2022.05.24.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

11 érv, amely az arany mellett szól 2012-ben is

6 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/56737"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/ar_1.thumbnail.jpg" border="0" width="95" height="100" /></a></span>Sorozatban 11. éve emelkedik az arany árfolyama, és egyelőre nem utal semmilyen jel arra, hogy ez a hosszútávú emelkedő trend hamarosan megszakadna. Íme 11 ok, amely a folytatódó bikapiac mellett szólhat a 12. évben is - tájékoztat a <a href="http://www.aranypiac.hu/">www.aranypiac.hu</a> .</p> <p> 

Sorozatban 11. éve emelkedik az arany árfolyama, és egyelőre nem utal semmilyen jel arra, hogy ez a hosszútávú emelkedő trend hamarosan megszakadna. Íme 11 ok, amely a folytatódó bikapiac mellett szólhat a 12. évben is – tájékoztat a www.aranypiac.hu .

 

Sorozatban 11. éve emelkedik az arany árfolyama, és egyelőre nem utal semmilyen jel arra, hogy ez a hosszútávú emelkedő trend hamarosan megszakadna. Íme 11 ok, amely a folytatódó bikapiac mellett szólhat a 12. évben is – tájékoztat a www.aranypiac.hu .

 

1. Negatív reálkamatok

Nem csak az Egyesült Államokban, de az eurózónában is rekordalacsony szintekre mérséklődtek idén az alapkamatok. Amerikában 0-0,25% a jegybanki kamat, míg a pénzromlás mértéke a hivatalos inflációs cél felett mozog, jelenleg 3,4%. Az euróövezet meghatározó kamatrátája 1%-ra csökkent legutóbb, az infláció pedig 3%-os. Márpedig egy alacsony vagy akár negatív reálkamatnál nincs is ideálisabb környezet az arany számára.

 

2. Optimista hangulat

Az utóbbi hetekben látott korrekció az arany árfolyamában kisöpörte a spekulatív tőkék java részét a piacról, és lehűtötte a túlhevülő kedélyeket. Ezzel bázisa épült egy újabb erőteljes emelkedésnek, pozitívba fordult a „szentiment". Egy hosszú időn keresztül tartó, trendszerűen emelkedő bika piacon az újabb nagy emelkedés mindig egy magasabb pontról indul, mint az azt megelőző korrekciót követően.

 

3. Technikai elemzés

A rövid- és középtávú kilátások beárnyékolódása ellenére az arany hosszútávú emelkedő trendje töretlen. Visszatérő korrekciók teljesen természetes velejárói egy egészséges bika piacnak. Az árfolyam időnkénti beszakadása a 11 éve folyamatosan emelkedő átfogó összképet tekintve pedig alig nyom a latban.

 

4. Fizikai kereslet

A „papír"-arany termékek (certifikátok, opciók, származtatott termékek) kereskedése újra meg újra képes lehet arra, hogy az arany árát rövidtávon az egyik vagy másik irányba kilendítse. Hosszútávon azonban nyilvánvalóan a fizikai arany iránti kereslet és kínálat határozza meg a nemesfém árfolyamát. A gazdasági és a monetáris politika által meghatározott környezet (világméretű adósságválság, irányíthatatlanná váló adósságspirál, pénzromlás) továbbra is az arany felé fogja terelni az intézményi és a magánbefektetőket egyaránt.

 

5. Jegybanki aranyvásárlások

A globális adósságprobléma megoldása még várat magára. Ehhez közvetlenül kapcsolódik egy folyamatos és egyre növekvő bizalmatlanság a papírpénzekkel szemben. Ezért a világ jegybankjai, különösen a feltörekvő országok központi pénzintézetei, venni fogják az aranyat a pénzpiaci zavarok elleni védekezésük részeként, így a nettó jegybanki kereslet továbbra is pozitív maradhat. Az arany a kormányzatok számára értékőrző és vésztartalék szerepet tölt be, de egy megreformált pénzügyi világrendet is megalapozhat. Emiatt a jegybanki aranyeladások kora egy jó időre a végéhez ért, sőt kétség esetén még további vásárlások is várhatóak a központi bankok részéről.

 

6. Intézményi kereslet

Az állami és magánnyugdíjalapok, a biztosítótársaságok és a nagy vagyonkezelők money menedzserei is szembesülnek mostanában azzal a kérdéssel, hogy mennyire biztonságos az ügyfeleik pénzét állampapírokban vagy egyéb pénzügyi termékekben tartani. A 2008-as tőzsdekrach még élénken él a hazai magánnyugdíjpénztári tagok emlékezetében, amikor is a pénztárak -20%-os nettó átlaghozamot teljesítettek. De abban az évben a globális pénzügyi válság miatt a világ számos más pontján is alaposan negatívba fordultak a nyugdíjpénztári hozamok. A rossz teljesítmények nem csak a részvényeknél bekövetkezett árfolyamcsökkenésből fakadtak, hanem a „biztonságosnak" tekintett állampapírok értékvesztéséből is, amelyek közel 60%-át képviselték a hazai pénztári befektetéseknek. A most ismét küszöbön álló recesszió és a kötvénypiaci válság hatására csak idő kérdése, hogy a vagyonkezelők jobban az arany felé nyissanak.

 

7. Az arany kínálati oldala

Az aranyár esetleges csökkenésének természetes korlátja van. Ahogy esik az árfolyam, úgy szorulnak ki a drágábban termelő bányavállalatok a piacról. Elsőként a kisméretű és az elavult technológiákkal termelő bányák kénytelenek leállni, de befulladnak azok a projektcégek is, amelyek a hitelszűke miatt nem tudják finanszírozni a feltárásaikat. Egy stabil kereslet mellett beszűkülő kínálat, előbb vagy utóbb ismét emelkedésbe fordítja a csökkenő árakat.

 

8. Monetáris politika

Azok az országok, amelyek nemrég még bankrendszereik megmentetésén szorgoskodtak, most már saját magukat és egymást kell kihúzniuk az adósságcsávából. Az eddigi próbálkozások nem hogy nem hoztak maradandó sikert, de még csak növelték is az adóssághegyeket. A válságból való kilábalás kapcsán nem látni alternatíváját egy a pénzmennyiség drasztikus növelésével járó extrém laza monetáris politikának, és a jegybankok állandósuló kötvényvásárlásai révén finanszírozott államháztartásnak. A hitelpénzrendszert a kollapsz fenyegeti, és félő, hogy 2012-ben csak még közelebb kerülünk a rendszer összeomlásához.

 

9. Infláció

Az adósságok elinflálása a legkisebb ellenállással járó megoldás. A kormányzatok a jegybankokkal karöltve ebbe az irányba fognak haladni. Egy újabb deflációs időszak leplezheti ugyan még egy ideig az inflációs veszélyt, de ez csak ahhoz vezet, hogy a pénzromlás annál fenyegetőbben jelentkezik majd. Egy gazdasági depresszió ugyanis a termelés visszaesését eredményezi, ami viszont ahhoz vezet, hogy a hatalmasra duzzasztott pénzmennyiség egy lecsökkent árukínálattal fog majd szembetalálkozni. Ennek az eredménye pedig nem lehet más, mint az infláció megugrása, és az arany iránti befektetői kereslet növekedése.

 

10. Geopolitika

Az amerikai katonák a napokban vonultak ki végleg Irakból, a közel-keleti konfliktusnak azonban ezzel még koránt sincs vége. Irán és Szíria lehetnek a szűnni nem akaró válságövezet következő hadszínterei. Az USA politikai vezetése amúgy is hajlamos volt mindig arra, hogy a saját problémáiról való elterelésként ellenségképet keressen magának. Egy háborús konfliktus a „terrorizmus fenyegetése" vagy a „tömegpusztító fegyverek" ellen jól jöhet továbbá még a meglóduló infláció megindoklásához, de a hadiipar révén a gazdaság élénkítéséhez is. A geopolitikai bizonytalanságokkal megfertőzött piacok azonban szokás szerint az aranyár emelkedésével reagálnak.

 

11. Kína és az arany

Kínában a helyzet ellentmondásos. A kínai ingatlanlufi esetleges kidurranása hasonló végzetes hatással lehet a világgazdaságra, mint az amerikai jelzálogpiaci válság kirobbanása volt 2008-ban. A világ legnépesebb országa mindettől függetlenül hatalmas keresleti tényező. Legyen szó állami intézmények aranyvásárlásáról az ország devizatartalékainak diverzifikációjára, vagy az egyre inkább jómódú lakosság aranyéhségéről, amelyet az állam is támogat. 2012 nyarán megkezdi működését a korábban már beharangozott új óriási kerekedési helyszín, a Pán-Ázsiai Aranytőzsde (Pan Asian Gold Exchange) a dél-kínai Jünnan tartományban. Ázsia befolyása az arany piacára 2012-ben tehát még tovább fokozódhat.

 

© www.aranypiac.hu  – Magyar Aranypiac Kft.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.