Ikarus 66Ikarus 66Különleges programsorozattal lepi meg a brit főváros lakóit november 5. és 8. között, az idén novemberben 10. születésnapját ünneplő Londoni Magyar Kulturális Központ.

Ikarus 66Ikarus 66Különleges programsorozattal lepi meg a brit főváros lakóit november 5. és 8. között, az idén novemberben 10. születésnapját ünneplő Londoni Magyar Kulturális Központ.

Három helyszínen is magyar kulturális eseményekre várják az érdeklődőket, akik igazi látványosságként megtekinthetik azt az ikonikus Ikarusz járművet (az Ikarus 66-ot), amely 1956-ban került forgalomba, és az első farmotoros Ikarus gyártmányként vált híressé. A Londoni Közlekedési Múzeumban ezzel egy időben az Ikarus történetéről rendeznek tárlatot. A Covent Garden Piazzán parkoló busz melletti standnál az érdeklődők a 2010-es pécsi EKF programokkal is megismerkedhetnek.

A születésnapi hétvége első napján a magyar jazz egyik kiemelkedő alakja, Vukán György, míg másnap a fiatal jazz generáció képviselője, Barabás Lőrinc ad koncertet. Szombaton délben Magyar Enikő brácsista virtuóz játékát élvezheti a közönség, majd délután a Közlekedési Múzeum színháztermében az EKF címet 1990-ben viselő Glasgow és a tavalyi nyertes Liverpool osztja meg tapasztalatait a feladatra gőzerővel készülő Péccsel. A beszélgetésen részt vesz Sir Bob Scott, az EKF 2010 program hét főből álló ellenőrző és tanácsadó munkacsoportjának tagja, aki a 2008-as liverpooli EKF intendánsa volt. A kerekasztal beszélgetést Edwin Heathcote, a neves Financial Times építészeti/művészeti kritikusa vezeti.

Vasárnap délutánra 19. századi irodalmi szalonná alakul át az LMKK, ahol bemutatják a New Order címmel angol nyelven megjelent magyar kortárs költészeti antológiát. Az irodalmi kávézó vendégei lesznek: G.István László, Szabó T. Anna, Lehóczky Ágnes és a kötet szerkesztője, George Szirtes.

A magyar gasztronómia szerelmesei a londoni magyar csemegebolt jóvoltából egy igazi magyar spájzba is betekintést nyerhetnek, és a Gere Pincészet támogatásának köszönhetően megkóstolhatják a legfinomabb magyar borokat.

Az ünnepség vasárnap este Vásáry Tamás világhírű zongoraművész, karmester zongoraestjével zárul.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük