A személyi kölcsön a lakáshitel után a második leggyakrabban igénybe vett pénzügyi szolgáltatás, derült ki az NRC országos reprezentatív, a Cofidis 10. születésnapja alkalmából készült kutatásából. A francia gyökerű cég az elmúlt 10 év tendenciáira építve a következő 10 évében piacvezetővé szeretne válni.

 

A személyi kölcsön a lakáshitel után a második leggyakrabban igénybe vett pénzügyi szolgáltatás, derült ki az NRC országos reprezentatív, a Cofidis 10. születésnapja alkalmából készült kutatásából. A francia gyökerű cég az elmúlt 10 év tendenciáira építve a következő 10 évében piacvezetővé szeretne válni.

 

A vállalat munkáját nagyban segíti, hogy a válság okozta bizalmatlanság elkezdett helyreállni, valamint, hogy az emberek érezhetően tudatosabban kezelik pénzügyeiket. Ez a kihelyezett hitelállományból is látszik: míg a lakosság deviza adósságállománya a krízis következtében 2012 elejére meghaladta az 5500 milliárd forintot, ez az érték 2016-ra a kormány intézkedéseinek és az adósságrendezéshez hasonló pénzpiaci innovációknak köszönhetően közel nullára csökkent.

 

Bár a kihelyezett személyi hitelállomány összértékét tekintve természetesen messze elmarad a lakáshitelektől, jelenleg 320-330 milliárd forint környékén stagnál, és mára a második leggyakrabban igénybe vett konstrukcióvá vált, derül ki az NRC országos reprezentatív, a Cofidis 10. születésnapjára készített kutatásából. Míg lakáshitellel az emberek 14 százaléka rendelkezik, addig személyi kölcsöne a magyarok 13 százalékának van jelenleg is. A kisebb összegű hitelek felé nyitást és a folyamatos bizalom-növekedést mutatja, hogy 2011 óta negyedével kevesebben vannak azok, akik félnek a hitelek rejtett költségeitől és ugyanennyivel többen azok, akik céljaik eléréséhez elengedhetetlen lehetőségként tekintenek az ilyen típusú külső anyagi segítségre.

 

A nyolc évvel ezelőtt kirobbant gazdasági világválság hatása a magyar piacot és így a fogyasztók mindennapjait is alapjaiban változtatta meg. 2006 januárjában a hazai lakossághoz kihelyezett forint- és devizahitelek állománya összesen nem érte el a 3500 milliárd forintot, míg ez a szám 2009 elejére már majdnem 8 000 milliárdra nőtt, főként a devizahitelek kapcsán felmerülő árfolyamváltozások hatásának köszönhetően. A lakossági lakás- és fogyasztási hitel állomány közel háromnegyedét a devizatartozások tették ki. Az azóta megindult konszolidáció és adósságrendezési hullám hatására mára ez az érték valamivel több, mint 5 ezer milliárd forint, és szinte kizárólag forinthitelből áll.

„A fogyasztók – a korábbi évek csökkenő tendenciájával ellentétben – idén érezhetően kezdenek újra bízni a hitelekben, de a hiteltörlesztők száma még így is jóval elmarad a 2010 környékén tapasztaltaktól" – mondta el Kurucz Imre, az NRC marketingkutató kutatási vezetője.

 

A Cofidis Csoport, amely több, mint 10 milliárd euró kihelyezett hitelállományával az európai fogyasztási hitelezés egyik legnagyobb szereplője, itthon szakított a kisösszegű hitelekre specializálódott intézmények hagyományaival és újszerű megoldásokra építette üzleti modelljét ennek fő eleme a bankokkal történő erős árverseny a fapados üzleti modell alkalmazásával. Ennek köszönhetően azon kevés pénzintézet közé tartozik, akik a válság alatt is dinamikusan növekedni tudtak, hogy mára több tízezer ügyféllel és mintegy 200 munkatárssal lehessenek jelen a hazai piacon.

A Cofidis is tevékenyen hozzájárult a lakossági hitelállomány konszolidációjához: a jelentősen csökkentek a hitelkamatoknak köszönhetően sokan kedvezőbb feltételekkel váltották ki meglévő hiteleiket a Társaságnál.

A következő 10 évre számos ambiciózus tervet jelentett be a cég: „a következő évtizedre a fogyasztási kölcsön szegmens piacvezető szereplőjévé szeretnénk válni. A cégre jellemző innovatív szemlélet jegyében sok új megoldást és szolgáltatást kívánunk bevezetni a közeli jövőben. Kiemelten fontosnak tartjuk a hazai biciklis társadalom támogatását, amelyet nem csak közösségi aktivitásainkkal és finanszírozási lehetőségeinkkel szeretnénk segíteni, hanem egyéb kapcsolt pénzügyi szolgáltatásokkal, mint a biztosítás kívánjuk támogatni."- mondta el Holló Bence, a Cofidis Magyarországi Fióktelepének vezérigazgatója.

 

http://www.cofidis.hu

http://www.cofidis10.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük