2023.december.10. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Zombi Expressz – Díjnyertes dél-koreai akció-horror a mozikban

3 perc olvasás

zombi.jpgMárcius 1-től végre a magyar mozikba is berobog a Zombi Expressz, Sang-ho Yeon író-rendező kliséken túllépő, székbe szögezően izgalmas akció-horror-drámája, amely az utóbbi évek legnagyobb költségvetésű és leglátványosabb dél-koreai mozija.

 

A brutális zombi-horrort az ázsiai akciófilmre jellemző őrült tempóval és drámai fordulatokkal fűszerező film a Cannes-i Filmfesztiválon debütált, ahol szinte sokkolta a közönséget.

 

A napjainkban játszódó történetben az elfoglalt befektetési tanácsadó, Seok-Woo elhatározza, hogy születésnapi ajándék gyanánt elviszi elhidegült kislányát a volt feleségéhez Busanba. Már a vonaton ülnek, amikor felugrik a járműre egy menekülő, sebesült nő, aki nem sokkal később szörnyű kínok között meghal, majd néhány pillanattal később vérszomjas szörnyetegként tér magához, és a görcstől kicsavarodott végtagokkal, őrjöngve ugrik rá a neki segíteni próbáló utaskísérőre. A Busanba induló járaton ragályként kezd el terjedni a pusztító kór, aminek hatására a halottak életre kelnek és mindenkit meg akarnak ölni, aki a szemük elé kerül. Egy maroknyi túlélő, köztük Seok-Woo és kislánya próbál menedéket találni a vonatot és az állomásokat is egyre jobban elárasztó fertőzöttek elől, ám a híradások szerint az egész országban ugyanez a helyzet, egy rejtélyes vírus elterjedése miatt a kormányzat szükségállapotot hirdetett, mindenhol káosz és pánik uralkodik. Busan állítólag még biztonságos, ezért a mozdonyvezető elhatározza, hogy az 500km-re fekvő városig már sehol sem állnak meg – azonban korántsem biztos, hogy ott élőket találnak majd… Őrült tempójú hajsza kezdődik a túlélésért.

 

„A pulzusod végig az egekben” – írta a Variety a filmről, amely bemutatója után világszerte elismerést aratott a kritikusok és a közönség körében. Eddig 29 nemzetközi fesztiváldíjjal jutalmazták – többek között a miskolci Jameson Cinefest éjszakai szekciójában is nagy sikert aratott – a Rotten Tomatoes mérvadó kritikagyűjtő portálon 95%-on áll az értékelése.

 

A filmet március 1-től limitált vetítéssorozatban láthatják a műfaj rajongói, eredeti nyelven, magyar felirattal. Budapesten kizárólag a Pólus Moziban vetítik, ahol február 28-án szerdán már premier előtt látható a mozi 120 m2-es vászonnal rendelkező Nagytermében. Emellett további vidéki nagyvárosokban is bemutatják. A vetítési helyszínek részletes listája a https://www.facebook.com/PannoniaEntertainment címen olvasható.

 

Vonat Busanba – Zombi Expressz

színes, feliratos dél-koreai akció-horror

Forgatókönyv: Sang-ho Yeon, Joo-Suk Park

Főszereplők: Yoo Gong, Yu-mi Jung, Dong-seok Ma, Su-an Kim, Eui-sung Kim, Woo-sik Choi

Zene: Young-gyu Jang, Operatőr: Hyung-deok Lee

Vágó: Jin-mo Yang, Producer: Woo-taek Kim, Yeon-ho Kim, Dong-ha Lee

Rendezte: Sang-ho Yeon

 

https://youtu.be/YR99W-mXCMg

https://youtu.be/dM0NoW0D3-8

 

Lantai József

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.