A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat felkérésére informatikai vállalatok és civil szervezetek fogtak össze, hogy a Biztonságosabb Internet Nap alkalmából felhívják a figyelmet a biztonságosabb internetezés fontosságára és alapvető szabályaira.

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat felkérésére informatikai vállalatok és civil szervezetek fogtak össze, hogy a Biztonságosabb Internet Nap alkalmából felhívják a figyelmet a biztonságosabb internetezés fontosságára és alapvető szabályaira.

A Biztonságosabb Internet Napot (Safer Internet Day – SID) az Európai Unió Safer Internet Program akciótervének keretein belül ma már a világ több mint 100 országában – köztük az Európai Unió mind a 27 tagállamában – minden év februárjánakmásodik keddjén, ugyanazon a napon rendezik meg.

A SID része annak a globális kampánynak, amelynek célja, hogy az online technológiák és mobil eszközök felelős és biztonságosabb használatára ösztönözzön. Ezen a napon a szakemberek világszerte felhívják a figyelmet az internet lehetséges veszélyeire, így a zaklatásra, a gyermekpornográfiára és egyéb illegális és káros tartalmakra, ugyanakkor tájékoztatják a gyermekeket, szülőket, pedagógusokat és döntéshozókat a problémákról és azok lehetséges kezeléséről.

Az utóbbi években a „biztonságosabb" helyett a „jobb" internet létrehozására került a hangsúly. Ezért idén a SID közös felelősségünkre fókuszál: mindannyiunk dolga, hogy az internetet egy jobb hellyé tegyük egymás számára. Ezért is lett újra 2015-ben a SID szlogenje: „A jobb internet közös ügyünk!"

 

A Safer Internet Day (SID) – Biztonságosabb Internet Nap hazai programjai:

 

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ), az Európai Unió Safer Internet Programjának (SIP) hazai konzorciumvezetője a HP Magyarország támogatásával kerekasztal-beszélgetést szervezett erre a napra, amelyen az információipar képviselői, döntéshozók, pedagógusok, a sajtó, illetve a téma iránt érdeklődők vettek részt. A rendezők hazai intézményeket, játékszakértőket, gyermekvédelmi szakembereket, webes biztonsági szakembereket, úgynevezett stakeholdereket (távközlők, internetszolgáltatók, non-profit szövetségek, multinacionális cégek képviselői, tanárok stb.) is meghívtak az eseményre.

A SID budapesti sajtótájékoztatóján Gonda Gábor,a HP Magyarország Kft. vezérigazgatója, a  Gyermekmentő Szolgálat tagjaköszöntötte a résztvevőket, és elmondta, hogy Magyarország Nemzeti Kiberbiztonsági Stratégiája nevesítve tartalmazza az online gyermekvédelem elősegítését és a társadalom informatikai biztonságtudatosságának ügyét. Mint társadalmi felelősséggel bíró nagyvállalat, a HP Magyarországon is segíti az állami és a civil szervezetek munkáját a biztonságosabb és jobb internet megteremtésében.

Az eseményen részt vett Dr. Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke, aki előadásában kiemelte, hogy a szakembereknek abban van nagy felelőssége, hogy a veszélyekre és megelőzésük lehetséges módjaira felhívják a nethasználók figyelmét, de ha a felhasználó bajba kerül, akkor is ott kell lenni, megadni a maximális segítséget. A szakembereknek arra is készen kell állniuk, hogy tapasztalataikat összegezni tudják, felismerjék a negatív tendenciákat, és azokra minél hamarabb megoldásokat találjanak a jogalkotók segítségével. A NAIH ezen szempontokat kiemelten kezeli, ezért is folytatja a „Kulcs a net világához" című hosszú távú projektjét, és kapcsolódik be szívesen más hasonló kezdeményezésekbe is.

Ormosi Viktor, a HP kereskedelmi igazgatójaszerint különösen fontos, hogy az oktatási intézményekben megvalósuljon a gyermekek védelme az internethasználat során. Javaslatuk egy olyan rendszer kialakítása, amellyel számos, gyermekeket érintő hasznos szolgáltatás zavartalanul üzemeltethető, miközben a rendszer ellehetetleníti a nem rendeltetésszerű használatot. A HP magas fokú intelligenciával rendelkező hálózati és biztonsági technológiái (Például: SDN – Software DefinedNetworking) ezekre a problémákra nyújtanak megoldást, ezáltal központosított gyermekvédelmi rendszer kiépítését teszik lehetővé.

Schubauer Krisztina, a Microsoft Magyarország vállalati felelősségvállalási tevékenységéért felelős munkatársa kiemelte, hogy a vállalat hisz abban, hogy minden fiatal számára egyenlő esélyekkel kell biztosítani azokat az informatikai ismereteket és eszközöket, amelyek hozzásegítik őket a folyamatos fejlődéshez. A Microsoft a YouthSpark kezdeményezésével több mint 50 ingyenes programot kínál a fiataloknak a digitális írástudás alapjainak elsajátításától egészen a haladó informatikai ismeretekig. Egyik ilyen a Webvelem program, melynek középpontjában  a „felelős digitális polgár" szemlélet népszerűsítése áll, beleértve az internet veszélyeinek bemutatását, az online etikettet és felelős viselkedést.

A nap folyamán „A kormányzati és civil hálózatbiztonság összefüggése"címmel kerekasztal- beszélgetésre is sor került, melyen dr. Krasznay Csaba (BalaBit), Szekeres Balázs (NISZ Zrt.), Harold Teasdale (Quadron), Antal Lajos (Deloitte), Győri Gábor (Microsoft), Szongoth Richárd (KR Nemzeti Nyomozóiroda), valamint Ormosi Viktor (HP) vett részt.

 

A kerekasztal-beszélgetésen a résztvevők az alábbi témaköröket érintették: Milyen összefüggés van a civil és a kormányzati hálózatok között, miért jelent veszélyt a „civil" hálózat a kormányzati hálózatokra?  Milyen valós veszélyt jelentenek a „kormányzati" hálózatok a civil hálózat résztvevőire? Szükséges-e beavatkozni a civil hálózatok „magánéletébe", kell-e az internetet állami oldalról szabályozni? Mi a célravezetőbb: műszaki megoldásokat alkalmazni, vagy a tudatosságot növelni? Biztonságban vannak-e a magyar kormányzati hálózatok, és biztonságban vannak-e a magyar internetezők?

 

Dr. Krasznay Csaba, a BalaBit termékmenedzsere elmondta, hogy cége számára kiemelten fontos az olyan kezdeményezések támogatása, melyekből a fiatalok megismerhetik az informatika hasznosságát és a technológiában rejlő kockázatokat. Ezért döntöttek úgy, hogy az idei évtől támogatják munkatársaik részvételét a Safer Internet Program önkéntes oktatói programjában.

2015-ben a szervezők két pályázatot is kiírtak a Biztonságosabb Internet Nap alkalmából

Avideópályázatraidén először jelentkezhettek a magukban tehetséget érző fiatalok háromperces kisfilmekkelanimáció, rövidfilm vagy riportfilm műfajban. A kisfilmek megadott tematikája az internetbiztonság és az internetben rejlő lehetőségek bemutatása volt. A pályázatra 44 pályamű érkezett be, amelyek közül az5 fős szakmai zsűri választotta ki a nyertes munkákat.

A zsűri tagjai:

Horváth Vanda, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat sajtófőnöke

Auth Zsófia, pszichológus

Krasznay Csaba, a Nemzeti Közszsolgálati Egyetem tanára, egyetemi adjunktus

Dzvonyár Anna, a HP oktatásiüzletágánakvezetője

Schubauer Krisztina, a Microsoft Magyarország vállalati felelősségvállalási tevékenységéért felelős munkatársa

A zsűri döntése alapján 2015-ben az alábbi pályaművek részesültek díjazásban:

Általános iskola kategóriában:

A díjakat Dr. Péterfalvi Attila, a NAIH elnöke  és Starcsevics Gábor (a UPC Magyarország senior termékmenedzsere)adta át. Az elérhető maximális pontszám: 60 pont.

1.      PrettyGirls (Illés Kata, Schweitzer Laura-Kozármislenyi Janikovszky Éva Ált. Isk.), 49 pont

2.      Anonim (Balázs Lőrinc, Pados Barnabás-Szombathely, Paragvári Utcai Általános Iskola), 44 pont

3.      Selfie királynők (Takács Vivien, Forray Kata-Kozármislenyi Janikovszky Éva Ált. Isk.), 43 pont

Középiskolai és felsőoktatási kategóriában:

A díjakat Dr. Péterfalvi Attila, a NAIH elnöke és Schubauer Krisztina adta át.

A díjazottak egy-egy Nokia Lumia telefont és vállalatlátogatási lehetőséget kaptak a Microsoft Magyarországi Oktatóközpontjában. Az általános iskolások mindemellett a UPC által felajánlott ajándékcsomagban is részesültek.

1. Szendi produktum (Szendi Mátyás-Miskolci Andrássy Gyula Szakközépiskola), 54 pont

2. Trip&Tech (Tóth Bendegúz Áron, Peterdi János-BME, ELTE ÁJK), 47 pont

3. Török Dániel (Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola és Kollégium), 46 pont

A zsűri döntését szakmai és filmes szempontokra alapozta (tartalom, technikai megoldások, kreativitás, tudatosság megjelenítése, tájékozottság növelése, pozitív alternatívák hangsúlyozása stb.), emellett figyelembe vette, hogy a pályamunka egyéni vagy csoportos alkotás-e, és hogy mennyi munkát fektettek az alkotók az elkészítésébe.

a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat idén aleginkább és legkevésbé felhasználóbarát weboldalakat is díjazta.A pályázat célja, hogy felhívja a figyelmet a felhasználóbarát online tartalmak fontosságára, és ösztönözze a hazai üzemeltetőket, tervezőket és fejlesztőket a minél praktikusabb honlapok előállítására.

A versenybe csaknem száz,jelentős átfedést mutató javaslatot neveztek, atíz legtöbb szavazatot kapott weboldal közül a zsűri az alábbi három legjobb honlapot díjazta (az elérhető maximális pontszám 65 volt):

·               https://emagyarorszag.hu/ 55 pont
·               http://palyazat.gov.hu/ 52 pont
·               http://www.bud.hu/ 51 pont
 
A leginkább felhasználóbarát hazai weboldal díjait Dr. Péterfalvi Attila, 
a NAIH elnökeadta át a díjazottaknak.
 
A nem felhasználóbarát hazai weboldalak kategóriájában a következő 
három weboldalt értékelte a zsűria legkevésbé felhasználóbarátként 
(ABC sorrendben):

·               http://hirek.oldal.info/
·               https://neptun.hu/
·               http://salsa.hu/

 

A zsűri a sorrend felállításakor többek között a következő szempontokat vette figyelembe: kezdőoldal átlátható és figyelemfelkeltő-e; navigáció egyszerű-e; minden böngészővel megnyitható-e az oldal; amennyiben van regisztráció az oldalon, az egyszerű és adatvédelmi szempontból biztonságos-e. További plusz pontot jelentett a harmonikus designés az akadálymentesített verzió elérhetősége, illetve az oldal naprakészsége.

A Biztonságosabb Internet Napot a kezdetek óta támogató UPC elkötelezett a tudatos és biztonságos internetezés, és különösen a gyermekek védelme iránt. Záprel Zsolt, a UPC Magyarország Kft. marketing és tartalomszolgáltatási igazgatója elmondta: hisznek benne, hogy a gyermekek akkor fognak tudni igazán élni a digitális világ által biztosított határtalan lehetőségekkel, ha lelki sérülésektől mentesen, tudatos tapasztalatszerzéssel fedezhetik fel az internetezést. A UPC számos olyan segédeszközt biztosít a gyerekeknek és a szülőknek, amelyekkel még biztonságosabban és tudatosabban igazodhatnak el az internet és a média világában: a UPC honlapján elérhető szűrőszoftvert, Tudástárat és online biztonsági tippeket, de nagyon büszkék a UPC támogatásával 2014-ben elindult www.otthonaneten.hu weboldalra is.

A Safer Internet Program Konzorciumtagjai és eredményei:

A „Safer Internet Program" (Biztonságosabb Internet Program) az Európai Unió által közvetített értékrenddel összhangban az internet és az új online technológiák használatának biztonságosabbá tételét szolgálja, különösen a gyermekek számára, illetve a jogellenes, valamint a káros tartalom elleni küzdelem hatékonyságát is biztosítja. A magyarországi konzorcium a gyermekek, szülők, tanárok és a döntéshozók felvilágosítását tűzte ki célul.

Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat: konzorciumvezető, tudatosságnövelő központ;Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány: internet helpline, segélyvonal és online tanácsadás gyerekeknek;NISZNemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt.: a káros, illegális és jogsértő tartalmak bejelentésére szolgáló BiztonságosinternetHotline üzemeltetője.

 

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat a gyermekek, szülők, tanárok és a döntéshozók felvilágosítását, a program népszerűsítését tűzte ki célul.Konferenciák, rendezvények, kampányok során tudatosítja a világháló veszélyeit, és elkerülésük hatékony és egyszerű eszközeit mutatja be. Szakemberei, trénerei ingyenes előadásokat, foglalkozásokat tartanak diákok, tanárok, szülők, szociális munkások számára a biztonságos internet- és mobilhasználatról. 2012 óta 1507 alkalommal tartottak előadást oktatóink, összesen 1116 órában. 33600 gyereknek, 2082 szülőnek, 2139 tanárnak és 1369 érdeklődőnek az ország minden részén.

A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítványműködteti a 116 111 Lelkisegély-vonalat gyerekeknek és fiataloknak. A gyerekek negatív online élményei egyre hangsúlyosabban jelennek meg a segélyvonal hívásai között, ezért közös problémamegoldást és érzelmi támogatás kínálnak minden gyereknek és fiatalnak, aki elbizonytalanodott a világháló útvesztőiben vagy rossz élményeket szerzett internetezés közben. Tavaly közel 600 internettel kapcsolatos hívásuk volt,legjellemzőbb témák az online ismerkedés (közel200) és a cyberbullyingvoltak (több mint 100).

ANISZ Nemzeti Infokommunikációs Zrt. működteti aBiztonságosinternetHotline-t.  A szolgáltató tavaly több mint 1600 bejelentést kezelt, ezekközel harmada ténylegesen tiltott felnőtt tartalom volt, ebből 50 eset volt magyar vonatkozású. Az összes kifogásolt és kivizsgált tartalmat a rendőrség és a tartalomszolgáltatók közreműködésével sikeresen eltávolították. A tiltott felnőtt tartalmak eltávolításán kívül a BiztonságosinternetHotline nagy hangsúlyt fektet a bejelentők objektív tájékoztatására a különböző jogi lehetőségekkel kapcsolatban, illetve segítséget nyújt olyan esetekben, ahol nemzetközi kapcsolatrendszerén keresztül jelentősen le tudja rövidíteni a káros tartalmak eltávolításának idejét.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük