Május 14. és 16. között, Budapesten tartja kétévente megrendezett közgyűlését a világ második legnagyobb önkéntes szervezete, a nemzetközi diákcsere-programok szervezésével foglalkozó American Field Service (AFS) európai ernyőszervezete, a European Federation for Intercultural Learning (EFIL).

Május 14. és 16. között, Budapesten tartja kétévente megrendezett közgyűlését a világ második legnagyobb önkéntes szervezete, a nemzetközi diákcsere-programok szervezésével foglalkozó American Field Service (AFS) európai ernyőszervezete, a European Federation for Intercultural Learning (EFIL).

A Budapesten első alkalommal megrendezett, 25 európai ország partnerszervezeteinek részvételével zajló eseményen, a mai napon megnyitó beszédet mondott Colleen Bell, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete és dr. Szűcs Tamás, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője is. Az EFIL közgyűlése áttekinti a 100 éves AFS stratégiájának megvalósítása terén elért eredményeket és kijelöli a további irányokat, ezzel is erősítve a szervezet uniós érdekképviseletét.

 

„Abban az egyre több szállal összekapcsolódó, globalizálódó világban, amelyben most élünk, a tanulás szükségszerűséggé vált, és a mi felelősségünk, hogy a következő nemzedékeknek rendelkezésére bocsássuk azokat az eszközöket, amelyekkel szembe tudnak nézni a 21. század kihívásaival. Semmi kétségem nincs afelől, hogy a nemzetközi csereprogramok segítenek jobban megérteni az eltérő kultúrákat és szempontokat, építik a nyelvtudást és a vezetői képességeket, valamint növelik a gazdasági prosperitást és a biztonságot."- mondta megnyitó beszédében Colleen Bell, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete.

 

„A 25 európai ország képviselőjének részvételével Budapesten első alkalommal megtartott közgyűléssel az EFIL az AFS Magyarország elmúlt években nyújtott kiemelkedő teljesítményét ismeri el, így többek között azt, hogy egy 2013 decemberében elvégzett felmérés szerint a világ ötven országa közül Magyarországon a legjobb cserediáknak lenni, és a csereprogramok megszervezésében az AFS hazai szervezete nyújtotta a legjobb teljesítményt. Ennek is köszönhetően az elmúlt 3 évben a világon Magyarország népszerűsége növekedett a legnagyobb mértékben a külföldi cserediákok körében, az AFS Magyarország programszám-növekedési aránya ugyanis elérte a 37 százalékot" – hangsúlyozta a rendezvényen Csaba Gergely, az AFS Magyarország kuratóriumának elnöke. Hozzátette, hogy a közgyűlés az országimázs szempontjából is fontos hazánk számára, hiszen a partnerországok képviselői személyes benyomást szereznek az országról, illetve a magyar szervezetről, így az eddigieknél is bátrabban népszerűsítik majd Magyarországot, amely még kedveltebb célpont lehet a külföldi cserediákok körében. 

 

Csaba Gergely az AFS Magyarország legfontosabb célkitűzését a szervezet vállalati partnerkapcsolatainak erősítésében, s ösztöndíj-alapjának feltőkésítésében jelölte meg. Kiemelte, hogy 2011-hez képest a tavalyi évben 29 százalékkal több hazai középiskolás diák vett részt 3, 6 vagy 11 hónapos külföldi csereprogramon. Annak érdekében, hogy a tehetséges, rátermett, de hátrányos helyzetű diákok is részt vehessenek a csereprogramokban , az AFS már eddig is együttműködött anyagi támogatást nyújtó vállalatokkal  például a CIB Bankkal vagy az ALCOA-val. Az AFS továbbra is keresi a kapcsolatot azokkal a hazai és nemzetközi vállalatokkal, amelyeknek fontos érték a kulturális sokszínűség, az emberi méltóság és a tolerancia. A kuratórium elnöke elmondta, hogy az AFS Magyarország saját ösztöndíjkeretéből éves szinten mintegy 25 millió forinttal segíti 25-30 diák külföldi csereprogramját és az interkulturális tanulást.

 

A közgyűlésen dr. Szűcs Tamás, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője megnyitó beszédében kiemelte: „Európa is felismerte a diákcsereprogramok jelentőségét. Az 1987-ben elindított Erasmus program 2014-től Erasmus Plusz néven az oktatással, képzéssel, ifjúsággal és sporttal kapcsolatos összes EU-támogatást összefogja, és 2014 – 2020 között közel 15 milliárd eurós költségvetéséből Európa-szerte 4 millió résztvevő számára fog támogatást nyújtani. Magyarország számára ez azt jelenti, hogy 2020-ig közel 100.000 magyar fiatal diák és tanár kaphat ilyen típusú uniós támogatást. Az Erasmus program az Európai Unió egyik legsikeresebb kezdeményezésévé, kulturális jelenséggé is vált, amely meggyőződésem szerint jelentősen hozzájárul egy európai identitás kialakításához, sőt az európai nemzetek közötti békéhez is."

 

A Nemzetközi Vöröskereszt után a világ második legnagyobb önkéntes szervezeteként számon tartott AFS, 80 országban mintegy 40 ezer – hazánkban négyszáz – önkéntes munkáját koordinálja. A világszervezet eddig több mint kétezer magyar diák csereévét, és nagyjából ugyanennyi külföldi diák magyarországi tartózkodását szervezte meg.

 

Az AFS a világ egyik legnagyobb, legrégebbi diákcsere szervezete, amelyet az első világháború során mentősofőrként önkénteskedő egyetemisták hoztak létre 1914-ben, a világbéke és egy nyitottabb, toleránsabb világ megteremtése érdekében. Az AFS programjai keretében több mint 80 ország 13 ezer diákja vesz részt minden évben 3-11 hónapos külföldi tanulmányúton. Az AFS szervezésében máig világszerte több mint 400 ezer középiskolás és fiatal felnőtt tanulhatott külföldön, ahol önkéntes befogadó családoknál éltek, és helyi iskolákban tanultak. Az AFS által kínált csereprogramok nem egyszerű külföldi nyelvtanfolyamok, hanem az interkulturális tanulás lehetőségét biztosítják a diákok számára, akik megismerik más népek szokásait, viselkedését és átfogó képet kapnak a fogadó országok kultúrájáról és értékeiről, így nyitottabbá, érdeklődőbbé és elfogadóbbá válnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük