A budapesti Centrál Kávéházban a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt., Patrizia Gucci részvételével bemutatta a Zsolnay by Patrizia Gucci készletet. Patrizia Gucci, a híres olasz divatház negyedik leszármazottja, Guccio Gucci dédunokája tervezte a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. új készletének virágmintáját és színvilágát. A modern alkotó keze nyomát összehangoló munka eredményeként létrejött az exkluzív megjelenésű Zsolnay by Patrizia Gucci étkészlet, amely ötvözi a hagyományt és a kortárs művészi értékeket. A különleges virágmotívummal és a trendi színekkel rendelkező kollekció erősítheti a manufaktúra nemzetközi piacon való megjelenését is.

 

A budapesti Centrál Kávéházban a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt., Patrizia Gucci részvételével bemutatta a Zsolnay by Patrizia Gucci készletet. Patrizia Gucci, a híres olasz divatház negyedik leszármazottja, Guccio Gucci dédunokája tervezte a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. új készletének virágmintáját és színvilágát. A modern alkotó keze nyomát összehangoló munka eredményeként létrejött az exkluzív megjelenésű Zsolnay by Patrizia Gucci étkészlet, amely ötvözi a hagyományt és a kortárs művészi értékeket. A különleges virágmotívummal és a trendi színekkel rendelkező kollekció erősítheti a manufaktúra nemzetközi piacon való megjelenését is.

 

Patrizia Gucci számos területen alkot, a kortárs művészet kiemelkedő képviselője, festőművész, író, designer. Már többször is járt Magyarországon, Szingli és Csábítás című könyveinek bemutatóján, valamint 2009-ben az Opera Galériában rendezett Belezza Toscana című budapesti tárlatán, ahol átvehette az Opera Galéria kuratóriuma által odaítélt Artis Laudabilis-díjat. A Zsolnay Porcelánmanufaktúra a designer Bellezza Toscana című, 25 darabból álló toszkán tájképeket bemutató budapesti kiállítása kapcsán találkozott Patrizia Guccival. A designer elismeréssel beszélt a Zsolnay Porcelánmanufaktúra termékeiről és képi világáról, úgy gondolta, festészetét szívesen átültetné egy porcelánkészlet mintáiba is. Patrizia Gucci hazatértét követően kezdeményezte a tradíció és a modern művészet elemeit ötvöző közös munka elindítását. A Zsolnay Porcelánmanufaktúra célja a magas színvonalú, exkluzív megjelenésű, nagy művészi értékkel bíró termékek gyártása, ezért szívesen kezdett el dolgozni az olasz designerrel.

Patrizia Gucci különböző hangulatú tervcsomagokat és színkompozíciókat küldött a Zsolnay Porcelánmanufaktúrának, ez volt az együttműködés első lépése. Miután a vállalat kiválasztotta a készleten felhasznált motívumot, a designer terveit, színvilágát és jellegzetes virágmintáját a porcelánmanufaktúra festőművész-grafikusa, Bubreg Balázs fordította le a porcelán nyelvére.

A több mint 150 éves múltra visszatekintő Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. történelme során mindig fontosnak tartotta, az adott kor művészeivel való együttműködést. A Zsolnay az egyediségre, különlegességre és állandó megújulásra törekszik, úttörő szerepet játszva a porcelánkészítési technológia és a művészi kivitelezés ötvözésében. A cég fennállása óta olyan neves alkotókkal dolgozott együtt, mint Rippl-Rónai József, Victor Vasarely, Walter Crane, vagy a mai tervezők közül Zoób Kati.

 

"A manufaktúra célja a magas színvonalú, exkluzív megjelenésű, nagy művészi értékkel bíró termékek forgalmazása hazánkban és külföldön. Szorgalmazzuk a nemzetközi piacon való megjelenést, melyet a most készített kollekció gyártása is elősegíthet. A klasszikus porcelánok mellett a belsőépítészet területén is a prémium kategóriás termékek fejlesztésén dolgozunk. Több közös vonás is fellelhető a Zsolnay és a tervező között, a tervező is egy olyan vállalatot képvisel, ami családi műhelyből fejlődött világhírű céggé. Patrizia korábbi elragadó munkássága miatt nagyon örültünk, amikor felajánlotta az együttműködés lehetőségét" – mondta Péterné Marosy Katalin, a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója.

 

Patrizia többször járt Pécsett, megismerte a vállalat történetét, alkalmazott technológiáit, munkafolyamatait. A Zsolnay a designer különleges virágmintáját és modern színvilágát adaptálta és ötvözte a hagyományos, a manufaktúrától megszokott képi világgal. Az arany, fekete és lazac színek lendületességet és eleganciát adnak a készletnek, amely egyedülállóságát és exkluzivitását a pontosan kidolgozott részletek adják. A díszítéshez szettenként 15 gramm, 18 karátos aranyat használtak fel és 9 különböző porcelánkészítési technológiát alkalmaztak. A készlet különlegessége a porcelánon megjelenő hibátlan fényes fekete szín, amely kidolgozása valódi technikai bravúrnak számít. A termékeket egyedi megrendelésre készíti el a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt.

 

"Az intenzív színvilággal, az arany felületekkel, a Zsolnayhoz közel álló ornamentikus minták megalkotásával izgalmas és igazán magas színvonalú, exkluzív készletet hoztunk létre. Nagy öröm volt számomra a tradicionális manufaktúrával együtt dolgozni, ötvözni a hagyományokat a kortárs művészettel" – mondta Patrizia Gucci a készletet bemutató sajtótájékoztatón.        

 

Újító szellem, különlegesség, alkotóművészet, a saját útját járó tehetség – ez mind jellemezte a Zsolnay és Gucci családot is, amelyekből ma is élő márkák alakultak ki.

A több mint 150 éves múltra visszatekintő Manufaktúrát Zsolnay Miklós alapította 1853-ban. Fia Vilmos kezdetben kereskedőként dolgozott, majd a gyár átvétele után lehetősége nyílt festői ambíciói kibontakoztatására is. Az 1873. évi bécsi világkiállításon elért sikerei nyomán elhatározta, a festészet és a kerámia adta lehetőségek ötvözésével díszmű és luxusáru-gyártásba kezd. Zsolnay Vilmos, számos új kerámia-technika kifejlesztésében részt vett, Wartha Vincével, a Műegyetem professzorával kidolgozta az eosin máztechnika alkalmazását is. Ez Vilmos legismertebb találmánya, technikájának fejlesztésén haláláig dolgozott. Zsolnay eosin- berakásai tették igazán különlegessé az 1899-ben, Steindl Imre tervei szerint készített, Országházban található miniszterelnöki dolgozószoba mahagónibútor-garnitúráját is, amely az 1900-as párizsi világkiállításon aranyérmet nyert.

Vilmos létrehozta továbbá a pirogránitot, amelyből fagyálló épületdíszítő kerámiákat, tetőcserepeket, bel- és kültéri dísztárgyakat készítenek. A kiváló minőségű díszítő anyag jelenik meg a budapesti Mátyás templom, az Országház, az Iparművészeti Múzeum, a Földtani Intézet, a Kőbányai Templom, a Gellért Fürdő, a kecskeméti Cifrapalota és Városháza, vagy a pécsi Postapalota épületein is.

Patrizia Gucci a családi vállalatnál kezdte munkáját, a cég sajtó- és marketingkapcsolataival foglalkozott, később már saját divatkollekcióval jelentkezett. Patrizia maga is tervezett Gucci termékeket, autentikus alakja a design világának.

Patrizia Gucci íróként, újságíróként és festőként is letette névjegyét, az európai kortárs művészet sokszínű alakja. Tervezett bőr bútorokat, ékszereket, kiegészítőket és táskákat is. 2009-ben megalapította a saját nevével fémjelzett Patti Patti táska márkát, melyet először Japánban dobtak piacra.

A designer az új Zsolnay termék színvilágának, és különleges virágmintájának megalkotója.

A kollekció összetétele: tányérsor, tea készlet, mokka készlet, tálaló készlet, salátás készlet és kiegészítők – csontos tányér, fűszerszórók, gyertyatartók.

 

www.zsolnay.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük