2024.április.15. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

20 pályázat indul a jövõ hónapban ? június 29-ig várja a véleményeket az NFÜ

5 perc olvasás
<span class="inline left"><a href="/node/1420"></a><span class="inline left"><a href="/node/560"><img class="image thumbnail" src="/files/images/nemzetifejlesztesiugynokseg.thumbnail.jpg" border="0" alt="Nemzeti Fejlesztési Ügynökség" title="Nemzeti Fejlesztési Ügynökség" width="100" height="49" /></a></span></span><strong>A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség a mai napon társadalmi egyeztetésre bocsát 20, júliusban induló pályázati konstrukciót. Az uniós források felhasználását koordináló ügynökség elsõsorban olyan szervezetek és intézmények véleményére számít, amelyek hitelesen képviselik az adott szakterületet, társadalmi csoportot, vagy területi egységet.  </strong><p>

nemzeti fejlesztési ügynökségA Nemzeti Fejlesztési Ügynökség a mai napon társadalmi egyeztetésre bocsát 20, júliusban induló pályázati konstrukciót. Az uniós források felhasználását koordináló ügynökség elsõsorban olyan szervezetek és intézmények véleményére számít, amelyek hitelesen képviselik az adott szakterületet, társadalmi csoportot, vagy területi egységet. 

nemzeti fejlesztési ügynökségA Nemzeti Fejlesztési Ügynökség a mai napon társadalmi egyeztetésre bocsát 20, júliusban induló pályázati konstrukciót. Az uniós források felhasználását koordináló ügynökség elsõsorban olyan szervezetek és intézmények véleményére számít, amelyek hitelesen képviselik az adott szakterületet, társadalmi csoportot, vagy területi egységet. 

Az Ügynökség a pályázatok összefoglalóit honlapján is közzé teszi minden érdeklõdõ számára. Az ott megadott címen bárki javaslattal élhet, vagy véleményt mondhat. A július közepén meghirdetésre kerülõ pályázatok a gazdaságfejlesztést és a területi kiegyenlítõdést hivatottak szolgálni.

Mindkét célnak eleget kíván tenni az a tervezett kiírás, melynek keretében költségeik 30%-a erejéig, összesen 3,3 milliárd forint támogatásban részesülhetnek a hátrányos helyzetû kistérségekben induló vállalkozások komplex technológiai beruházásai. Feltétel, hogy a támogatott beruházás teremtsen munkalehetõséget a térségben, és járuljon hozzá annak felzárkózásához. Ugyanilyen fontos prioritás a nemzetközi gazdaság vérkeringésébe történõ bekapcsolódás, ezért az unió átlagos fejlettségét el nem érõ ún. konvergencia régiókban 2,2 milliárd forintra pályázhatnak nemzetközi szolgáltató központok létrehozására, illetve  fejlesztésére. A keretösszeg 5-8 regionális szolgáltató központ forrásigényét elégítheti ki szintén 30%-os támogatási mérték mellett.

A gazdaságfejlesztési program júliusi pályázati kiírásai 1,6 milliárd forinttal támogatják a vállalati folyamatmenedzsment hatékonyságának növelését szolgáló informatikai fejlesztéseket, míg e-kereskedelemre és egyéb e-szolgáltatások bevezetésére 1,3 milliárd forint uniós forrást igényelhetnek gazdasági társaságok, szövetkezetek, egyéni vállalkozók, gazdasági kamarák és egyéb vállalkozási érdekképviseletek. Mindkét pályázat esetében 3-20 millió Ft támogatás igényelhetõ, és a költségek legfeljebb 50 %-a lesz támogatható. A hazai KKV-szektor csak nehezen tud megfelelni az unió és a nemzetközi standardok minõségi követelményeinek, ezért 1 milliárd forintos keret nyílik meg azért, hogy támogassa a minõség-, környezet és egyéb irányítási rendszerek, szabványok bevezetését.

Az ismertetett öt konstrukció ún. tükörpályázat formájában kerül meghirdetésre Magyarország legfejlettebb régiójában, Közép-Magyarországon is, mintegy 5 milliárdos vissza nem térítendõ forrást biztosítva a vállalkozóknak a 2007/2008-as két éves periódusra.

Országszerte folytatódik a kerékpárút- hálózat fejlesztési program. A júliusi pályázati körben az észak-alföldi, a nyugat-dunántúli, a közép-magyarországi és a közép-dunántúli régiókból pályázhatnak erre a célra. A konstrukciók az adott régió kerékpáros közlekedési infrastruktúrájának kialakítására és bõvítésére irányulnak, új és meglévõ elemek hálózatba szervezésével. Ezen kívül lehetõvé teszik a kerékpáros közlekedéshez kapcsolódó létesítmények kiépítését is, például biztonságos fedett tárolók, kölcsönzõk és szervizek létesítését. A fogyatékossággal élõ emberek életminõségének javítása és az önkormányzati felelõsségi körbe tartozó közszolgáltatásokhoz való egyenlõ hozzáférés biztosítása érdekében újabb akadálymentesítési beruházásokra nyílik lehetõség, ezúttal a Dél-Alföldön, Közép-Magyarországon és a dél-dunántúli régióban.

A budapesti agglomerációhoz tartozó települések, valamint a fõváros külsõ városrészei sok esetben nem rendelkeznek megfelelõ kapacitású és minõségû úthálózattal. Ezért indokolt a települési belterületi földutak állandó burkolattal ellátása és a kiegészítõ infrastruktúra kiépítése. A közúthálózat fejlesztése, az átmenõ forgalom enyhítése, a levegõ- és zajszennyezés csökkenése hozzájárul az érintett települések lakói életminõségének javulásához is. Az érintett közép-magyarországi régió önkormányzatai a problémákhoz mérten jelentõs beruházásokra kapnak lehetõséget a regionális operatív program keretébõl. Észak-Alföld más természetû problémákkal küzd, a településrészek közötti közúti közlekedési kapcsolatok hiányával. A közszolgáltatások könnyebb és gyorsabb eléréséhez szükséges a települések közötti hiányzó közúti szakaszok kiépítése. Ennek megvalósításához nyújthat segítséget az önkormányzatoknak a júliusi pályázati kiírás.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.