Megkezdte működését a Minerva Tőkealap-kezelő Zrt., amely elindította Magyarország legnagyobb magántőke alapját. A 31 milliárd forintos jegyzett tőkéjű Metis Magántőke Alap elsősorban ipari, élelmiszeripari, mezőgazdasági, valamint pénzügyi és fizetésforgalmi szolgáltató vállalatokba kíván befektetni hazánkban és a régióban. Az Alap a későbbiekben határozottan épít az üzletrészek Budapesti Értéktőzsdén keresztül történő értékesítésének lehetőségére.

 

Megkezdte működését a Minerva Tőkealap-kezelő Zrt., amely elindította Magyarország legnagyobb magántőke alapját. A 31 milliárd forintos jegyzett tőkéjű Metis Magántőke Alap elsősorban ipari, élelmiszeripari, mezőgazdasági, valamint pénzügyi és fizetésforgalmi szolgáltató vállalatokba kíván befektetni hazánkban és a régióban. Az Alap a későbbiekben határozottan épít az üzletrészek Budapesti Értéktőzsdén keresztül történő értékesítésének lehetőségére.

 

31 milliárd forintos jegyzett tőkével elindította Magyarország legnagyobb magántőke alapját a Minerva Tőkealap-kezelő Zrt. A Metis Magántőke Alap célja, hogy az uniós átlagot várhatóan meghaladó magyar és közép-európai növekedési potenciált kiaknázva forrást jutasson vállalatoknak, és hosszú távon átlagon felüli megtérülést biztosítson befektetői számára. A Metis Alap a Magyarországon és az Európai Unióban húzóágazatoknak tekinthető iparágakra helyezi a hangsúlyt, valamint azokra a területekre koncentrál, ahol a meglévő piaci igényekre még nem születtek üzleti megoldások. Az alapkezelő elsősorban a már érettebb szakaszban lévő vállalatokban kíván tulajdonrészt szerezni, de nem zárja ki az ígéretes startup cégekbe történő részesedésvásárlást sem. A 10 éves futamidejű alap befektetései során kiemelten kezeli az ipari, élelmiszeripari és mezőgazdasági termelő, valamint pénzügyi és fizetésforgalmi szolgáltató (fintech) vállalatokat. Az alapkezelő a Metis-be kerülő várhatóan 10-20 vállalatnak juttatott tőke mellett azok stratégiai irányításában is szakmai segítséget nyújt, és a későbbiekben határozottan épít részesedésének a Budapesti Értéktőzsdén keresztül történő értékesítésének lehetőségére.

A Minerva azért indította útjára a Metis-t, mivel növekvő piaci igényt látott a Magyarországon még kevésbé alkalmazott magántőke alap (private equity fund) jellegű befektetésekre mind befektetői, mind vállalati finanszírozási oldalról. Hazánkban eddig elsősorban a kockázati tőke alapok terjedtek el, melyek főként új, induló vállalkozásokra (start up) koncentrálnak. A Metis Magántőke Alap elsősorban az érettebb szakaszban lévő vállalatokba kíván befektetni. A Minerva által kezelt Metis nem csak jellege, de a kezelt vagyon mérete miatt is kiemelkedő a magyar piacon. Jaksa János, az alapkezelő vezérigazgatója szerint a most indult Metis kiugróan nagy mérete a hazánkban még újszerű modell mellett annak is köszönhető, hogy a befektetők a rekordalacsony kamatkörnyezetben folyamatosan keresik azokat a befektetési formákat, melyekkel a piaci átlagot meghaladó hozamra tehetnek szert. Az MNB engedélyével működő zártkörű Metis alapba az alap futamideje alatt magyar szakmai befektetők helyezik el a 31 milliárd forintos jegyzett tőkét, fejenként minimum 100 ezer euró összegben.

Jaksa János szerint hazánkban még nemcsak a befektetők, hanem a vállalatok számára is újszerű irányt képvisel a magántőke alapok világa. A magyar vállalkozások eddig ugyanis lényegében nem fordulhattak hazai magántőke alapokhoz, ha tőkehelyzetük erősítése, új fejlesztéseik finanszírozása céljából forrást szerettek volna bevonni, vagy a tulajdonosok kedvező feltételek mellett szerették volna csökkenteni részesedésüket cégükben.

A Metis-t kezelő Minerva Tőkealap-kezelő Zrt. vezérigazgatója Jaksa János húszéves kereskedelmi banki vezetői tapasztalattal rendelkezik. 1995-től dolgozott a Raiffeisen Bank Zrt-nél különböző vezetői pozíciókban, 2009-2015 között a bank vállalati üzletágát és vállalati értékesítési területét vezette.

 

A Minerva Tőkealap-kezelő Zrt. célja, hogy az uniós átlagot várhatóan meghaladó magyarországi és közép-európai régiós gazdasági növekedési potenciált kiaknázva az általa kezelt alapokon keresztül pénzügyi forrást jutasson vállalatoknak, és hosszú távon biztosítson átlagon felüli megtérülést befektetői számára. A tőkejuttatás mellett az Alapkezelő a portfoliójában lévő vállalatok számára szakmai támogatást is nyújt. A Minerva kezeli Magyarország legnagyobb, 31 milliárd forintos jegyzett tőkéjű magántőke alapját, a Metis Magántőke Alapot.

www.minervazrt.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük