Az Advent Budapesten Városháza parki megnyitójával egy időben kapcsolják be a főváros karácsonyi díszkivilágítását.

 

Az Advent Budapesten Városháza parki megnyitójával egy időben kapcsolják be a főváros karácsonyi díszkivilágítását.

 

2013. december 1-jén kerül sor az Advent Budapesten elnevezésű új kulturális Téli Fesztivál megnyitójára a Városháza parkban, amikor Tarlós István főpolgármester útjára indítja a rendezvényt, és meggyújtja az adventi koszorún az első gyertyát. Ezzel egy időben, egyszerre kapcsolják be Budapest díszkivilágítását, melyet a Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft. biztosít a városszerte.

 

A 2013. november 29. és december 24. között megrendezésre kerülő Advent Budapesten kulturális Téli Fesztivál újdonságot jelent az ünnepi vásárok kínálatában. A Budapest Főváros Önkormányzatának megbízásából a Szabad Tér Színház által szervezett rendezvénysorozat ugyanis kiemelt figyelmet fordít a kulturális értékek közvetítésére.

 

Gazdag családi programok, fűtött színházi sátor, tíz méter átmérőjű adventi koszorú, Zágráb városának ajándék fenyőfája valamint kézműves és gasztronómiai karácsonyi vásár várja a látogatókat Budapest szívében, mely a BDK közreműködésével a főváros leglátványosabb fényligetévé változik. Két feldíszített fenyőfa, az óriás koszorú és a liget fáinak díszkivilágítása különleges hangulatúvá varázsolja az ünnepvárás időszakát.

 

A december 1-jei megnyitón Tarlós István főpolgármester köszönti Zágráb főpolgármesterét, Milan Bandićot, aki jelképesen átadja a testvérvárosi kapcsolat jeléül a horvát főváros által a budapestieknek ajándékozott 14 méter magas, feldíszített fenyőfát. Ünnepi áldást mond Dr. Bolberitz Pál Széchenyi-díjas római katolikus pap, Budapest díszpolgára, a Szent István Akadémia elnöke. Közreműködik Kovalik Ágnes, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium kórusa és zenekara valamint a Turopolje néptáncegyüttes Zágrábból.

 

Az Advent Budapesten fesztivál az advent minden napján kulturális programmal várja a látogatókat a téren felállított fűthető Sátor Színházban. Bemutatkoznak Budapest 23 kerületének óvodás és iskolás csoportjai, valamint legjobb hagyományőrző és amatőr művészeti együttesei. A kiemelt adventi hétvégéken gyerekszínház, borkóstoló, gasztro-beszélgetés, gyerektáncház, betlehemes játék, gyertyagyújtás, jazz- és világzenei koncertek szerepelnek a programban, és fellépnek a fővárosi fenntartású színházak, a Madách, Centrál, Radnóti, Operett, Kolibri, Újszínház művészei is. A Sátor Színházban minden este karácsonyi ajándékokat sorsolnak ki, de lesz jótékonysági sütivásár és karácsonyfa-örökbefogadás is a rászoruló családok megsegítésére.

 

A november 29-i nyitónapon a Pénzügyőr Big Band adott koncertet, december 6-án a Mikulás várja a gyerekeket, december 14-én és 15-én határon túli középiskolások köszöntik az ünnepet, december 22-én meggyújtják a Magyarok Gyertyáját.

 

A fellépők között olyan ismert nevek szerepelnek, mint a Ziránó Bábszínház, Fabók Mancsi, a Buda Folk Band, a Vodku, Pátkai Rozina, a Söndörgő, Tóth Vera, Csemer Boglárka, Szirtes Edina Mókus, Balogh Kálmán, Korpás Éva és a Misztrál.

 

http://www.adventbudapest.hu/

http://www.szabadter.hu/

 

Lantai József