Internetes szavazás keretében 2010. május 5. és 13. között dönthetett a nagyközönség arról, hogy mely muzeális intézmények érdemeljék ki a 2010 Vendégbarát Múzeuma címet.

Internetes szavazás keretében 2010. május 5. és 13. között dönthetett a nagyközönség arról, hogy mely muzeális intézmények érdemeljék ki a 2010 Vendégbarát Múzeuma címet.

A Magyar Turizmus Zrt. által, az Oktatási és Kulturális Minisztériummal, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatallal és az Önkormányzati Minisztérium Turisztikai Szakállamtitkárságával közösen meghirdetett Vendégbarát Múzeum Programban olyan intézmények versenyezhettek egymással, amelyek vendégbarát szolgáltatások kialakításával igyekeznek látogatóik számára maradandó élményt nyújtani. Idén három kategóriában 23 múzeumra szavazhatott a nagyközönség. A megmérettetésen indult múzeumokra közel 4000 szavazat érkezett.

VENDÉGBARÁT MÚZEUMOK A TURIZMUSÉRT

A Magyar Turizmus Zrt. marketingtevékenységében kiemelt figyelmet kíván fordítani azon attrakciók népszerűsítésére, amelyek képesek a látogatók megváltozott igényeit kielégíteni, és így azon intézmények promóciójára, amelyek programkínálatuk bővítésével, újszerű, kreatív interaktív bemutatási módszerek, formák bevezetésével, a látogatóknak élményt nyújtó elemek segítségével bővítik az ismereteket. A vendégbarát múzeumok képesek felkelteni az érdeklődést a művelődés és a tanulás iránt is, ami mind a nemzetközi, mind a belföldi turizmus számára növekedési lehetőséget biztosít.
A Vendégbarát Múzeum Programot 2007-ben indította útjára a nemzeti turisztikai marketingszervezet az Oktatási és Kulturális Minisztériummal, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatallal és az Önkormányzati Minisztérium Turisztikai Szakállamtitkárságával közösen. A 2008-ban, 2009-ben és 2010-ben is sikerrel folytatódott Program célja, hogy segítségével az elmúlt években történt látogatóbarát fejlesztések híre eljusson mind a belföldi, mind a külföldi potenciális vendégekhez.

2010 LEGJOBBJAI

Idén három kategóriában 23 múzeumra szavazhatott a nagyközönség. Az évi több mint 30.000 látogatót fogadó múzeumok kategóriában 10, az évi 5-30 ezer látogatót fogadó múzeumok kategóriában 5, az évi kevesebb mint 5000 látogatót fogadó kategóriában 8 intézmény versenyzett egymással. A 2010. május 13-án lezárult voksolás során a Vendégbarát Múzeumokra közel 4000 szavazat érkezett.

A szavazás alapján a nyertes múzeumok az alábbiak:

Évi több mint 30.000 látogatót fogadó múzeumok kategóriája:
Városi Művészeti Múzeum, Győr

Évi 5-30 ezer látogatót fogadó múzeumok kategóriája:
Blaskovich Múzeum, Tápiószele

Évi kevesebb mint 5000 látogatót fogadó múzeumok kategóriája:
Tiszalúci Tájház, Tiszalúc

A nyertes intézmények népszerűsítésében a Magyar Turizmus Zrt. az Önkormányzati Minisztérium Turisztikai Szakállamtitkársága által rendelkezésre bocsátott keretösszeg erejéig segítséget nyújt. A kiírásnak megfelelően a kategóriák győztesei 2,0, illetve 1,5-1,5 millió forint promóciós támogatásban részesülnek.
Az ünnepélyes eredményhirdetésre a Múzeumi Világnap alkalmából rendezett Múzeumok Majálisa rendezvényen került sor a Magyar Nemzeti Múzeumban, május 15-én. A díjakat Szűcs Balázs, az MT Zrt. marketingigazgatója adta át.

A NYERTES MÚZEUMOKRÓL:

Városi Művészeti Múzeum (Győr) – az ország első Gyermekmúzeumával

A győri Városi Művészeti Múzeum országos gyűjtőkörű, tematikus múzeum. Hat épületben reneszánsz és barokk, valamint modern és kortárs képző- és iparművészeti alkotások, s velük párhuzamosan 4-6 időszaki tárlat látható (évente kb. 30). Az intézmény grafikai műhelyt és alkotóházat is működtet. A Múzeum alapfeladatai közé tartozik a gyűjtemények gyarapítása (ma 5000 mű felett), állagvédelme, feldolgozása, nyilvántartása, kutatása, publikálása, valamint a közművelődési, múzeumpedagógiai hasznosítása. Az intézmény legfontosabb szakmai tevékenységei közé tartoznak: kiállítás rendezések, tudományos-, múzeumpedagógiai-, közművelődési- és publikációs tevékenység. A Városi Művészeti Múzeum helyspecifikus és vállalt feladatai pedig a nemzetközi művésztelep, nemzetközi rajz- és grafikai biennále, a városi nagyrendezvényeken való részvétel, Győr művészettörténetének feldolgozása, valamint kortárs művészetének bemutatása.
A Múzeumban az elmúlt években megvalósult vendégbarát fejlesztések:
A Városi Művészeti Múzeum hagyományosan nagy hangsúlyt fektet az állandó és időszaki kiállítások kulturális élménnyé alakítására. A tárlatok értő közvetítésénél fontosak a változatos, kreatív múzeumpedagógiai foglalkozások, melyek száma az utóbbi 3 évben közel ötszörösére emelkedett (2007: 70, 2008: 140, 2009: 328 foglalkozás). A széleskörű vendégbarát programfejlesztés keretében a Múzeum létrehozta az ország első Gyermekmúzeumát, ahol a művészettörténészek és múzeumpedagógusok közös munkájaként a gyermekek igényeinek megfelelő módon történik a képzőművészet megismertetése, megszerettetése, a látogatóvá nevelés. A kiállítások mellett a Múzeum "Csikóca" gyermekműhelye várja művészeti foglalkozásokkal az érdeklődő apróságokat.
További információ: http://www.artmuz.hu/

Blaskovich Múzeum (Tápiószele) – az ország egyetlen köznemesi kúriamúzeuma


A tápiószelei múzeum kiállítása páratlan gazdagságban mutatja be a 19. századi köznemes életmódjának tárgyi anyagát, enteriőrjeiben szinte az egykori élet elevenedik meg. A kúria empire és biedermeier bútorai között 16-19. századi külföldi és magyar festők munkái láthatók. Különlegességei közé tartozik a vadászati emlékanyag, valamint a híres, veretlen versenylónak, Kincsemnek az emlékanyaga. A hazai múltra oly jellegzetes fegyver- és pipagyűjteményének ma már a nagy múzeumokban is alig akad párja. A több mint 200 darabból álló kollekcióban 18-19. századi pipák kaptak helyet, mellyel ez Magyarország második legnagyobb pipagyűjteménye. A kúria kertjében botanikai tanösvény segíti a természeti étékek megismerését, ami 2008-ban országos elismerésben részesült, Múzeumpedagógiai Nívódíjat kapott. A parkban interaktív játékok és filagória szolgálja a látogatók pihenését és szórakoztatását.

A Múzeumban az elmúlt években megvalósult vendégbarát fejlesztések:
A tápiószelei kúria műemléki környezetében kialakított botanikai tanösvény elsődleges célja az épített és kulturális örökség mellett a természeti értékek megismertetése, szakszerű bemutatása. Nemcsak a Blaskovich kúria eredeti berendezése szép tükre a magyar köznemesi életformának, hanem az udvarházat övező park is. A kúriakert fejlesztésének a részeként tájékoztató- és fajtáblák készültek, valamint egy oktató-pihenőhely és interaktív játékok. A tájékoztató táblák a kert élővilágát, lakóit mutatják be. A fajtáblákat három kategóriába sorolták. A régi, Blaskovichok által telepített fákat külön ikonnal jelölték: (tölgy, platán) – barna, a nem őshonos, de a parkba illő (vadgesztenye) – zöld, tájidegen, itt veszélyes faj (akác) színe – piros. A rekonstruált filagória nemcsak a pihenés, hanem a nevelés-ismeretszerzés színterévé vált. 2009-ben készített interaktív játékok által a gyerekek szórakozás közben szerezhetnek ismereteket a Múzeum tárgyairól, a tevékenykedés élménye szorosabb viszonyt alakít ki: a gyermek megszereti őket. A gyerekek a satírozó, egy- és négytengelyes forgató, az óriás puzzle, nagykocka kirakó és toronyforgatóval történő játék közben fontos készségeket fejleszthetnek, ezek sikerélménye felhőtlen szórakozást biztosít.
További információ: http://www.blaskovichmuzeum.hu/

Tiszalúci Tájház – a paraszti lakáskultúra bemutatására

1991-ben nyílt meg a tájház, amely a XX. század elején élő emberek paraszti lakáskultúráját és a gazdálkodás tárgyi emlékeit mutatja be. A tornácos lakóház 1892-ben épült. A Tiszafa Kulturális Egyesület sokat fáradozott azon, hogy a tájház kívül-belül megújuljon. 2008-ban mosdóval bővült az épület, 2009-ben pedig a Tájház megkapta hivatalos működési engedélyét, és így közérdekű muzeális kiállítóhellyé vált. 2009 szeptemberétől a Tiszalúc Nagyközség Önkormányzat képviselő-testületének döntése értelmében a Tájház működtetője a Tiszafa Kulturális Egyesület lett. A tájház számos programmal várja a látogatókat. 2007 decemberében került első ízben megrendezésre a Szalonna Park elnevezésű program, amely a népi ételek, nevezetesen a különböző tájegységek szalonnáit mutatja be kóstolókkal és fellépők műsoraival egybekötve. A Virágos Szombat elnevezésű program a természetvédelemről és virágosításról szól, a Télország a gyermekeknek nyújt kikapcsolódást és találkozási lehetőséget biztosít a Télapóval, a kézműves tábor bemutatja és életben tartja, a már-már elfeledett mesterségeket, a táncházak pedig megszerettetik az érdeklődőkkel a mozgás művészetét.

Az elmúlt években megvalósult vendégbarát fejlesztések:
2007-ben udvarrendezés, kemence felújítás, 2008-ban a tájház új vizesblokkot kapott, zuhanyzóval bővült, megtörtént a kiállított anyagok leltározása és digitalizálása. 2009-ben a belső falak festése, felújítása mellett, a régi fafelületek kezelése is megtörtént. Később az itt tartott rendezvények miatt az udvaron egy fedett részt, illetve egy zárt helyiséget alakítottak ki, amely nyáron raktárként, télen pedig a „Télapó rezidenciájaként" szolgál. A látogatók számára a padok felújításával, fásítással és virágosítással teszik még inkább vonzóbbá a tájházat. A programok között szerepelnek a hagyományokat őrző táncházi és kézműves foglalkozások, a kisállat simogatók és a családi játszóházi foglalkozások.

A SZAVAZÁS MENETE

2010-ben az eredeti felhívás szerint április 9. és május 2. között szavazhatott a nagyközönség kedvenc intézményeire, a http://www.est.hu/ honlapon az MT Zrt. által meghirdetett internetes játék keretében. A szavazás indítása előtt a Zrt. úgy döntött, hogy a szavazóknak nem szükséges regisztrálniuk és megadniuk személyes adataikat voksuk leadásához, mivel a Társaság eddigi tapasztalatai alapján úgy látta, hogy a regisztráció túlságosan megbonyolítja, és nem eléggé ösztönzi a látogatókat a szavazásra. A pályázatot a korábbi várakozásoknál is nagyobb érdeklődés kísérte, ám a május 2-án lezárt szavazást követően kiderült, hogy az alkalmazott, általánosan és nemzetközileg is elfogadott biztonsági intézkedések ellenére a szavazás során technikai visszaélések történtek. A pályázatot kiíró intézmények tekintettel arra, hogy jelentős erőforrásokat mozgósítottak a szavazás népszerűsítése érdekében, ezen megváltozott helyzetben a pályázatot eredménytelennek tekintették, és a szavazást regisztráció mellett megismételték.
Az újraindított szavazás keretében május 5. és 13. között voksolhatott a nagyközönség 2010 Vendégbarát Múzeumaira regisztrációt követően a korábbi oldalon. Szavazni egy e-mail címről minden kategóriában egyszer volt lehetséges, továbbá a megadott e-mail címre küldött visszaigazoló e-mail linkjére kattintva minden kategóriában meg kellett erősíteni a szavazási szándékot. A rendszer egy IP címről óránként és kategóriánként egy szavazatot fogadott el.

NYEREMÉNYJÁTÉK

A szavazás újraindításától függetlenül, az MT Zrt. által a http://www.est.hu/ honlapon meghirdetett internetes játék szabályai és a sorsolás időpontja nem változott. Így azoknak, akik megadták adataikat az első szavazási körben, majd az általuk megadott e-mail címre érkező visszaigazoló e-mailben található linken megerősítették a játékban való részvételi szándékukat, nyereménysorsoláson való részvétel lehetőségét kínálta fel az MT Zrt. Az összesen 2188 regisztrált szavazó között a Társaság 2010. május 5-én 2009 Vendégbarát Múzeumaiba szóló belépőjegyeket sorsolt ki.
A Vendégbarát Múzeumokra való szavazásra a Magyar Turizmus Zrt. által készített szórólapok és képeslapok (freecard) is felhívták a figyelmet, továbbá a pályázó múzeumok saját eszközeikkel is igyekeztek látogatóikat szavazásra bírni. Az újraindított szavazást az MT Zrt. és partnerintézményei számos eszközzel népszerűsítették. A Társaság a szavazás újraindításáról kiadott közleményét minden jelentősebb nyomtatott és elektronikus médiumot tartalmazó teljes médialistájára eljuttatta, az est.hu szavazófelületén korábban regisztrált szavazókat pedig e-mailben értesítette a szavazás újraindításáról. A Zrt. továbbá hírlevelet küldött a Társaság hírlevelére regisztrált felhasználóknak, valamint online felületein (honlap, Facebook oldal) is arra buzdította a szavazókat, hogy adják le voksaikat 2010 Vendégbarát Múzeumaira.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük