Több mint 21 százalékos növekedéssel, 4.069 millió Ft értékű szerződésállománnyal zárta az elmúlt évet a Start Tőkegarancia Zrt. A szerződésállomány az első félévben 506, a második félévben pedig 216 millió forinttal nőtt.

Több mint 21 százalékos növekedéssel, 4.069 millió Ft értékű szerződésállománnyal zárta az elmúlt évet a Start Tőkegarancia Zrt. A szerződésállomány az első félévben 506, a második félévben pedig 216 millió forinttal nőtt.

A szerződésállomány 21 százalékos növekedését jó eredménynek tekinthetjük, főként annak tükrében, hogy 2010-ben a Start vezértermékére, a pályázati garanciára beérkezett igénylések száma közel felére esett vissza 2009-hez viszonyítva.

A szerződésállomány növekedésének dinamikája különösen az év második felében jelentősen lelassult, amit főként az okozott, hogy a pályázati rendszer – egyébként idő- és szükségszerű,- átalakítása miatt a második félévben alig írtak ki új pályázatokat vissza nem térítendő gazdaságfejlesztési támogatásra" – összegezte Zoltán Csaba, a Start Tőkegarancia Zrt. vezérigazgatója. –  „2011. márciusától az Új Széchenyi Terv keretében kiírt pályázatoktól az igénylések számának és értékének jelentős növekedését várjuk, bár ennek pozitív hatása a Startra nézve csak az év utolsó negyedében érvényesülhet majd.,  2011 végére 5 milliárd forint feletti szerződésállományt tervezünk. – közölte a Start Zrt. vezérigazgatója.

Pályázati kezességvállalás

A Start Tőkegarancia Zrt. 3.826 millió Ft értékű pályázati kezességre vonatkozó szerződésállománnyal zárta a 2010. évet. A társasághoz összesen 69 igénylés érkezett, melyek közül 27 esetben jött létre szerződés. A sikertelen igénylések magas aránya továbbra is a pénzügyi válság elhúzódó hatásaira vezethető vissza. Nagy számban igényeltek pályázati garanciát olyan vállalkozások, amelyek pénzügyi helyzete jelentősen romlott. Ezekben az esetekben a Start a magas adósságállomány, az alacsony jövedelmezőség és a tervezett beruházáshoz hiányzó finanszírozási háttér miatt kényszerült negatív döntést hozni.

2010-ben a pályázati kezességvállalásra vonatkozó igénylések döntő többsége a Regionális Operatív Program keretében kiírt telephely-fejlesztési és inkubátorház pályázatokon elnyert támogatásokhoz kapcsolódott.

„A portfolió minőségének megtartása érdekében 2008 végén hozott, kockázatértékelési és kockázatkezelési tevékenységünket szigorító intézkedések a várt eredményekhez vezettek. Dacára a magyarországi felszámolások 17 százalékos növekedésének, a Start kezességvállalásaiból beváltott kezességek értéke 2010-ben mindössze 3 millió forinttal volt magasabb a a 2009 évinél,a A 2010-ben lehívott garanciák 2008. december 31. előtt megkötött szerződésekhez kapcsolódtak. " – értékelte az eredményeket Szakáll Gábor, üzletág-igazgató.

2010. évi 722 millió forintos állománynövekedést úgy sikerült elérni, hogy az év folyamán 755 millió forint értékű szerződés szűnt meg problémamentesen.

Befektetési tőkegarancia

A Start 2010-ben öt befektetési tőkegarancia igénylést fogadott be, 343,2 millió Ft értékben,  két igénylésről pozitív döntést hozott, de a szerződéskötések megkötésére 2011 januárjában került sor így a Start befektetési tőkegarancia állománya 2010 végén 243 millió forint maradt.

Valamennyi 2010-ben befogadott igénylést a Jeremie program keretében létrejött kockázati tőkealapok nyújtották be, akik az elmúlt év végéig 14 befektetést valósítottak meg. A Start Zrt. 2011-ben a Jeremie-s tőkealapoktól beérkező igénylések megsokszorozódását várja. A tőkegarancia ügyletek értéke 2010 végén mindössze 6 százalékát tette ki a Start teljes portfoliójának, mindemellett a társaság 2011-ben jelentős növekedésre számít, az év végére ez az arány várhatóan 10-15 százalék között alakul majd a teljes portfolión belül.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük