2014. január 30. és február 1. között a társulat háromnapos minifesztivállal (filmvetítés, közönségtalálkozó, előadások) ünnepli tízéves fennállását a Bethlen Téri Színházban. Az esemény kísérőprogramjaként az együttes alkotásaiból ingyenes filmvetítések is várják az érdeklődőket.

 

 2014. január 30. és február 1. között a társulat háromnapos minifesztivállal (filmvetítés, közönségtalálkozó, előadások) ünnepli tízéves fennállását a Bethlen Téri Színházban. Az esemény kísérőprogramjaként az együttes alkotásaiból ingyenes filmvetítések is várják az érdeklődőket.

 

A tíz évvel ezelőtt alakult Pataky Klári Társulat névadója és vezetője 2003-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetem koreográfus szakán. Az elmúlt években olyan kiemelkedő előadások születtek, mint a Nagyon jól vagyok, lszi ne keress!, amelyet 2008-ban a kritikusok és szakírók alkotta zsűri Lábán Rudolf-díjban részesítette.

A 2010-ben, a Közép-Európa Táncszínház számára késztett, Valami történ(e)t című darabját nominálta Lábán-díjra a szakmai zsűri, majd ugyanabban az évben a veszprémi Tánc Fesztiválján koreográfusi különdíjban részesült.

 

Pataky Klári, az izgalmasan sokoldalú, érzékeny koreográfus munkáiban folyamatosan művészi arculata megújítására, illetve egy csak rá jellemző formanyelv kialakítására törekszik. Előadásaiban minden egyes alkalommal új témákat, s ezekhez új formákat keres. 

„Pataky Kláriban lehet bízni, nem tartozik az előadásgyárosok közé, mindig kiérlelt és rafinált produkciók születnek a keze alatt. Igen széles skálán mozgó, könnyed, játékos alkotó, bátran váltogatja a stílusokat az ironikus, szellemes Katona történetétől a retrómániás, érzelmi karambolokat felvonultató Hull az elsárgult… című darabon át egészen a minimalista szépségű Boleróig. Vannak egyműves, megszállott koreográfusok, akik minden darabjuknál ugyanannak a lenyűgöző monstrumnak a részeit csiszolgatják, míg mások minden próbafolyamatnál tiszta lappal, kíváncsian és nyitottan ugranak fejest az ismeretlenbe. Pataky Klári egyértelműen az utóbbiak közé tartozik." (Tóth Ágnes Veronika)

 

A háromnapos rendezvény első napján a Pillangó ballada és az Én haiku című előadást láthatja a közönség, a következő napon a Mit tudjátok ti mutatkozik be. Február 1-jén, szombaton, a Lábán Rudolf-díjas Nagyon jól vagyok, lszi ne keress című alkotást tűzik műsorra, amely után közönségtalálkozót tartanak az alkotók részvételével.

 

A táncelőadások előtti filmvetítésekre a belépés díjtalan, a felvételeket a Bethlen Kávézóban tekinthetik meg az érdeklődök.

 

A programok részletesen:

Január 30. (csütörtök)

 

18.00 – Mikor az idő törni kezdett (filmvetítés)

Táncolják: Réti Anna, Szabó Csongor

Jelmezterv: Nagy Viktória

Fényterv: Szirtes Attila

Animáció: Magyarósi Éva

Koreográfia: Pataky Klári

Bemutató: 2005. Merlin Színház

 

19.30 – PILLANGÓ BALLADA

A Pillangó ballada az átalakulás, a kilépés, a változás nehézségének költői képeit sorolja. Egy személyes történet végét, a folyamatos változást, az elmúlást ragadja meg képeiben. A játék a ballada műfaját idézi szerkezetében is: refrének, ismétlődések, vissza-visszatérő motívumok, elvarratlan szálak díszítik, szövik át. Ki nem mondott gondolatok, el nem mozgott gesztusok fojtogató hiányát érzékelteti alkotója.  

Táncolja: Nagy Csilla

Jelmezterv: Nagy Viktória

Fényterv: Szirtes Attila

Koreográfia: Pataky Klári

 

ÉN HAIKU

"A haiku megfigyelés, látás, hallás. Megidézik azt is, amit szavakban nem lehet kifejezni. Annak a művészete, ami nincs."

A darab a haikukra jellemző "éppen akkor, éppen úgy, éppen ott" pillanat megragadására törekszik, ötvözve a táncot és a vizualitást.

Táncolja: Maday Tímea Kinga

Video: Massih Parsaei

Dramaturg: Sirokay Bori

Koreográfia: Pataky Klári

 

Január 31. (péntek)

 

18.00 – Lépni sem, nézni sem.. (filmvetítés)

Táncolják: Domokos Flóra, Szabó Csongor

Fényterv: Vajda Máté

Koreográfia: Pataky Klári

Bemutató: 2003. Merlin Színház

A katona története (filmvetítés)

Igor Sztravinszki azonos című zeneművének szvit változatára készült koreográfia. Mese a katonáról, akit megkísértett az ördög.

Táncolják: Kántor Katalin, Szabó Csongor, Szász Dániel, Jaross Viktória, Nagy Csilla, Hámor József

Jelmezterv: Nagy Viktória,

Fényterv: Vajda Máté

Koreográfia: Pataky Klári

Bemutató: 2003. Merlin Színház

 

19.30 – MIT TUDJÁTOK TI

A koreográfia egy hatalmas interjú: az életről, a vágyakról, az álmokról, az emlékekről. A darab szlogenje: "akarsz róla beszélni?" – végigkíséri az egész estet., miközben az elmúlás, a felejtés, az emlékezés témakörét kutatja, amelyhez Karády Katalin nosztalgikus dalai teremtenek zenei hátteret

Táncolják: Dányi Viktória, Drávucz Petra, Hargitai Mariann, Kántor Katalin, Maday Tímea Kinga, Gergye Krisztián

Jelmezterv: Szeibert Katalin

Video: Massih Parsaei

Fényterv: Payer Ferenc

Koreográfia: Pataky Klári

http://www.youtube.com/watch?v=QQ4T1eEUrcg

 

Február 1. (szombat)

 

18.00 -Hull az elsárgult…(filmvetítés)

Érzelmi zűrzavar az 1960-as és 70-es évek slágereire.

Táncolják: Domokos Flóra, Góbi Rita, Jaross Viktória, Nagy Csilla, Szabó Csongor, Szász Dániel

Fényterv: Vajda Máté

Koreográfia: Pataky Klári

Bemutató: 2004. Merlin Színház

 

19.30 – NAGYON JÓL VAGYOK, LSZI NE KERESS!

"Pataky Klári legújabb koreográfiájának szlenges, sms-es címe vallomásos, intim hangulatú produkció befogadására állítja rá a nézőt. A könnyed pillanatokkal csipkézett, amúgy pedig nagyon is drámai munka, alkotójának művészi érzékét a lélek sötét és napsütötte oldalaihoz már számos munkájában bizonyította. A térben egyetlen pad, újra és újra összekucorodó szereplőkkel: a fényváltások izgalmas játékával, kísérteties, pajkos suttogással-pusmogással kísért történetben ismerjük meg az öt – de érzékelhetően egyetlen – női karakter sorsát. A puritán szcenika még jobban kiemeli Pataky Klári koreográfiájának bársonyosan finom, most alig-alig villanni hagyott, (ön)ironikus humorát, s a kiválóan kidolgozott koreográfiai anyagot.

Mert a Nagyon jól vagyok, lszi ne keress mívesen kibontott, egyedi, és Pataky „legszebb hagyományait" felvonultató táncmű, melyben a legfőbb kifejező erő a mozdulatokban lakozik, akkor is, ha játékosainak színészi eszköztára is igazán figyelemre méltó. Pataky Klári táncosai közt találunk régi, kipróbált társat, s – az ő világában is – újdonászt, tapasztalt, és pályája elején álló táncost egyaránt. Az ötök játéka azonban egységesen jól kitalált és kidolgozott, kockázatos, ám remekül végigvitt. Személyes hangú válságtörténet ez, pergő jelenetekben fogalmazva. Túlélősdit látunk a keserűség, az őrület, a feltápászkodás, a továbblépés vágyának képeivel. Mikor vége, nem csupán a minőségnek örülünk – a játék beszippant ugyanis, megforgat a maga örvényében, s kitesz aztán a finoman a fövenyre."(Halász Tamás)

A koreográfia 2008-ban Lában Rudolf-díjban részesült.

Táncolják: Dányi Viktória, Kántor Katalin, Lendvay Zsóka, Maday Tímea Kinga, Tonhaizer Tünde.

Jelmezterv: Szeibert Katalin

Fényterv: Szirtes Attila

Koreográfia: Pataky Klári

 

Támogatók: NEFMI, NKA, Sín Kulturális Központ, Műhely Alapítvány

Jegyár egy előadásra: 2000 Ft, 2 napra: 1600 Ft/ előadás, 3 napra: 1400 Ft / előadás.

2014. január 30. – február 1.

Pataky Klári Társulat minifesztivál

Bethlen Téri Színház

1071 Budapest, Bethlen Gábor tér 3.

 

www.bethlenszinhaz.hu

www.facebook.com/bethlenszinhaz

www.klaripataky.com

www.facebook.com/pataky.tarsulat

 

Lantai József