Kelet-Közép-Európában elsőként Magyarországon rendeznek Nemzetközi Autism-Europe Kongresszust. Az Autisták Országos Szövetsége 2013. szeptember 25-28. között Budapesten rendezi a 10. Nemzetközi Autism-Europe Kongresszust, amely vízválasztó lehet az autizmussal érintett kelet-közép-európaiak életében.

 

Kelet-Közép-Európában elsőként Magyarországon rendeznek Nemzetközi Autism-Europe Kongresszust. Az Autisták Országos Szövetsége 2013. szeptember 25-28. között Budapesten rendezi a 10. Nemzetközi Autism-Europe Kongresszust, amely vízválasztó lehet az autizmussal érintett kelet-közép-európaiak életében.

 

Az autizmus – becslések szerint – a világon 67 millió, hazánkban pedig közel 100.000 embert érint. A háromévente megrendezett kongresszusnak a szakmai eszmecserén felül a társadalom figyelmének felkeltése is célja. A világ minden tájáról – 29 országból – érkező szakemberek bemutatják a legújabb fejlesztési eredményeket, vitatott témákat és a szakmai segítség tekintetében is irányt mutatnak.

 

A kongresszus fővédnöke Áder János köztársasági elnök. A rendezvényt ő királyi Fensége Marie, a dán hercegnő nyitja meg.  A magyar kormány és az Emberi Erőforrások Minisztériuma eddig is nagy figyelmet fordított az autizmussal élőkre, ezért ezt a kongresszust is támogatta 4 millió forinttal. Ennek is köszönhető, hogy összesen 150 magyar szakember vehet részt a programokon.

 

A kongresszus magyar szervezője az Autisták Országos Szövetsége. A szervezet már 25 éve küzd az autista emberek helyzetének javításáért, az autizmus megismertetéséért. Az érintett szülők által alapított szövetség mérföldkőnek tartja a nemzetközi kongresszus budapesti rendezését, a hazai kérdések nemzetközi környezetbe emelésének lehetőségét.

 

Kővári Edit, az AOSZ elnöke szerint az, hogy Budapesten lesz az egyik legmeghatározóbb nemzetközi szakmai esemény, az egyrészt dicséri a hazai szakembergárda felkészültségét és tudását, hiszen komoly és hosszú munka van a pályázat elnyerése mögött. Másrészt soha vissza nem térő alkalmat jelent az autizmussal közvetetten foglalkozó pszichológusok, pszichiáterek, gyerekorvosok számára, hogy a világ szakmai elitjével folytassanak eszmecserét. Harmadrészt a rendezvény arra is lehetőséget ad, hogy felhívjuk a szélesebb társadalom figyelmét: az autizmussal kapcsolatban még napjainkban is komoly előítéletek és félreértések élnek a köztudatban.

 

Szeptember 25-én a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. és az AOSZ által szervezett nulladik napi rendezvényen négy külföldi szakember várja az érdeklődőket, így hamar lehetőség nyílik a nemzetközi kapcsolatteremtésre. A nulladik napi konferencia témái között szerepel például a korai fejlesztés, a viselkedészavarok és a táplálkozási problémák.

 

A részvétel előzetes regisztrációhoz kötött.

(http://fszk.hu/10-nemzetkozi-autism-europe-kongresszus/)

 

Szeptember elejéig több mint 1000 jelentkező, összesen 71 országból mutatott érdeklődést a kongresszus iránt. Jelentkeztek Kínától Japánon és az Egyesült Államokon át egészen Ausztráliáig, sőt Venezuelából és Kamerunból is. Soha ennyi országból nem érkeztek még résztvevők a kongresszusokra.

 

2013. szeptember 25-28.

10. Nemzetközi Autism-Europe Kongresszus

Budapest

 

http://www.autismcongress2013.eu

http://fszk.hu/szervezet/programirodak/nyolc-pont/a-workshop-programja/

http://aosz.hu/

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük