Szigorú energetikai és tervezési követelmények mellett nyerhetnek 100 milliós támogatást a mezőgazdasági vállalkozások csarnoképítésre.

 

Szigorú energetikai és tervezési követelmények mellett nyerhetnek 100 milliós támogatást a mezőgazdasági vállalkozások csarnoképítésre.

 

Összesen 19,68 milliárd forintos keretösszeggel indult el augusztusban a Kisméretű terménytároló, -szárító és -tisztító építése, korszerűsítése című pályázat. A kiírás keretében maximum 50 százalékos támogatási intenzitás mellett juthatnak akár 100 millió forintos vissza nem térítendő támogatáshoz a mezőgazdasági vállalkozások. A kötelező létszámtartásra és üzleti eredményre vonatkozó feltételek mellett a szárítóknál ugyanakkor figyelemmel kell lenni az Építési normagyűjtemény és az energetikai előírások követelményeire is. A terménytárolóknál pedig az innovatív, visszacsöpögés-gátló berendezések lehetnek kulcsfontosságúak – hívják fel a figyelmet a Lindab Kft. szakértői.

Augusztus 5-ével nyílt meg a Széchenyi 2020 keretében és az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap finanszírozásában a „Kisméretű terménytároló, -szárító és -tisztító építése, korszerűsítése" című pályázat. A kiírás célja a magyar mezőgazdaság versenyképességének javítása a terménytárolók műszaki színvonalának fejlesztésével. A kiírás mintegy 19,68 milliárd forintos támogatási keretet kínál a hazai mezőgazdasági vállalkozók számára, amelyből a közép-magyarországi régióban 40, azon kívül pedig 50 százalékos támogatási intenzitás mellett legfeljebb 100 millió forint vissza nem térítendő támogatáshoz juthatnak a jelentkezők.

A fenti támogatás megszerzéséhez ugyanakkor szigorú követelményrendszernek kell megfelelniük a pályázóknak. Egyfelől teljesíteniük kell az Építési Normagyűjteményben (ÉNGY) foglalt kritériumokat, vagyis a pályázóknak az építési projekteknél nem listaárakat, hanem valós költségterveket kell benyújtaniuk kérelmeikhez.

„A kiírás értelmében a pályázóknak előzetesen elkészített, pontos költségtervezettel ellátott tervdokumentációt kell beadniuk az ÉNGY értelmében. Ez egyfelől komoly ráfordítást jelent a számukra, másfelől azonban biztosíték is, hiszen a leendő kivitelezőtől bekért árajánlat miatt jóval kisebb az esélye, hogy a valós költségek majd túlhaladják a tervezett büdzsét. Ez a fajta kiszámíthatóság komoly előnyt jelenthet, különösképpen a kisebb mezőgazdasági vállalkozásoknak"– emelte ki Sulyok András, a Lindab Kft. magyarországi vezetője.

Másfelől a hűtési, fűtési és szárító funkcióval rendelkező épületeknél a vonatkozó energetikai követelményeket is be kell tartaniuk a kedvezményezetteknek. A kisméretű terménytárolók, terménytisztítók és terményszárítók energiahatékonyságának javítását, illetve megújuló energia felhasználását célzó beruházásoknál ugyanis legalább 10 százalékos fajlagos energiahatékonyság-javulást kell elérni. Ezt a hatékonyságjavulást a projektet megelőzően, illetve az azután készített energiatanúsítványok összehasonlításával szükséges igazolni. A pályázónak tehát a tervdokumentációban energetikai számításokkal egyértelműen be kell mutatnia, hogy milyen energiahatékonyság-növekedés érhető el a fejlesztéssel. A tervet szakértővel szükséges ellenjegyeztetni.

Az energetikai elvárások mellett továbbá minden tárolónál kulcsfontosságú a visszacsöpögés meggátlása is. Ezen a téren a szakértő szerint azok az innovatív megoldások lehetnek a gazdák segítségére, amelyek a páramegkötésről és a szellőztetésről is képesek gondoskodni ezekben a tároló csarnokokban.

„A terményekből keletkező pára kicsapódhat a tároló tetőszerkezetére, ami aztán visszacsöpögve erősen károsítja a termény állagát. Ezt kivédendő a Lindab terménytárolóit egy speciális filcbevonattal látjuk el, amely 110 ml/m2 nedvességet képes megkötni, ennek kiszellőztetéséről pedig a csarnok gerincénél kell gondoskodni" – hangsúlyozta Sulyok András.

A szakértő hozzátette, a vállalkozások gyakran nem fordítanak kellő figyelmet az egyszerű tárolók szellőztetésére, amely a pára távozását lehetővé teszi, azonban távol tartja a madarakat és egyéb állatokat a raktártól. Éppen ezért külön jelentősége lehet azoknak a Lindab Kft. által forgalmazott perforált lemezeknek, amelyek a két funkciót együttesen képesek ellátni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük