2022.augusztus.15. hétfő.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Zenélő Budapest 2020

3 perc olvasás
zenélő budapest 4

Hatodik évadát kezdi meg a Zenélő Budapest júliusban, a zene varázslatával keltik életre városunk legszebb szabadtéri helyszíneit, történelmi tereit.
Az idei évadban közel 200 minikoncerttel készülnek nyolc budapesti közkedvelt helyszínen. A szabadtéri helyszíneken 20 perces, ingyenes mini élőzenei koncerteket élvezhet a közönség. Az évek során a Zenélő Budapest rendezvénysorozat a főváros nyári életének szinte elengedhetetlen részévé vált. Az idei program közel 200 minikoncertjei olyan egyedi helyszíneken kerülnek megrendezésre mint a Margitszigeti Zenélő Szökőkút, a Műcsarnok és a Szépművészeti Múzeum oszlopcsarnokai, a Várkert Bazár Gloriettje és az Öntőház udvara, a Nemzeti Galéria előtti Savoyai terasza, a Nemzeti Múzeum előtere, a Millenáris Park és a Hegyvidéki Kulturális Szalon terasza.

Minden helyszínre egyedi, külön erre az alkalomra komponált kamarazenei összeállítások készültek, amelyek tökéletesen idomulnak az adott épület múltjához, történetiségéhez. Klasszikusok jazz hangszerelésben, szaxofonkvartett, swing korszakot idéző koncert, huszárruhás rézfúvósok, női vonósnégyes, erdélyi népzene és fafúvósok operaénekessel is szerepelnek a sokszínű repertoárban. A kamarazenei műsorokban olyan világhírű zeneszerzők műveit hallhatjuk, mint Vivaldi, Mozart, Schubert, Rossini, Liszt, Erkel, Csajkovszkij, Bizet. A fellépő művészek hazánk legrangosabb zenekarainak, együtteseinek tagjai, szólistái, továbbá a fiatal tehetségek is lehetőséget kapnak a bemutatkozásra.

zenélő budapest 1

A karantén időszak lezártát egy különleges rövidfilmmel ünneplik meg a szervezők. A filmben Götz Nándor művészeti vezető népdalfeldolgozása hangzik el, melyet egy közel száz zeneművész által létrehozott élőlánc szólaltat meg, így kötve össze városunk legszebb pontjait a zenemű által. Ez az élni akarást szimbolizáló performansz a zenét és vizuálitást egy egységes művészi kifejezőeszközzé egyesíti. A film online premierje júliusra várható.
Az idei évadban hosszútávú, értékteremtő elemmel is kiegészül a koncertsorozat. A művészeti vezető különleges közösségi hangszereket tervezett, amelyek interaktív kiállítás formájában lesznek láthatók és használhatók minden érdeklődő számára. A játékos eszközök korosztálytól és zenei előképzettségtől függetlenül élvezetes és értékes kikapcsolódást nyújtanak a Millenáris Parkban, a Várkert Bazárban és a Hegyvidéki Kulturális Szalon teraszán. Az ismert járványügyi előírásokat betartva rendezik meg koncertjeiket.
A Zenélő Budapest programsorozat egyedülálló kezdeményezésnek számít a világon a mai napig. Ilyen átfogó ingyenes szabadtéri zenei programsorozattal egyetlen nagyvárosban sem találkozhatunk.
A különleges közösségi hangszereket bemutató, online sorozat első epizódja itt érhető el.
művészeti vezető: Götz Nándor, ötletgazda: Götz Béla.

zenélő budapest 3

A hangversenysorozat a Budapesti Filharmóniai Társaság szervezésében, az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával valósul meg.
Zenélő Budapest 2020 – (július 2. – augusztus 27.Budapest)
Műcsarnok
  Klasszikusok jazz hangszerelésben – minden szombaton 11.00; 11.30
Szépművészeti Múzeum
  Szaxofonkvartett – minden vasárnap 11.00; 11.30
Hegyvidéki Kulturális Szalon, terasz
  A swing korszak gyöngyszemei; Térzenei estek – minden csütörtökön 19.00
Várkert Bazár, Gloriett
  Huszárruhás rézfúvósok – minden szombaton és vasárnap 17.00; 17.30
Magyar Nemzeti Galéria
  Erdélyi népzene – minden pénteken 16.00; 16.30
Margitszigeti Zenélő Kút
  Női vonósnégyes szólistával – minden szombaton és vasárnap 17.00; 17.30
Magyar Nemzeti Múzeum
  Fafúvósok operaénekessel – minden szombaton és vasárnap 17.00; 17.30
Közösségi hangszerek kiállítása – interaktív térzene minden korosztálynak
Várkert Bazár, Gloriett
  minden pénteken 16.00-19.00
Hegyvidéki Kulturális Szalon
  minden szombaton 16.00-19.00
Millenáris Park
  minden vasárnap 16.00-19.00
Részletes programbontás itt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.