, az elmúlt év során jelentős sikereket és növekedést értek el mind a nagyvállalatokkal foglalkozó Microsoft Dynamics AX, mind a közepes méretű vállalatok számára megoldást nyújtó Microsoft Dynamics NAV üzletágakban.  

Az elmúlt évben döntés született az un. „egyéb termékek" külön üzletágba szervezésére Business Applications néven, mivel egyre nagyobb igény mutatkozik a szokásos ERP funkciók vegyítésére egyéb funkciókkal (CRM, Business Process Management), amelyek kiegészítik és teljessé teszik. A Business Applications üzletág elindításával folyamatosan új, innovatív megoldásokat kínálnak olyan kiegészítő szolgáltatások területén, mint az AgilePoint üzleti folyamatmenedzsment (BPM), a QlikView üzleti intelligencia (BI) és a Microsoft Dynamics CRM alkalmazások.   

Az SAP-val összehasonlítva, az XAPT megoldásai alapvetően a Microsoft fejlesztésekre épülnek, a Microsoft ma már nagyon sok vállalatnál ott van nagyon sokféle egyéb termékkel. A belső tudásportál SharePoint alapú, a telefóniában is egyre inkább ott lesznek. Ezen rendszerek integrációja további óriási előnyt biztosít a felhasználónak. Pl., egy vállalatirányítási rendszerben végzett tranzakció esetén felmerült kérdés, vagy hiba esetén 

a rendszerből közvetlenül fel tudjuk hívni azt aki az adott rekordot a cégnél előállította és konzultálhat vele.  

További előnyt jelent a Microsoftos rendszerek hagyományosan jó fejleszthetősége, sokkal rugalmasabban testre szabhatósága. Ahol saját, változó eljárások kidolgozása a gyakorlat, ahol a cégek igyekeznek újat kitalálni, valamiképpen máshogy működni, ott ez előnyt jelent, ellentétben a „best practice"-t követő iparágakkal. Előnyös  pl. a nagykereskedelem, a disztribúció, a részben a kiskereskedelem, ill. bizonyos gyártási ágazatok, a szolgáltatás számára, de nem előnyös pl. a Vízműnél.  

 

A magyar piacon elért 18%-os árbevétel növekedés jó eredménynek számít, s a magyar XAPT csapat 45%-os létszámbővülése is ide köthető. A jövőbeni projekteken dolgozó munkatársakat most kell felvenni. A tanácsadási árbevétel mintegy 40%-al nőtt, a cégek kezdenek feloldódni dermedtségükből, korábban elhalasztott projektek jelennek meg a piacon, másrészt egyre inkább fordulnak a Microsoft vállalatirányítási megoldásai felé, más gyártók rovására. Erre nincs statisztika, de a piac efelé mutat. A Dynamics AX egyre komolyabb piaci eredményeket ér el, Magyarországon és világszerte, ez a termék komoly kihívója lesz, ill. már az is az SAP-nak a legnagyobb ügyfeleknél. Az ilyesfajta ERP termékek keresletét a középvállalatoknál is meg lehet figyelni, a Dynamics NAV (korábbi nevén Navison) is nagyon jól ment az elmúlt évben.  

A vállalat munkatársai kiemelt figyelmet fordítanak a korábban különálló két vállalat tudásbázisának egyesítésén.  Az LLP Dynamics több fontos iparágban olyan elmélyült szaktudást, ill. magas növekedési potenciállal kecsegtető piacot hoz a csoport számára, amely a hazai és regionális piacokon is komoly előrelépési lehetőséget nyújt.

A felvásárlás az XAPT közép-európai jelenlétét létszámban, árbevételben megerősítette, kétszeresre növelte.

Az LLP korábbi erős romániai és bulgáriai jelenléte miatt az LLP Dynamics akvizíciója 90 munkatárs, és több mint 200 ügyfél csatlakozását jelenti, s megközelítőleg további 4,5 millió eurós bevétel hoz az XAPT vállalata számára.  

A megállapodás aláírására 2013 decemberében került sor, az akvizíció teljes folyamata várhatóan 2014 első negyedévében fog véglegesen lezárulni. A tranzakció további részletei nem nyilvánosak. AZ XAPT ezzel a Microsoft legnagyobb régiós partnere is lett. A román, bulgár és szlovák piacon vezető szerepe biztosított.

Az iparági szerepvállalás fontosságát is hangsúlyozta Schvarcz Zoltán, akit tavaly az IVSZ nagyvállalati tagozatáért felelős elnökségi tagjává választottak meg. Ezzel kapcsolatban kifejtette, cégvezetőként már végigjárta azt az utat, ami egy sikeres hazai vállalkozást és annak megoldásait nemzetközi vizeken is elismertté tesz. Ezt a tapasztalatot szeretné az IVSZ nagyvállalati tagozatán keresztül a Szövetség lehető legtöbb vállalatához eljuttatni. Vallja, hogy a szoftverexport nyújtotta lehetőség az az út, ami az egész IKT szektor további fejlődését katalizálhatja. A mintegy 235 milliárd Ft-os magyar szoftverexport növelésének feltétele, a duális egyetemi képzés megvalósítása mellett,  a szakemberképzés minőségi és mennyiségi növelése, úgy a felsőoktatásban, mint a szakképzésben. 

A XAPT a Microsoft Dynamics vállalatirányítási (ERP) és ügyfélkapcsolat-kezelő (CRM) rendszerek legnagyobb hazai és nemzetközi forgalmazójaként támogatja vállalati ügyfeleit az integrált rendszerek igény szerinti testre-szabásában és bevezetésében. Tanácsadási, szoftverfejlesztési, projektmenedzsment, oktatási, rendszerintegrátori és támogatási szolgáltatást is nyújt hazai, regionális, ill. globális vállalatok számára.  

Az XAPT jól képzett szakemberei számos iparág területén rendelkeznek megfelelő gyakorlati tapasztalattal és tudással, így speciális igényeket kielégítő megoldásokat képesek fejleszteni, a Microsoft Dynamics rendszereket véve alapul.

A 2000-ben alapított, budapesti székhelyű XAPT Csoport a világ minden kontinensén képviselteti magát, irodával rendelkezik jelenleg Magyarországon, Romániában, Bulgáriában, Csehországban, Szlovákiában, az USA-ban, Kanadában és Ausztráliában.

Az XAPT már több száz rendszer-bevezetési projektet hajtott végre hazánkban, ill. világszerte, különböző európai, amerikai, afrikai és ázsiai országban. Ügyfelei között megtalálhatók hazai és nemzetközi, élvonalbeli nagykereskedelmi, logisztikai, gyártó és szolgáltató vállalatok.  

 

 

www.xapt.hu

 

 

Harmat Lajos