2024.április.19. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

2013. december 12-én nyílik Takáts Márton festő-, és grafikusművész kiállítása a Vörösmarty Színház Forrás Galériájában

3 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><span class="inline inline-left"><a href="/node/76185"><img class="image image-_original" src="/files/images/Tak%20(1).jpg" border="0" width="464" height="372" /></a></span>A kiállítást Sturcz János művészettörténész nyitja meg, közreműködik Juhász Illés színész.A tárlaton látható festmények, szénrajzok, akvarellek, mint a tűnő idő képkockái, a művész életének meghatározó momentumaiként tekintenek ránk a falakról. Múló pillanatok megörökítői, melyek a művész személyes útjának keresztezői, követői, ösztönzői voltak. <p> 

tak%20(1)A kiállítást Sturcz János művészettörténész nyitja meg, közreműködik Juhász Illés színész.A tárlaton látható festmények, szénrajzok, akvarellek, mint a tűnő idő képkockái, a művész életének meghatározó momentumaiként tekintenek ránk a falakról. Múló pillanatok megörökítői, melyek a művész személyes útjának keresztezői, követői, ösztönzői voltak.

 

tak%20(1)A kiállítást Sturcz János művészettörténész nyitja meg, közreműködik Juhász Illés színész.A tárlaton látható festmények, szénrajzok, akvarellek, mint a tűnő idő képkockái, a művész életének meghatározó momentumaiként tekintenek ránk a falakról. Múló pillanatok megörökítői, melyek a művész személyes útjának keresztezői, követői, ösztönzői voltak.

 

„Csak személyeset szabad csinálni, a többi: időpocsékolás." – fogalmazza meg Takáts Márton saját intencióját, Tölg-Molnár Zoltán festőművész szavait idézve.

 

„Pár éve jutottam valami nagyon hasonló konklúzióra a saját munkámmal kapcsolatban.  A kortárs művészeti szcénában épp evvel ellentétes törekvéseket tapasztalunk: a művészek java része főleg nagy, társadalmi méretű problémákra reflektál, nemzetközi trendekhez, projektekhez kapcsolódik.

Én evvel szemben a személyes útban hiszek, és abban, hogy a saját mikrokozmosz feldolgozása általános érvényű, értékes műveket hozhat létre. Nyolc éve hagytam fel a sokszorosító grafikával, konkrétabban a tizenhat évig gyakorolt rézkarcolással és fordultam a festészet felé. Korábbi grafikai munkáimban épp általánosabb témák foglalkoztattak. Főleg olyan grafikai lapokat készítettem, amiken korábbi nagy „kollégáim" munkásságára reflektáltam Rembrandt-tól Piranesi-ig. Evvel szemben a mostani kiállításon az utóbbi pár évben készült festményeim, szénrajzaim, akvarelljeim láthatók, amiket mérettől és technikától függetlenül szeretek a „tűnő időm nyomában" sorozatnak hívni. Ezek a munkák egy titkos vizuális napló részei. Látszólag rendezetlen képek halmaza, jobbára városi látképek, utcarészletek, enteriőrök és egy portré alkotja a tárlat anyagát. Csupa olyan helyszín, ami valami módon fontos szerepet játszott eddigi életemben. Abban bízom, hogy a személyes érintettség valamiképp beleszövődik ezekbe a munkákba, és hogy ez a néző számára is érzékelhető kisugárzást ad ezeknek a munkáknak."

 

Takáts Márton 1995-ben végzett a Magyar Képzőművészeti Főiskolán, képgrafika szakon. Mestere mindvégig König Róbert grafikusművész volt. A magyarországi és a külföldi nyilvánosság előtt 1994 óta szerepel grafikáival. 2009-ben Koller-díjat kapott. Illusztrált Ady és Babits versesköteteket. Mélynyomású grafikái és monotípiái a műfaj klasszikus irányvonalát képviselik, ám mindig törekszik saját egyéni világának kifejezésére, melyben tükröződik az átélés, az őszinteség, az értékteremtés. Akvarelljein, olajfestményein, szénrajzain úti élményeket, városképeket, szobabelsőket örökít meg, melyek általában személyes irányultságúak.

 

A művész alkotásai 2014. január 13-ig tekinthetők meg a Vörösmarty Színház Forrás Galériájában.

 

A kiállítás rendezője a budapesti Forrás Művészeti Intézet.

http://www.forrasgaleria.hu/

 

2013. december 12., csütörtök 18:00 óra – megnyitó

Takáts Márton festő- és grafikusművész kiállítása

Vörösmarty Színház Forrás Galériája

Székesfehérvár, 8000, Fő u. 8.

 

www.vorosmartyszinhaz.hu

 

Lantai József

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.