2010. november 18-án adták közre a hírt a szervezők:   2011.március 25-27. között megrendezik a  II. Csodálatos Kávé Szakkiállítást  és a  VII. Magyar Barista Bajnokságot  a Hungexpo Budapesti Vásárközpont  „B" pavilonjában.

  2010. november 18-án adták közre a hírt a szervezők:   2011.március 25-27. között megrendezik a  II. Csodálatos Kávé Szakkiállítást  és a  VII. Magyar Barista Bajnokságot  a Hungexpo Budapesti Vásárközpont  „B" pavilonjában.

Az elmúlt évben közel ötven cég állított ki az első  Csodálatos Kávé Kiállításon,  melyet a kávépiac első önálló szakkiállításként szervezett meg a Magyar Kávétársaság.  A kezdeményezés sikere már akkor érezhető volt: a rendezvény elismerést aratott a szakma kereskedői köreiben, s a szervezők számára is kedvező tapasztalatokat hozott. Az „ismétlés" során az alapgondolat megtartásával vezetnek be szervezési újdonságokat.

A második alkalommal jelentkező Csodálatos Kávé a Vásárközpont „B" pavilonjában kap majd helyet, ami  logisztikai könnyebbséget, s egyben nagyobb felhasználható kiállítói területet is jelent.  A szervezők ötvennél is több kiállítóra számítanak, ami várhatóan a tavalyihoz hasonló, kb. 60%-os,  vagy még jobb piaci részesedét takar majd. A kedvező fogadtatásnak és a külföldre is kiterjedő hírverésnek köszönhetően a külföldi érdeklődés is megnőtt.

A következő eseményen elsősorban a szomszédos országok;  Szlovákia, Románia és Szerbia vállalkozásaira számítanak, de a bécsi kávésok sem maradnak ki a meghívottak közül. A kávékiállítást továbbra is támogatja a SCAE, azaz a Különleges Kávé Európai Szövetsége. A segítség nem anyagi természetű, elsősorban a szervezésre irányul, s növeli a kiállítás presztízsét, de emellett a  kiállítás kísérő eseményeként megrendezett  VII. Magyar Barista Bajnokság  lebonyolításában is érvényre jut.

A Csodálatos Kávé és a Barista Bajnokság továbbra is szakmai rendezvénynek számít, de a szervezők jövőre a nagyközönség felé még jobban nyitni kívánnak.  A kiállítás eredeti indításakor is deklarált cél volt a kávéfogyasztás kultúrájának terjesztése, jövőre a pénteki és szombati szakmai napok után a záró vasárnap a közönségé lesz, bár a szakemberek akkor is ott lesznek a háttérben, hogy a kiváncsi kérdéseket megválaszolják.  A kiállítás tematikája is bővül,  a kisebb kapacitású, akár házi használatra szánt berendezések, és a kávéautomaták is megjelennek a standokon. A profi kávéfőző berendezéseket ki is próbálhatja mindenki, olyan is aki még csak közelébe sem jutott korábban.

A programok között további újdonságnak számít majd az  első magyar amatőr barista verseny, amelyen bárki indulhat, aki betöltötte a 18 éves kort, és saját bevallása szerint soha még hivatalos barista képzésben nem részesült.

Idézett statisztikák szerint,  Európában a kávéfogyasztási listát Svédország vezeti.  Bár hazánk lakosságának 80 százaléka rendszeres kávéfogyasztó, a közhiedelemmel szemben mégsem tartozunk kávé-ivó hatalomnak, még a szomszéd országokban is nagyobb az egy főre jutó kávéfogyasztás mint a hazai  2,8-3 kg /fő/ év.    Pl. Bosznia-Hercegovinában  5 kg,  Horvátországban 5,4 kg.  Oroszországban ez  6,5-7 kg,  Franciaországban 8 kg,  Németországban  10 kg,  Amerikában 9 kg.

A beszámoló szerint, a tavalyi barista világbajnokságon a magyar versenyzők jól szerepeltek, az első 20 helyezett között, így a versenyzők első harmadában voltak.  Az első helyet az amerikai, a másodikat guatemalai, a harmadikat ír versenyző szerezte meg.

A vetélkedés több fejezetéhez tartozik

az „ibrik" török kávé párban való készítése színpadi körülmények között,

az alkoholos kávé-italok versenye,

a tej kávés művészete,

a 3 kávéból való kóstolás-felismerés vetélkedő,

majd a legfontosabb; a barista bajnokság.

A versenyek Angliából indultak 1998-ban, s így a bírák jó része is onnan való, hegemóniájukat nehéz megtörni.

A verseny, s a fogyasztás alapanyagát adó termék, a kávébab termelésének világpiaca sokat változott, sajnos előnytelenül. A kávé ára többszörösre emelkedett, nem utolsó sorban a kínai és az indiai megnövekvő fogyasztás következtében. Mindkét ország termelőként is jelen van, de fogyasztásuk túlnő saját termelésükön.

Az elmúlt évben a világon megtermelt 128 millió zsák kávé kapóssá vált, vélhetően ebben spekuláció is közrejátszik.

Jellemző adatok:

Még a kávé-hombárok kiürítetésekor összesöpört szemek kilogramm-ára is a korábbi 15-20 dollár-centről 2 dollárra emelkedett.  A vietnámi kávé  75-80 centről  1,5 dollárra. Számolhatunk tehát kedvenc kávénk áremelkedésével is.

A következő évi hazai kávé-esemény várhatóan tovább növeli a kávé-ivási kultúránkat, de ezt várjuk a piacra érkező külföldi kávé-láncoktól is.

http://www.csodalatoskave.hu/

Harmat Lajos

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük