2024.február.28. szerda.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

10 év tapasztalatai a neuropathia diagnosztikájában – végtagjaink védelmében, az amputáció elkerülésére a cukorbetegeknél

7 perc olvasás
  <span class="inline left"><a href="/node/21024"><img class="image thumbnail" src="/files/images/DiagnosztikaiEszközök.thumbnail.jpg" border="0" alt="Diagnosztikai eszközök" title="Diagnosztikai eszközök" width="100" height="79" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong>Diagnosztikai eszközök</strong></span></span> <p>A diabéteszes neuropathia a cukorbetegség egyik gyakori és súlyos, az idegrendszer károsodásával járó szövődménye, mely mintegy 150 ezer cukorbeteget érint. Mivel ez a tünetegyüttes érzékelési zavarokat okoz - a betegek azt érzik, amit nem kellene, és nem érzik, amit valóban kellene - sokszor csak túl későn vesznek tudomást a problémáról.  A folyamat végkifejlete igen gyakran az amputáció, illetve a fájdalommentes infarktus. </p><p>

  diagnosztikai eszközökDiagnosztikai eszközök

A diabéteszes neuropathia a cukorbetegség egyik gyakori és súlyos, az idegrendszer károsodásával járó szövődménye, mely mintegy 150 ezer cukorbeteget érint. Mivel ez a tünetegyüttes érzékelési zavarokat okoz – a betegek azt érzik, amit nem kellene, és nem érzik, amit valóban kellene – sokszor csak túl későn vesznek tudomást a problémáról.  A folyamat végkifejlete igen gyakran az amputáció, illetve a fájdalommentes infarktus.

  diagnosztikai eszközökDiagnosztikai eszközök

A diabéteszes neuropathia a cukorbetegség egyik gyakori és súlyos, az idegrendszer károsodásával járó szövődménye, mely mintegy 150 ezer cukorbeteget érint. Mivel ez a tünetegyüttes érzékelési zavarokat okoz – a betegek azt érzik, amit nem kellene, és nem érzik, amit valóban kellene – sokszor csak túl későn vesznek tudomást a problémáról.  A folyamat végkifejlete igen gyakran az amputáció, illetve a fájdalommentes infarktus.

Ezért  bír óriási jelentőséggel a rendszeres megelőző szűrés és a pontos diagnózis, amelyre eddig elsősorban a SOTE I. számú Belgyógyászati Klinikáján tíz éve működő Neuropathia laborban volt lehetőség.

a 2-es típusú cukorbetegség az európai országokbanA 2-es típusú cukorbetegség az európai országokbanA december 11-én tartott sajtótájékoztatót Dr. Szathmári Miklós, a SOTE I. sz. Belgyógyászati Klinikájának igazgatója nyitotta meg az intézmény könyvtárában. Dr. de Châtel Rudolf egyetemi tanár értékelte a Klinikán végzett neuropathia kutatás eredményeit, Dr. Kádár Éva, a Wörwag Pharma ügyvezető igazgatója előadást tartott a cég támogató szerepéről a neuropathia diagnosztizálásának terén és az orvosképzésben. Dr. Putz Zsuzsanna és Dr. Hermányi Zsolt bemutatta a diagnosztikai eszközök (Neurometer, kalibrált hangvilla, monofilament, Tip Therm, Neuroteszt) működését.

 

1.1. 2.2.
3.3. 4.neurometer4.Neurometer

  

A kiindulás nálunk az európai listavezetőkhöz képest háromszoros 2-es típusú cukorbetegség előfordulás.

A diabéteszes neuropathia a cukorbetegek mintegy 30%-át érinti, vagyis hazánkban legalább 150 ezer embert. A neuropathiának két típusát különböztetjük meg: az autonóm neuropathiát, amely a vegetatív (akaratunktól független) idegrendszert károsítja, és a szenzoros (érzőidegeket érintő) neuropáthiát.

Az autonóm neuropathia károsíthatja a szív- és érrendszeri, gyomor-bélrendszeri és a szexuális funkciókat, valamint a verejtékképző rendszert. Az autonóm neuropathiában szenvedő cukorbetegek körében ötször magasabb a halálozási arány, mint általában, a neuropathia-mentes cukorbetegek között.

A szenzoros neuropathia következtében a betegek természetes érzékelési képessége csökken vagy teljesen kiesik, ugyanakkor sokszor ok nélküli érzéseket (fájdalmat, érzészavart, zsibbadást) tapasztalnak. A neuropathia a lábamputációk 85%-ért tehető felelőssé, ami Magyarországon jelenleg évi 2000-3000 amputált lábat jelent. Ezek túlnyomó többsége megelőzhető volna, ha időben diagnosztizálnák és kezelni kezdenék a betegséget.

A módszer és a teendők letisztultak. Az orvosok, elsősorban a háziorvosok oktatása, szűréshez alkalmas eszközökkel ellátása és a vizsgáló centrumok létesítése.

  • A Wörwag Pharma 1993. óta folyamatosan rendez országos szintű továbbképző előadásokat a neuropathia klinikuma, diagnosztikája és terápiája témában, diabetológusok és háziorvosok számára. Sajnos a neuropathiás szűrést az OEP nem finanszírozza. A rendelkezésre álló eszközök egy része, azonban olcsón teszi a vizsgálatok jelentős részét kivitelezhetővé. Így például a sajtótájékoztatón bemutatott készlet az alábbi, szűrővizsgálatra alkalmas diagnosztikai eszközöket tartalmazta:

Kalibrált hangvilla 

Monofilament

Tip Therm

Neurotip

Neuroteszt

Mindez néhány tízezer forint, a vizsgálatok háziorvosi rendelőben is elvégezhetők – csak a gazdasági feltételeket kell ennek a költséghatékony módszernek a bevezetéséhez megteremteni.

A különféle idegrostok károsodásának vizsgálata már komplexebb berendezéseket igényel. Ilyen a Neurométer. Érzékenyebb, de egyúttal költségesebb is a Neurometerrel végzett vizsgálat, amely során az áramérzet küszöbértékét határozzák meg. Használata során 1 cm átmérőjű elektródapárokat helyeznek el a mutatóujjon vagy az öregujjon kétoldalt szimmetrikusan, és kisfeszültségű, egyenáramú elektromos ingert alkalmaznak. Az áramerősséget fokozatosan addig emelik, amíg a vizsgált személy az ingerlést megérezi. A vizsgálatot a felső és alsó végtagon három különböző frekvencián végzik. A műszerrel a neuropathia korai és késői stádiuma is kimutatható. További, gyakran használt technikák a MEDOC vagy az autonóm szív-érrendszeri vizsgálatokra szolgáló Ewing-tesztek.

Jelenleg, mintegy évi 2000 beteg vizsgálatát tudja az egyetlen laboratórium elvégezni, amely 1998-ban létesült. A várakozás több hónap. A menetrend:

  • 1998: Országos Neuropathia Oktató és Szűrő Központ
  • 2008: Neuropathia Szakrendelő 1. – Buda – Dr. Hermányi Zsolt
  • 2008: Neuropathia Szakrendelő 2. – Pest – Dr. Putz Zsuzsanna
  • 2009: Észak-magyarországi Neuropathia Centrum – Bajcsy Kórház
  • 2009: Nyugat-magyarországi Neuropathia Centrum – Szekszárd
  • 2009. Kelet-magyarországi Neuropathia Centrum – Nyíregyháza

Erre a betegségcsoportra is igaz, hogy időben felfedezve a bajt, a gyógyulás, vagy a panaszmentes, meghosszabbított élet a megfelelő gyógyszeres kezeléssel biztosítható. Gazdasági érvek is szólnak a szűrés mielőbbi általánossá tétele érdekében – a legérintettebb csoport, a cukorbetegek esetében. Kis befektetések árán nagy kiadásoktól mentesülnénk ilyen módon.

Diagnosztikai módszerek és eszközök

tipikus cukorbeteg lábfekélyTipikus cukorbeteg lábfekélyA diabéteszes neuropathia egyes esetekben egészen egyszerű eszközökkel diagnosztizálható, máskor azonban szükség van bonyolultabb vizsgálatokra is, mint amilyen a Neurometer, MEDOC vagy az autonóm szív-érrendszeri vizsgálatokra szolgáló Ewing-tesztek.

Kalibrált hangvilla

hangvilla.thumbnailA szenzoros neuropathia kialakulásának első figyelmeztető jele lehet a vibrációérzet csökkenése. Ennek megállapítására a 128 Hz-es kalibrált hangvilla szolgál, melyet egy normális hangvillától egy numerikus mérésre szolgáló skála különböztet meg. A vizsgálat során a villát rezgésbe hozzák, majd a beteg kezén vagy  lábán egy   csontos alapra helyezik. A beteg szól a vizsgálatot végző személynek, amikor nem érzi már a rezgést, a vizsgáló ekkor leolvassa a 8- fokú skálán szereplő értéket. Ha ez az érték 6-os, akkor fenn áll a szenzoros neuropathia gyanúja, ha 5-ös vagy annál alacsonyabb, akkor ez a betegség biztos jele.

Monofilament

monofilamentMonofilamentKevésbé érzékeny, egyszerű vizsgálati eszköz, a horgászzsinórszerű fonalból készülő, 10 g súlyú g/cm nyomást biztosító  nylon monofilament, amely csupán erősen csökkent vagy már teljesen hiányzó vibrációérzet esetén utal a szúrásérzet csökkenésérea nyomásérzet vizsgálatára szolgál. Az eszközt 90 fokos szögben 1,5 másodpercig kell a vizsgálati helyre (talp több pontja) helyezni. Érzékeny módszer a talpi fekély előrejelzésére. E módszerrel csupán a súlyosabb állapot detektálható.

Neurométer

Érzékenyebb, de egyúttal költségesebb is a Neurometerrel végzett vizsgálat, amely során az áramérzet küszöbértékét határozzák meg. Használata során 1 cm átmérőjű elektródapárokat helyeznek el a mutatóujjon vagy az öregujjon kétoldalt szimmetrikusan, és kisfeszültségű, egyenáramú elektromos ingert alkalmaznak. Az áramerősséget fokozatosan addig emelik, amíg a vizsgált személy az ingerlést megérezi. A vizsgálatot a felső és alsó végtagon három különböző frekvencián végzik. A műszerrel a neuropathia korai és késői stádiuma is kimutatható.

Tip Therm

tip thermTip ThermA bőr hideg-meleg érzetétének vizsgálatával a korai sensoros neuropathiás károsodást mutatja ki. A Tip-Therm egyik vége fém, másik műanyag polimer. A fémes véget az egészséges egyének hidegebbnek érzékelik a műanyag végnél, a neuropathiás betegek nem éreznek különbséget a két vég között.

Neurotip

neurotipNeurotipFájdalomérzet vizsgálatára alkalmas, steril, tompa tű. A tű bőrhöz érintésével az orvos azt vizsgálja, hogy a beteg érzi-e a szúrást vagy sem.

Neuroteszt.

 neurotap.thumbnail

 A bőrverítékezés kémiai tesztje. A diabéteszes láb és az autonom neuropathia korai felismerésére alkalmas önellenőrző tapasz.

Hecks Ferenc

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.