2023.szeptember.22. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Záborszky Kálmán 70. Születésnapi koncert a Müpa-ban

2 perc olvasás

zabor.jpgZáborszky Kálmán zeneiskolai, szakközépiskolai igazgatóként, és a Zuglói Filharmónia vezető karmestereként egyedülálló zenei pályát mondhat magáénak. 2017. október 7-én önmagát nem meghazudtoló módon, hetvenedik születésnapját egy felejthetetlen koncerttel ünnepli a Müpában.

 

Az est folyamán Zempléni László Régi magyar táncok című, gyermek vonószenekarra és ütőhangszerekre írt négytételes kompozícióját, 18. századi, magyar vonatkozású táncdallamok feldolgozását hallhatja a közönség. Ezt követően Kodály Zoltán Psalmus Hungaricusa a 20. századi oratórium-irodalom kiemelkedő darabja csendül fel Kecskeméti Vég Mihály szövegére, tenor szólóra, kórusra és zenekarra komponált mű „Könyörgés hamis atyafiak ellen. Vigasztalódás Istenben”. Majd Kodály Galántai táncok című, öttételes zenekari művében a gyermekkor emlékei élednek fel. A darabban a galántai Mihók cigányprímás dalai, táncai kelnek életre, a 19. századi verbunkos dallam- és ritmusvilágába ágyazva.

A hangverseny zárásaként a Zuglói Filharmónia által 2016-ban nagy sikerrel bemutatott, Dubrovay László Faust, az elkárhozott című balettjéből készült szvit négy részlete hangzik fel: Bevezetés és Faust; Mefisztó tánca; Margit és Faust szerelme; Kocsmajelenet.

 

Közreműködik:

Zuglói Filharmónia Szent István Király Szimfonikus Zenekar

Kovácsházi István – tenor

Szent István Király Oratóriumkórus

Szent István Király Zeneiskola és Szakgimnázium gyermek- és ifjúsági zenekarainak tajgaiból álló együttes

Hunyadi János Általános Iskola Gyermekkara (karigazgató: Igaliné Büttner Hedvig)

Műsorvezető: Zelinka Tamás

Vezényel: Záborszky Kálmán

 

Záborszky Kálmán művész és pedagógus egy személyben, ezerötszáz növendéknek ad életre szóló példát, egy egész kerület számára biztosítja a rendszeres, értékes művészeti élményt.

1947-ben született Budapesten, édesapja, Záborszky József (1918–2015) hegedűművész, zeneszerző és karmester volt, édesanyja Isépy Borbála (1919–2008). Pályája a kezdetektől két, egyformán fontos és egymást kiegészítő pilléren nyugszik: előadó-művészet és pedagógia.

 

  1. október 7. 18.00

Záborszky Kálmán 70. születésnapi koncertje

Müpa

 

https://www.mupa.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.