2024.március.29. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Egy világhírű kutya

2 perc olvasás
hanglemez
hanglemez 1
egy világhírű kutya

Harminchét évig voltunk kutyás család, Döme cocker spaniel, Kisdöme beagle és Dömi törpe schnauzer szerető gazdái. Soha nem bántuk meg, hogy a nagyobb utazásokat mellőztük, többet jelentettek kis állataink, akik feltétel nélkül szerettek bennünket. Igaz, mi is őket. Érdeklődésem megmaradt minden kutyás történet iránt. Ezért is néztem utána a „His Master’s Voice” emblémájának, amikor kezembe került egy régi bakelitlemez.

A hanglemezgyár logója egy telitalálat, elterjedt az egész világon. A kutyus a tölcséres gramofon előtt hallgatja a gazdája hangját. Fejét jellegztesen félre fordítja mint minden kutya, aki figyeli a gazdáját. (Eszerint a gazdi énekes?)

Ha figyelmesebben megnézzük a képet, rájövünk, hogy nem fotó, hanem festmény. Némi utánajárással sikerült kiderítenem, hogy Francis Barraud angol festő műve, 1899-ben készült. A kutyust Nippnek hívták, egy úgynevezett Jack Russell Terrier, talán Barraud volt a gazda, vagy egy rokona, szomszédja, ismerőse. Ez a fajta eredetileg Ausztráliából származik, vadászkutya, rókavadászok kísérője.

A festmény valahogy eljutott William Owenhez, a londoni Gramophone Company tulajdonosához. A logó először a cég 1899-ben kiadott katalógusának címlapján szerepelt. Néhány évvel később az Egyesült Államok nagy lemezkiadó cége, a Victor Talking Machine Company megvette a logót, hogy gramofonjain és lemezein használhassa a His Master’s Voice felirattal együtt, amely azóta szállóigévé vált.

A többi már történelem, a His Master’s Voice logókat világszerte ismerik, kezdetben gramofonok, később rádiók és más híradástechnikai eszközök márkajelzéseként. Az EMI magyar hanglemez cég díjat is alapított ezzel a motívummal, a 100.000 példánynál magasabb számban értékesített lemezek előadóit díjazták. Megjegyzem az EMI nem a legszerencsésebb névválasztás, az elektronikában Electro Magnetic Interference, az elektromágneses zavaró hatás mozaikszava.

*

Budapest-New York levélváltás. * Hi Peter, a His Master’s Voice kutyáját Nippnek hívták, sz angol-magyar nagyszótárban nem találtam ilyen szót. Hogy hangzana ez magyarul? Robert. * Hi Robert, a nipper jelentése csipesz, nipp szó nincs, nekem a szorítgatás, szuttyongatás jut eszembe róla. Ha az én a kutyám lenne, Szutyinak hívnám. Peter.

 

 

 

 

 

 

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.