200 ÉVES A PÉCSI PANNON FILHARMONIKUS ZENEKAR200 ÉVES A PÉCSI PANNON FILHARMONIKUS ZENEKAR

A Magyar Posta alkalmi bélyeg kibocsátásával köszönti a pécsi Pannon Filharmonikusok bicentenáriumát.

 

200 ÉVES A PÉCSI PANNON FILHARMONIKUS ZENEKAR200 ÉVES A PÉCSI PANNON FILHARMONIKUS ZENEKAR

A Magyar Posta alkalmi bélyeg kibocsátásával köszönti a pécsi Pannon Filharmonikusok bicentenáriumát.

 

A pécsi Pannon Filharmonikusok a város gazdag zenei múltjának legjelentősebb képviselői. A zenekar jogelődje a Bécsből 1807-ben áttelepült Mozart-kortárs és Haydn-tanítvány Lickl György által 1811-ben alakított Zeneművész Társaság (Tonkünstler Sozietät), mely 1811. december 9-én adta első hangversenyét.

 

Az alsó-ausztriai Lickl Györgyöt a XIX. század elején már Bécs ünnepelt zeneszerzője-ként ismerték. A pécsi püspök 1806-ban regens chori állást ajánlott számára. Letelepedésével a város zenei élete intenzív fejlődésnek indult. Az évek során bécsi zenészek szerződtek ide, s hamarosan Magyarország legjobb zenekara jött létre. Az 1830-as évek közepén operaelőadásokra is sor került. A szimfonikus zenekar „Szabad Királyi Pécs Városi Zenekar” néven adta hangversenyeit. A hagyományokat folytatva 1871-ben megalakult a Pécsi Zene-egylet Zenekara, mely a XX. század közepéig magas színvonalon elégítette ki a város lakosságának zenei igényeit.

 

A világháborút követő visszaesés után létre-jött a Pécsi Szimfonikus Zenekar, mely 1951. március 6-án adta első hangversenyét. 1956. szeptember 1-jén – az Országos Filharmónia szerepvállalásával – kezdte meg működését a Pécsi Filharmonikus Zenekar. A Pécsi Szimfonikus Zenekar, mint önálló művészeti intézmény 1984-ben alakult meg, fenntartója azóta is Pécs Megyei Jogú Város. 2003. szeptember 1-jétől az együttes széles spektrumú feladatait – mely magába foglalja Pécs és a Dél-dunántúli Régió hangversenyéletét, valamint a Pécsi Nemzeti Színház zenés darabjaiban való közreműködést – két művészeti együttes: egy 73 fős hangversenyzenekar és egy 22 fős Szimfonietta látja el.

 

A szakmai megújulás és minőségi váltás lehetőségét a kiváló művészeti irányítású két évtizedes koncepciózus munka, valamint az együtteshez az elmúlt évtizedben szerződött kimagasló képességű művészek adják. 2004. január 1-jétől új arculattal, és új elnevezéssel, Pannon Filharmonikusok néven folytatja munkáját. (Forrás: www.pfz.hu )

 

A bélyegképen a Pannon Filharmonikusok logoja, illetve az alapító Lickl György portréja alkot szerves egységet. Az alkalmi boríték rajzán a pécsi Kodály Központ épülete és hangversenyterme, valamint Lickl György egy kottarészlete látható. Az alkalmi bélyegző főmotívuma Lickl György aláírása.

 

SO

 

Megjelenési időpont: 2011. június 2.

Névérték: 330 Ft

Példányszám: 200.000, 50 bélyegkép/ív

A bélyegkép perforálási mérete: 31,67 x  45 mm

Nyomdai eljárás: ofszet

Gyártó nyomda: Pénzjegynyomda

Tervezőművész: Domé Eszter

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük