Munkacsoportunk fő célkitűzése: a hagyományos és tájjellegű élelmiszerek európai szintű hasznosítási stratégiájának továbbfejlesztése a fenntartható helyi boldogulásért. Munkacsoportunk regisztrált tagjainak száma folyamatosan gyarapszik, jelenleg 125 fő.

 

Munkacsoportunk fő célkitűzése: a hagyományos és tájjellegű élelmiszerek európai szintű hasznosítási stratégiájának továbbfejlesztése a fenntartható helyi boldogulásért. Munkacsoportunk regisztrált tagjainak száma folyamatosan gyarapszik, jelenleg 125 fő.

Ez évben ünnepeltük munkacsoportunk megalakulásának 5. évfordulóját, amelyek rendezvények sorozata jelzett:

2009. március 12-13. Prága, az EU cseh elnöksége magasszintű konferenciája az EU minőségpolitikájának jövőjéről.

A konferencia felkért előadói voltak munkacsoportunkból: Pallóné Dr. Kisérdi Imola (FVM) a HÍR programról és eredményeiről, Kovács Ágnes (OHKI) a hagyományos húsipari termékekről és fejlesztésükről.

2009. június 20-23 Budapest, IAMA Agrárgazdasági Világfórum (52 országból 420 résztvevő) keretében

–  Regionális termékek a globális arénában szekció (felkért magyar előadó: Dr. Sebők András ügyvezető igazgató, munkacsoportunk tagja a hagyományos termékek innová-ciójáról)

– IAMA hallgatói esettanulmány vetélkedő, amelyen magyar esetpélda került bemutatásra: A Bánffi szikvíz:hagyomány, kultúra és innováció –  múlt, jelen és jövő (Köszönet a Bánffi&Bánffi Kft és a MOSZI részére)

– HÍR-vitrin a Dél-alföldi Régió kincseiből a Csongrád m-i Agrár Nonprofit Kft és az AMC közreműködésével.

–   Angol nyelvű dél- alföldi régiós HÍR kiadvány a Csongrád megyei Közgyűlés támogatásával.

–  A Kürcsi őskalács sütése-kóstoltatása a konferencia ideje alatt (köszönet illeti érte Makai Mária Magdolna cégvezetőt és családját).

A hungarikumok védelméről szóló 77/2008. (VI.13.) Országgyűlési Határozat alapján a Hungarikumok a Parlamentben konferencián felkért előadók munkacsoportunk részéről: Pallóné Dr. Kisérdi Imola és Zobor Enikő (FVM)

Az FVM 2009-ben megkezdte a HÍR gyűjtemény aktualizálását, illetve bővítését célzó hasznosítási programot. E program keretében, 2009. augusztus 25-én az FVM megbízásából az Agrármarketing Centrum a HÍR védjegy használati jogának elnyerésére pályázati felhívást tett közzé.

A HÍR védjegy használatára kiírt pályázatról munkacsoportunk szakmai konzultációt tartott a II. HÍRes Íznapok keretében 2009. aug. 29. Budapesten a Vajdahunyadvárban, a Mezőgazdasági Múzeum emeleti konferencia termében 50 fő részvételével.

A pályázatok AMC-hez való benyújtásának eredeti határideje 2009. október 30-a volt, amely a nagy érdeklődésre tekintettel november 30-ig meghosszabbításra került. A megadott határidőig 26 pályázó 60 termékleírást nyújtott be.

A pályázatok szakszerű elbírálására 2009.dec.21-én szakmai Bíráló Bizottság alakult. A miniszter felkérése alapján a Bizottság összetétele a következő: Pallóné Dr. Kisérdi Imola (szakmai tanácsadó, FVM EUKNF) elnök; Zobor Enikő (szakmai tanácsadó, FVM ÉEF) elnök-h.; Kutasy Gabriella (témafelelős, AMC) titkár. Tagok: Dr. Csoma Zsigmond DSc. tanszékvezető c. egy. tanár, főtanácsos (Magyar Mezőgazdasági Múzeum); Dr. Szabó Erzsébet PhD. tudományos osztályvezető (KÉKI); Dr. Molnár Pál DSc. egyetemi tanár, elnök-főigazgató (EQO MNB); Acsainé dr. Kobolka Lívia vezető főtanácsos (FVM Mezőgazdasági Főosztály) Fentős Péter élelmiszeripari jogcímfelelős (FVM Agrár-vidékfejlesztési Főosztály); Jancsó István vezető főtanácsos (FVM Agrárpiaci Főosztály); Dr. Komári Ágnes minőségügyi szakreferens (FVM Élelmiszerlánc-elemzési Főosztály).

2009.nov.12. Szeged EOQ MNB X. Minőségmenedzsment az élelmiszeriparban konferencia Hagyományos Élelmiszer Szekció (120 résztvevő).

Előadóink voltak: Zobor Enikő (FVM); Pallóné Dr. Kisérdi Imola (FVM); Dr. Szakály Zoltán (Kaposvári Egyetem); Polereczki Zsolt (Kaposvári Egyetem); a Kaposvári Egyetem, a Budapesti Corvinus Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem csapatainak beszámolója az IAMA vetélkedőről; Dr. Erdős Zoltán (Slow Food azaz Komótós étkezés) és Mikecz Péter (Hódmezővásárhely, Slow City azaz Nyugodt város) beszámolói. Az előadások anyagát az EOQ MNB konferencia kiadványa tartalmazza.

2009.dec.10. Budapest, FVM: Terra Madre konferencia – A hagyományos terméket előállítók világnapja. A Slow Food mozgalommal közös évzáró rendezvényünk termékbemutatóval és kóstoltatással egybekötve.

Résztvevők: 80 fő. Kiállítók: AMC (HÍR termékek és kiadványok); Kürcsi Kft (Kürcsi őskalács®); MOSZI Országos Szikvízkészítő Ipartestület (szikvíz); Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat Általános Művelődési központja (Mosoni csemege, Lajta sajt, Tea sajt, Pálpusztai sajt); Magyar Gulyás Gasztro-Turisztikai Egyesület (Szolnoki gulyás, Fesztivál zászlós bora, Fesztivál fűszercsalád); Univer Product Zrt (Piros Arany /csemege, csípős/ Édes Anna, Erős Pista); Aranyfácán Product Kft (Sűrített paradicsom); Szatmári Ízek Barátai Konvívium (Szilvalekvár, somlekvár); Molnár Imréné bioméhész, Fülöpháza (Bioméz); Radics László, Debrecen (Mézeskalács); Pesti Barnabás Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Gimnázium, Budapest (Tepertős pogácsa, hagyományos perecek, kalácsok); Csepi tészta, Jászberény.

Köszönet a munkacsoportnak az aktív tevékenységért, amelynek eredményeképpen ilyen, programokban gazdag évet zárhattunk.

A 2010. évre előremutató híreink:

Dr. Szakály Zoltán tanszékvezető főszerkesztésével, az FVM és az Agrármarketing Centrum, a Kaposvári Egyetem valamint a Debreceni Egyetem Agrár- és Műszaki Tudományok Centruma összefogásával a hagyományos és tájjellegű élelmiszerek marketingje témában az eddigi tudományos eredményeket összegző szakkönyv készül, amely várhatóan 2010. januárban jelenik meg.

A Hungarikumok a Parlamentben II. konferencia keretében – javaslatunkra – a munkacsoport több tagját előadás, illetve esetpélda bemutatására fogják felkérni a szervezők. A parlamenti konferencia tervezett időpontja 2010. január 23.

Pallóné Dr. Kisérdi Imola

EOQ MNB Hagyományos Élelmiszer munkacsoport vezető

Megj.: a Magyar Gulyás Gasztro-Turisztikai Egyesület most már több részről is bekapcsolódott a   fenti munkába:

  • – Kopasz Árpád úr – Gulyásfesztivál Díszpolgára – tag a munkacsoportban,
  • – a Slow Food „Tisza-mente" akciócsoportot nagykörűi valamint a szolnoki Gulyásfesztivál civil hagyományőrzők alapították,
  • – a HÍR védjegy pályázatra hagyományos „szolnoki gulyás" recepttel és a gulyás étel hagyományápolással neveztünk.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük